Koolhydraatarme broodjes, notenvrij

Koolhydraatarme broodjes, notenvrij

Koolhydraatarme broodjes zonder amandelmeel, ketogeen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Het is erg lastig om meelsoorten in een recept door een ander (koolhydraatarm) meel te vervangen. Waarom dat zo is, leg ik je vandaag uit. En natuurlijk krijg je er een recept bij, dit keer voor koolhydraatarme broodjes van kokosmeel. Zonder noten dus, fijn voor mensen met een notenallergie.
Meel vervangen

Regelmatig krijg ik vragen hoe je bepaalde koolhydraatarme meelsoorten kunt vervangen. Op mijn blog wordt vooral met amandelmeel gebakken, maar ook kokosmeel wordt regelmatig gebruikt. Beide meelsoorten zijn nu eenmaal erg populair in koolhydraatarme recepten. Maar heb je een notenallergie, dan is amandelmeel taboe. Ook kom je soms ergens een lekker bakrecept tegen, maar wordt er tarwemeel gebruikt. Misschien eet je dat liever niet vanwege de gluten, of vanwege de koolhydraten. Maar hoe vervang je tarwemeel nu het best?

Koolhydraatarme broodjes zonder amandelmeel, kerogeen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Daar is helaas geen pasklaar antwoord op. Het ligt aan een aantal factoren, o.a. het soort recept dat je wilt maken (zoet of hartig), maar ook het ene merk is het andere niet. Zeker met kokosmeel merk ik veel verschil. Koken en zeker bakken vergt nu eenmaal een beetje experimenteren in de keuken, en het vervangen van meel door koolhydraatarme meelsoorten is extra ingewikkeld.

Waarom is meel vervangen zo lastig?

Volume

Verschillende meelsoorten hebben verschillende volumes. Vijf gram tarwemeel heeft bijvoorbeeld een volume van 7 milliliter, kokosmeel komt op 9 milliliter. Omgerekend betekent dat, dat je voor 100 gram tarwemeel 170 milliliter kokosmeel moet gebruiken. Dat betekent dat ook de andere ingrediënten in een recept qua hoeveelheid aangepast moeten worden, denk aan eieren, vocht, bakpoeder.

Vocht

De verschillende meelsoorten binden verschillende hoeveelheden vocht. Je kunt dus niet zomaar het ene meel vervangen door het andere. Amandelmeel neemt bijvoorbeeld ongeveer drie keer meer water op dan tarwemeel. Meng je amandelmeel met water, dan krijg je een goed kneedbaar deeg. Dezelfde hoeveelheid kokosmeel en water wordt eerder kruimelig, hetgeen betekent dat kokosmeel nog veel meer water opneemt. Lijnzaadmeel vermengd met water wordt rubberachtig. Daarbij komt dat natuurlijk ook de smaak, de consistentie en de uiteindelijke kleur van het bakresultaat verschilt.

Koolhydraatarme broodjes zonder amandelmeel, ketogeen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Gluten

Er is nog een belangrijk groot verschil tussen koolhydraatarm meel en tarwemeel. Tarwemeel bevat namelijk gluten, en die gluten zorgen ervoor dat alle bestanddelen van je deeg zich goed mengen en het een samenhangend geheel wordt. Gluten wordt hier in Duitsland niet voor niks ook “Klebereiweiß” (plak-eiwit) genoemd. Daarnaast helpen gluten om je baksel te laten rijzen, en het lekker luchtig te maken.
De koolhydraatarme meelsoorten zijn allemaal glutenvrij, hetgeen betekent dat je altijd iets toe moet voegen om tot een samenhangend deeg te komen. Meestal worden daarvoor meer eieren gebruikt, of worden psyllium vezels (vlozaad) en soms chia zaad gebruikt.

Ondanks alle verschillen is er in principe wel een vuistregel voor het samenstellen van een koolhydraatarme meelmix:

 • 40-50% koolhydraatarm meel (hoofdingrediënt, bijvoorbeeld amandelmeel)
 • 30-40% koolhydraatarm “zetmeel” (voor verdikking en luchtig maken, bijvoorbeeld sojameel, lupinemeel)
 • 10-20% bindmiddel (als vervanging van gluten, zoals lijnzaadmeel, psyllium vezels)

En dan is het experimenteren geblazen!

