Pinda kokos soep

Pinda kokos soep

Het wil niet echt mooie lenteweer worden, en als het ongezellig is buiten dan lunch ik graag met deze pinda kokos soep. De soep is snel gemaakt en vult prima. Echt comfort food als je het mij vraagt.

Familiebezoek

Vorige week ben ik op familie- en vriendenbezoek in Nederland geweest. Dat is altijd weer leuk, want ook al is Bremen niet ver weg, de familie zie ik natuurlijk niet elke week.
Als ik in Nederland ben, probeer ik ook altijd een dagje voor mezelf te plannen en een stad (en winkels!) te bezoeken waar ik al lang niet meer ben geweest. Dit keer was dat Rotterdam.

pindasoep kokos koolhydraatarm

Rotterdam viert de stad

Het was alweer wat jaartjes geleden dat ik in Rotterdam ben geweest. En ik had goede timing, want Rotterdam viert de stad! 2016 is een feestjaar voor Rotterdam, waarin de stad 75 jaar wederopbouw viert met allerlei culturele festiviteiten. Zo was er pal voor het station een enorme steigertrap gebouwd, genaamd ‘de trap’ (opening verlengd t/m 19 juni 2016). Met die trap kon je het dak van het Groot Handels Gebouw beklimmen en van het uitzicht over de stad genieten. 180 treden … dan heb je je lichaamsbeweging voor die dag ook meteen weer gehad ;-)

rotterdam trap
Rotterdam: de trap

Keukenspulletjes inslaan

Als ik in Nederland ben, ga ik als het even kan langs een paar keukenspulletjes-winkels, lekker snuffelen. In Bremen zitten niet veel van dat soort zaken, en die er hebben lang niet zo’n uitgebreid assortiment als dat ik in Nederland gewend ben. Dus ik maak graag van de gelegenheid gebruik, en dan maar proberen niet te veel in te slaan, want dat is niet altijd goed voor de portemonnee. Gelukkig kan ik niet veel mee terug nemen als ik met de trein/bus reis, dat helpt wel want als je mij m’n gang laat gaan, dan ga ik los hoor in zo’n winkel.

Mijn onmisbare keukengerei

In mijn keuken heb ik een aantal relikwieën die ik al jaren heb, die ik vrijwel dagelijks gebruik en waar ik niet zonder kan. Goed keukengereedschap hoeft niet duur te zijn!
Ik heb ooit in Zuid-Frankrijk een paar olijfhouten spatels en een sla bestek gekocht. Die kostten per stuk rond de 6 euro, ik heb ze nu zo’n vijftien jaar. Ik doe er niks speciaals mee, was ze natuurlijk wel altijd direct na gebruik met de hand af. Ze zijn niet stuk te krijgen.

keukengerei kookwekker spatel mesje

Verder heb ik een klein mesje van Zwilling, die ik bijna twintig jaar dagelijks in gebruik heb. En die is nu dan eindelijk aan vervanging toe. Gelukkig bleek exact hetzelfde mesje nog te krijgen (ik kocht ‘m bij één van mijn favoriete keukenspulletjes-winkels: de Huismuis in Haarlem), voor Eur. 6,95. Als je daar weer twintig jaar mee doet, dan is dat natuurlijk een schijntje.

Last but not least heb ik dan mijn super simpele maar niet kapot te krijgen kookwekker van de Hema, en dat is de echte dinosaurus in de keuken. Ik weet niet eens precies meer hoe lang ik die heb, maar dat is langer dan 25 jaar. Goh, ben ik al zo oud ;-) ?

Deze lente vraagt om soep

Inmiddels ben ik alweer een paar dagen terug in Bremen, waar de lente net als in Nederland een beetje op zich laat wachten. En dan is het dus tijd voor soep! Op ongezellige dagen gaat een soepie voor lunch er bij mij best in. Ik heb een koolhydraatarme pinda kokos soep gemaakt met een Aziatisch tintje, die je naar wens pittig op smaak kunt brengen met sambal. De pinda kokos soep is snel gemaakt en lekker voedzaam. Het is een vegan recept geworden, maar als je eieren eet, dan is een hardgekookt ei in deze pinda kokos soep erg lekker.

pinda kokos soep

Vegan pinda kokos soep

Con
Deze vegan pinda kokos soep is in een oogwenk klaar. En met deze wisselvallige lente gaat zo'n soep er op een koude dag natuurlijk wel in!
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen
Koolhydraten 24 kh

Dit heb je nodig
  

 • 100 gr winterwortel
 • 1 rode ui
 • 4 bosuitjes
 • 1 tl kokosolie
 • 1 tl bouillonpoeder gistvrij
 • 150 ml kokosmelk
 • 4 el pindakaas
 • 1/2 el tamari
 • 1 tl sambal optioneel
 • sap van 1 limoen
 • sesamzaad, bosui-ringetjes voor de garnering

Zo maak je het
 

 • Was de winterwortel en snijd ze in (halve) plakjes. pel en snipper de ui. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Houd wat groen van de bosui achter voor de garnering.
 • Verhit de olie in een pan en bak de ui met de wortel kort aan. Voeg 300 ml water en de bouillonpoeder toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
 • Voeg de pindakaas toe en roer goed tot de pindakaas is opgelost. Voeg dan de bosui en de kokosmelk toe en breng de soep opnieuw aan de kook.
 • Breng de soep op smaak met de tamari, limoensap en evt. sambal. Garneer de pinda kokos soep voor het opdienen naar wens met sesamzaad en de achtergehouden bosui.

Tips

 • Je kunt de pindasoep eventueel binden met een theelepel tapiocameel die je eerst losroert in een scheutje water.
 • Als je edamame bonen in huis hebt, is dat een lekkere toevoeging.
 • Vegetariërs kunnen een hardgekookt ei toevoegen aan de pinda kokos soep, naar wens in plakjes of gehakt als garnering.
 • Er staat nog een lekkere Surinaamse pindasoep op de blog!

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


2 reacties

 1. Hi daar! Wat is de blog mooi geworden! Leest veel makkelijker en de foto’s komen mooi tot zijn recht. Gefeliciteerd!
  Laat weten volgende keer dat jij in Haarlem ben, misschien heb je zin (en tijd) voor een lekkere koffie bij Mogador?
  Groeten,
  Isabel

  1. Hej Isabel, dank je wel voor de complimenten. Ik ben zelf ook erg tevreden over het resultaat :-) .
   Wat een leuk idee, koffie drinken bij Mogador, gaan we zeker doen! Ik heb op dit moment nog niks in de planning staan, maar laat je weten als ik in de buurt ben. Gezellig!
   Groetjes terug,
   Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *