Recepten uitwisseling
De recepten uitwisselactie van Mandy (van Mandyandmore) is een grote hit op Instagram. Elke keer doen er weer meer Instagrammers mee. De lekkerste recepten worden van elkaar gemaakt, als het even kan met een eigen draai eraan. En zo ontstaan echt heerlijke creaties.
Ik mocht deze keer iets lekkers uitzoeken van de blog van Tiffany, genaamd Tiffskitchen.
Tiff’s grote passie is koken en bakken. Ze maakt heerlijke recepten en heeft voor ieder wat wils. Maar Tiff deelt niet alleen recepten, ze geeft ook een kijkje in haar dagelijkse leven en laat je zien hoe moeilijk het is om een eetstoornis te overwinnen. En dat vind ik heel knap en dapper van haar.
Brood is populair
Ik heb van Tiff ‘s blog een recept gekozen voor kurkuma brood. En er zijn meerdere redenen voor die keuze.
Eén ervan is dat ik op dit moment vanwege mijn aanhoudende rugklachten geen puf heb in al te ingewikkelde recepten, en dit recept is echt heel makkelijk te maken. Een tweede reden is dat de meest gebruikte zoekterm op Con-serveert maand in maand uit “brood” is. Er is kennelijk veel behoefte aan koolhydraatarme brood recepten!
De derde reden is dat kurkuma heel goed voor o.a. je gewrichten zou zijn, en daar kan ik nu wel een beetje hulp in gebruiken. Daarnaast zit het brood bomvol gezonde eiwitjes en die zijn weer goed voor de spieropbouw. En de vierde en belangrijkste reden is dat het kurkuma brood van Tiff er gewoon heel erg lekker uitziet!
Eigen draai
Zoals bij elke swiepswoepswap heb ik een kleine eigen draai aan het recept van Tiff gegeven. Nou ja, heel veel veranderd heb ik niet omdat het recept zo al goed is!!
Ik heb ervoor gekozen om kleine broodjes te maken in plaats van een heel brood, en heb daarvoor muffinvormpjes gebruikt omdat het deeg van dit brood redelijk vloeibaar is, en dus een vorm nodig heeft. Verder heb ik de 2 eieren in het recept helemaal gebruikt, en heb ik een flinke snuf peper aan het deeg toegevoegd om de opname van de kurkuma te verbeteren (lees er hier meer over).
Voor het lijnzaad heb ik gouden lijnzaad gebruikt, omdat dat de enige soort was die ik in huis had. En zo worden de broodjes toevallig ook nog eens mooi goudgeel van kleur. Het lijnzaad heb ik kort gemalen in een koffiemolentje, werkt perfect!
En zo heb ik zes heerlijke koolhydraatarme kurkuma broodjes gebakken, die heel veelzijdig zijn. Je kunt ze eten met een lik boter en een plak kaas, maar volgens manlief smaakte het broodje met jam ook erg lekker. Ze zijn echt super laag in koolhydraten, zodat de broodjes ook geschikt zijn voor de ketogene eters onder ons.
Perfect basisrecept
Natuurlijk kun je voor de afwisseling eens wat zonnebloempitten en/of pompoenpitten door het brooddeeg doen, of de broodjes bestrooien met wat sesamzaad of maanzaad. Of je kunt er lekkere Italiaanse kurkuma broodjes van maken door simpelweg wat fijngesneden gedroogde tomaat en zwarte olijven plus wat Italiaanse kruiden door het deeg te mengen. En zo zijn er vast meer lekkere combinaties te bedenken. Kortom: deze koolhydraatarme kurkuma broodjes zijn een prima basisrecept voor de koolhydraatarme brood liefhebbers onder ons.
Dank je wel lieve Tiff, voor de inspiratie. En ik kijk alweer uit naar de volgende swiepswoepswap!
Keto kurkuma broodjes
Dit heb je nodig
- 200 gr hüttenkäse
- 15 ml appelazijn
- 2 eieren
- 50 gram amandelmeel
- 6 gr psylliumvezels
- 12 gram wijnsteenbakpoeder
- 25 gr gebroken lijnzaad ik gebruikte gouden of blond lijnzaad
- flinke snuf zout
- een draai van de pepermolen
- 1,5 tl kurkuma
- olijfolie om in te vetten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een muffin bakvorm in met wat olijfolie.
- Doe de hüttenkäse, appelazijn en eieren in een beslagkom en meng met een handmixer door elkaar.
- Meng amandelmeel, lijnzaad, psyllium, bakpoeder, zout, peper en kurkuma in een andere kom door elkaar, en meng dit vervolgens met de handmixer door het ei-hüttenkäse mengsel.
- Verdeel het deeg over de muffinvormpjes (ik had er 6). Bak de kurkuma broodjes in 25-30 minuten gaar. Elke oven is anders: gebruik een prikker om te controleren of de broodjes gaar zijn.
- Laat de koolhydraatarme kurkuma broodjes 10 minuten in de vorm afkoelen. Neem ze dan uit de vormpjes en laat ze verder laten afkoelen op een rooster.
Tips
- Meng er voor Italiaanse broodjes wat Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaatjes en fijngesneden zwarte olijven door.
- Het originele recept is van Tiffskitchen: kurkuma brood.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Dag Con,
Na een lange tijd deze broodjes weer gemaakt, maar nu in plaats van 50 gr amandelmeel, 25 gr boekweit en 25 gr lupinemeel gebruikt. Het resultaat vind ik buitengewoon lekker.
Hartelijke groet,
Greetje
Wat leuk dat je aan het experimenteren bent geslagen. Ik vind de meeste koolhydraatarme brood recepten met lupinemeel heel veel lekkerder dan dat ze alleen met amandelmeel of kokosmeel gemaakt zijn. Fijn dat je experiment goed gelukt is!
Het is een heerlijk recept Conny, een groot succes! Ik verdubbel het recept, met (drooggemaakte) zongedroogde tomaatjes, uien en knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, in een cake vorm. Iedereen smult hiervan.
Wat een goed idee, om er Italiaanse kruidenbroodjes van te maken. Dat ga ik zeker een keer zelf proberen!
Kan ik de hüttenkäse ook vervangen voor een ander product bv kokosmelk of kokoscreme. Zelf kan ik niet goed tegen koemelkeiwit.
Dat kan ik niet garanderen. Je kunt als je het wilt proberen als vervanger beter kiezen voor een plantaardige yoghurt, bijvoorbeeld kokosyoghurt of sojayoghurt. Kies het liefst een beetje dikke yoghurt, als het te waterig is zullen de broodjes zeker niet lukken. Ook de smaak zal wel iets veranderen.
Hoi Con,
Ik geniet volop van je recepten. Deze broodjes waren mij iets te nat, maar na opengesneden nog een half uurtje nagaren en drogen op 145 graden, heb ik echt formidabele, goed meeneembare broodjes, niet te hard, echt brood TOP
Hi Marieke, wat fijn om te lezen!
Dat je broodjes iets te nat waren zou aan het merk hüttenkäse kunnen liggen. Wellicht helpt volgende keer een beetje extra psyllium. Of gewoon nagaren natuurlijk, dat helpt altijd.
Eet smakelijk!
Dag Con,
Zojuist de broodjes gemaakt en wat zijn deze lekker. Bedankt voor het recept.
Graag gedaan (lekker zijn ze hè) !!