Mexicaanse tomatensoep

Mexicaanse tomatensoep
Mexicaanse tomatensoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
De laatste tijd was de klad erin geraakt. In het maken van lekkere soepjes, bedoel ik. Ik weet niet waarom, maar het was eeuwen geleden dat ik in de keuken in een soeppan stond te roeren. Inmiddels heb ik de smaak weer te pakken, en heb ik een heerlijke koolhydraatarme en vegane Mexicaanse tomatensoep voor je gemaakt.

Verdwenen restaurants

Wellicht heb ik het al eerder verteld: ik ben gek op Mexicaans. En niet alleen op het eten! Bekentenis: tequila vind ik heerlijk. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n drinker, en al helemaal niet van sterke drank, maar voor tequila maak ik graag een uitzondering.

In mijn vorige leven kwam ik zeer regelmatig bij de Mexicaan. Met Kerst buiten de deur eten betekende een Mexicaans kerstmenu in een sfeervol Mexicaans restaurant in Haarlem. Er zat er eentje in de buurt van het station, waar je op doordeweekse avonden een bioscoopmenu kon krijgen, gecombineerd met een bioscoopkaartje natuurlijk. Men zorgde dan dat je op tijd klaar was voor de film, daar hoefde je zelf niet op te letten. Van die perfecte eet-film combi hebben zuslief en ondergetekende vaak gebruik gemaakt. Het liefst op maandagavond, want dan kostten de Margheritas maar een paar gulden ;-) . Ja, gulden ja, zo lang geleden is dat alweer.

Mexicaanse tomatensoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Mijn favoriete Mexicaanse restaurants uit die tijd bestaan allang niet meer. Ik heb de indruk dat je sowieso steeds minder Mexicaanse restaurantjes ziet. Alles verandert in burgertenten, lijkt het wel. Of is dat alleen in Duitsland zo?

Mexicaans en koolhydraten

In de meeste Mexicaanse recepten kom je ingrediënten tegen die wat hoger in koolhydraten zijn. Mais is er zo eentje, maar ook zwarte bonen. Om maar niet te spreken van burrito’s, taco’s en tortillachips. Ook rijst kom je zeer regelmatig tegen in de Mexicaanse keuken. Erg lekker allemaal, maar als je strikt koolhydraatarm eet, zijn deze voedingsmiddelen een no-go. Wel is de Mexicaanse keuken erg fijn als je gluten vermijdt, want in al die maisproducten kom je geen gluutje tegen.

Mexicaanse tomatensoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Gelukkig is er een ander wereldberoemd voedingsmiddel uit Mexico dat tegenwoordig in geen enkele koolhydraatarme keuken mag ontbreken: de avocado!

Voorheen verguisd vanwege zijn vetten (toen ons nog verteld werd dat vet slecht voor je was), tegenwoordig de held vanwege zijn vetten (omdat ie bomvol zit met de goede vetten die je nodig hebt). Avocado’s mogen weer. Ook tomaten komen in bijna elke Mexicaanse maaltijd wel voor, en die zijn natuurlijk ook geen probleem voor de koolhydraatarme fan.

Mexicaanse soep

En zo ontstond het idee voor een Mexicaanse tomatensoep. Maar dan wel zonder al die koolhydraatrijke ingrediënten. Niet moeilijk te maken, wel tijdrovend als je zelf de paprika voor dit recept roostert. Maar dat doe je natuurlijk graag omdat dat tien keer lekkerder is dan paprika’s uit een pot. Tip: rooster er een paar tegelijk, dan kun je de rest in andere recepten gebruiken. Bijvoorbeeld in deze paprikasoep.

Mexicaanse tomatensoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Maar wat maakt deze tomatensoep nu Mexicaans als er geen mais en geen bonen in zitten? Het geheim zit ‘m vooral in de kruiden. Ik gebruik zelf erg graag gerookt paprikapoeder, ook heerlijk zo gewoon over een halve avocado trouwens.

Als je je Mexicaanse tomatensoep super-Mexicaans wilt maken, voeg dan aan het eind een borrelglaasje tequila aan de soep toe. Tequila bevat weliswaar alcohol, maar geen koolhydraten. Ik beloof je dat je er geen spijt van krijgt!


Mexicaanse tomatensoep

11 KH

Bereidingstijd: 30 minuten, plus 25 minuten oventijd

Mexicaanse tomatensoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 rode paprika
2 tl olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 chilipepertje, fijngehakt
1 tl kokosolie
250 ml groentebouillon
sap van een halve limoen
2-3 tomaten
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl gemalen komijn
2 el verse koriander
versgemalen zout en peper
1 borrelglaasje tequila (optioneel)
1 avocado
6 kerstomaatjes, gehalveerd

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de paprika en verwijder de zaadjes. Bestrijk de helften met olijfolie en maal er wat peper en zout over. Rooster de paprika in de oven in 20-25 minuten gaar, het velletje moet er zwartgeblakerd uitzien (dan is het het makkelijkst te verwijderen. Laat in een kom, afgedekt met aluminiumfolie, een half uurtje afkoelen, en verwijder dan het velletje.
  2. Snijd de tomaten en de paprika in stukken.
  3. Verhit de kokosolie in een pan en bak daar de gesnipperde ui, knoflook en chilipeper 2 minuten in.
  4. Voeg de paprika en tomaten toe en roerbak nog een minuutje mee.
  5. Voeg nu de bouillon en het limoensap toe en breng het geheel aan de kook. Snijd ondertussen de avocado in blokjes / schijfjes, houdt er een paar achter voor garnering.
  6. Voeg nu de avocado toe en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder, komijn en de koriander. Roer eventueel de tequila erdoor.
  7. Garneer de Mexicaanse tomatensoep met de schijfjes avocado, een schijfje limoen en de gehalveerde kerstomaatjes.

Tips:

  • Eerlijk is eerlijk: een paar tortillachips erbij is erg lekker! Maar eet je koolhydraatarm, laat ze dan achterwege (in 10 tortilla chippies zitten meer koolhydraten dan in de hele soep …).
  • Heb je echt weinig tijd, dan kun je ook een pot geroosterde paprika’s gebruiken. De soep zal dan wel iets anders smaken.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, vetarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *