Bananencake met matcha

bananenbrood cake lowcarb

Con-serveert nieuwe stijl is live! Ik vind het zelf heel mooi geworden, lekker fris en zonder al te veel fratsen. En dat past goed bij mij.
Om dit heugelijk feit te vieren, heb ik cake gebakken. Met een bijzonder ingrediënt: matcha.

Macho Matcha

Matcha is een nieuw hip ingrediënt in de moderne keuken. Het is eigenlijk groene thee, je koopt het in poedervorm. Het bestaat uit de fijngemalen blaadjes van een japanse theesoort. Matcha kun je in principe in twee kwaliteiten kopen: de peperdure premium kwaliteit voor het bereiden van thee, de iets goedkopere maar nog steeds dure soort voor gebruik in de keuken. Het is hoe dan ook dus best duur, en ik raad je aan er niet verslaafd aan te raken, want dat is een flinke aanslag op je portemonnee.

Ik had over matcha gelezen, o.a. in de vegane kookboeken van de Duitse Attila Hildmann. Die heeft denk ik een lucratieve deal met een matcha-fabrikant gesloten, want hij prijst het groene goedje zo’n beetje de hemel in. Tja, dan wordt ik toch wel nieuwsgierig, dus op naar de bio-supermarkt voor een zakje matcha. Pff … duur!! Daar heb ik maar even diep ademgehaald en ben meteen af gaan rekenen voordat ik me zou bedenken. Thuis heb ik meteen het zakje opengemaakt en er aan gesnuffeld, maar heel bijzonder vond ik het niet ruiken.

Koolhydraatarm bananenbrood met matcha

Matcha schijnt stijf te staan van de anti-oxidanten. Maar ook van de theanine, wat eenzelfde soort uitwerking heeft als cafeïne, en daar moet je wel tegen kunnen. Volgens heer Hildmann krijg je na het nuttigen van matcha een soort permanente high en kun je er de hele dag tegen. Er zou geen koffie tegen op kunnen. Tja, ligt eraan hoe lekker je koffie vindt natuurlijk (errug lekker dus).

Wat kun je met matcha?

Van (premium) matcha kun je dus thee maken. Dat is een heel ritueel, waarbij je naast dure matcha ook nog eens een duur setje moet kopen met een soort bamboe kloppertje genaamd chasen, wat je nodig hebt om de thee als het ware op te kloppen. Oké, dat klinkt mij als teveel gedoe. Gelukkig kun je meer met matcha.
Matcha kun je in je smoothie stoppen, door dressings roeren, door yoghurt mengen, of in het deeg van je baksels doen. Dat laatste leek me wel wat.

Bananen maken lekker zoet

Onlangs heb ik brownies met banaan gebakken, en het bakken met banaan beviel goed. Daarom heb ik ook dit keer naar de bananen gegrepen en een koolhydraatarme bananencake gebakken, die net zo goed bananenbrood zou kunnen heten. Door de natuurlijke zoetheid van de bananen heb je geen extra zoetstof nodig. Zorg wel dat je bananen goed rijp zijn, zo rijp dat ze nog nèt niet van de fruitschaal af lopen ;-) .

Ik haal 12 plakken uit mijn koolhydraatarme bananencake, dat levert per plak nog geen 6 KH op. Die kan ik me wel permitteren als ik iets te vieren heb. Gewoon bij een simpel bakkie koffie hoor.

Koolhydraatarme bananencake met matcha

Mijn mening over matcha: hype!
Matcha geeft niet een heel bijzondere smaak aan je creaties, en persoonlijk krijg ik er ook geen kick van. Maar misschien ben ik wel te veel door koffie afgehard :-D . Daarnaast vind ik het nogal prijzig, en in die zin niet waard om mijn geld aan uit te geven.

Deze koolhydraatarme bananencake met matcha kun je daarom ook prima zonder de matcha maken.

Heb jij matcha al geprobeerd, wat vond je ervan? Leuk als je hieronder een bericht achter laat!


Bananencake met matcha

Koolhydraatarme bananencake met matcha

6 KH (per plak)

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 45 minuten oventijd)

 

 

Je hebt nodig voor 1 cake (12 plakken):

2 goed rijpe bananen
2 eieren (M)
2 el kokosolie
200 gr amandelmeel
1 tl wijnsteen bakpoeder
1 snufje (Himalaya) zout
1 tl kaneel
1 el matcha (optioneel, te koop bij o.a. AH)
Garnering: 2 el geschaafde amandelen

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt de kokosolie op een laag vuur. Snijd de bananen in plakken. Doe de gesmolten olie samen met de bananen in een beslagkom. Breek de eieren erboven en mix met de handmixer tot een cremige massa.
  3. Meng in een andere kom amandelmeel, bakpoeder, zout, kaneel, en evt. de matcha. Voeg dit mengsel bij het bananen-ei-mengsel en meng het geheel met een vork goed door elkaar.
  4. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het deeg-mengsel erin. Gebruik een pannenlikker om al het ‘deeg’ uit de kom te schrapen. Strijk het mengsel een beetje glad en bestrooi met de geschaafde amandelen.
  5. Bak de bananencake in 40-45 minuten gaar. Controleer met een prikker: deze moet schoon uit het deeg komen.
  6. Laat de koolhydraatarme bananencake helemaal afkoelen voordat je ze snijdt.

Tips:

  • Voeg eens een eetlepel cacao en wat cacaonibs toe voor een choco-bananencake.
  • Je kunt deze cake ook als ontbijt eten, al dan niet belegd (bijvoorbeeld met amandelpasta).
  • Liever vegan? Vervang de eieren door 2 el sojameel die je eerst mengt met 4 el water.

Vrij van gluten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 6    Gemiddelde: 3.3/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*