Koolhydraatarme broodjes zonder amandelmeel, ketogeen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zeker zijn

Het is dus een hele kunst om voor een recept een andere (al dan niet koolhydraatarme) meelsoort te gebruiken. Wil je zo zeker mogelijk zijn dat jouw bakresultaat goed is, houdt je dan simpelweg aan het recept. Degene die het recept heeft bedacht, heeft het experimenteren zeer waarschijnlijk al voor je gedaan.

Voor deze koolhydraatarme broodjes van kokosmeel heb ik dan ook flink geëxperimenteerd om tot een goed resultaat te komen.
Ik krijg regelmatig vraag naar koolhydraatarm brood zonder amandelmeel, en dat wilde ik wel eens proberen te maken, zodat ook mensen met een notenallergie van een koolhydraatarm broodje kunnen genieten. Hoewel ik het recept dus helemaal voor je heb uitgewerkt, kan het zijn dat jij bij het maken van het deeg toch een scheutje extra water nodig hebt, of juist een beetje meer meel, want zoals gezegd: verschillende merken geven verschillende resultaten. Een heel klein beetje experimenteren laat ik dus aan jou over!


Koolhydraatarme broodjes van kokosmeel, notenvrij

1 KH (per stuk)

Bereidingstijd: 5 minuten (plus 25 minuten oventijd)

Koolhydraatarme broodjes zonder amandelmeel, ketogeen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 4 broodjes:

30 gr kokosmeel
15 gr psyllium vezels
1 tl (wijnsteen) bakpoeder
snuf zout
30 gr boter of kokosolie (gesmolten)
2 eieren
60 ml water
sesamzaad (optioneel)

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Meng de droge ingrediënten in een kommetje: kokosmeel, psyillium vezels, bakpoeder en zout.
 3. Kluts de eieren los in een beslagkom en roer de gesmolten kokosolie erdoor. Voeg dan het water toe en direct daarna het meelmengsel. Meng het geheel tot een egale massa en laat 5 minuutjes staan.
 4. Vorm met vochtige handen vier broodjes van het deeg (is het te nat, voeg dan nog wat psyllium toe, is het te droog, dan een klein scheutje water). Bestrooi de broodjes indien gewenst met sesamzaad.
 5. Bak de broodjes 25 minuten in de oven. Laat ze dan nog 5 minuten met de deur op een kier in de oven staan.
 6. Neem de koolhydraatarme broodjes uit de oven en laat volledig afkoelen.

Tips:

 • Deze koolhydraatarme broodjes hebben wel een uitgesproken kokossmaak, en daar moet je van houden. Heb je geen notenallergie, dan kun je ook het snelle koolhydraatarme broodje van amandelmeel proberen.
 • Wil je vegan broodjes maken, vervang de boter dan door gesmolten kokosolie (let op: nog meer kokossmaak!).

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 4,50/5)
Laden...


10 reacties

 1. Juud

  Hallo Con,

  Ik ben ook al jaren aan het ‘anders eten’! Fijne inspiratie en je recepten van je broodjes zijn top, daarmee kan ik ook weer verder experimenteren… ik gebruik bijvoorbeeld ook quinoa en zoete aardappel, boekweit- en sesammeel… nou ja het is me niet snel te gek. Dank je wel en alle goeds!

  1. Petra

   Hoi Conny,
   Erg lekker met sesamzaad, maar ook met pijnboompitten en ik heb er net krentenbollen van gemaakt, heerlijk.
   Ik bak de dubbele hoeveelheid en maak 12 broodjes in een siliconen muffinvorm.
   Vries ze in en neem er vaak 2 mee als lunch
   Groet, Petra

 2. Jolanda Abels

  Hoi er staat notenvrij en eivrij maar in de beschrijving staat kluts de eieren los ?
  Er staan ook geen eieren bij de benodigdheden maar in de beschrijving wel .. dus snap het even niet zo goed wat nu de bedoeling is
  Groetjes jolanda

  1. Wat stom van mij, ik heb echt even flink zitten prutsen. Er zitten wel degelijk eieren in het recept (kan ook haast niet anders met kokosmeel). Ik heb het aangepast. Dank je wel voor je oplettendheid, fijne dag nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *