Watermeloen kefir drink

Watermeloen kefir drink

Watermeloen kefir drink, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

In Nederland is een nieuwe gezonde drank in de schappen verschenen, die zover ik weet al jaren in Duitsland te krijgen is: kefir. Zo puur is het een lekker verfrissend drankje, maar je kunt er ook andere heerlijke dingen mee maken. Zoals deze watermeloen kefir drink.

Wat is kefir?

Het kan natuurlijk ook zijn dat kefir altijd al in de schappen heeft gestaan, maar dat er recent een goeie marketing-machine op is losgelaten. Het komt in ieder geval ineens regelmatig langs op mijn Instagram-feed.

Kefir is een gefermenteerde zuiveldrank die wel wat lijkt op drinkyoghurt. Het drankje komt oorspronkelijk uit Oost-Europa / Zuid-Azië, en wordt gemaakt van melk en zogenaamde kefirkorrels. Die korrels lijken visueel wel wat op bloemkoolrijst, en zijn eigenlijk melkzuurbacterië- en gistculturen, waarmee de melk gefermenteerd wordt.
Het fermenteren van de melk duurt zo’n 2 tot 4 dagen. En dan heb je dus kefir.

Er bestaat ook zoiets als waterkefir. Inderdaad, niet van melk maar van water gemaakt. Dan is er ook een beetje extra zoet nodig, want de bacteriën hebben suiker als voedingsbodem nodig om het fermentatieproces uit te kunnen voeren. Met melk wordt de lactose (melksuiker) hiervoor gebruikt. Toch is kefir niet lactosevrij, oppassen dus als je een lactose-intolerantie hebt.

Kefir watermeloen drink recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De in de fabriek geproduceerde kefir wordt meestal niet met kefirkorrels maar met een samengesteld mengsel van bacteriën geproduceerd. Hierdoor kan de smaak constant worden gehouden. Dat is een voordeel voor de fabrikant natuurlijk. Het nadeel voor de consument is dat de probiotische voordelen van met kefirkorrels gemaakte kefir er niet / nauwelijks zijn.

Is kefir gezond?

Ja dus!

Door het fermentatieproces ontstaan de zogenaamde probiotica. En zoals je weet zijn die van levensbelang voor gezonde darmen. Gezonde darmen vormen de basis voor een goede gezondheid. De probiotica helpen je spijsvertering om jouw bacteriehuishouding in een gezonde balans te houden. Daarom kan kefir helpen bij allerlei darmklachten, zoals PDS (prikkelbare darm syndroom) of infecties met de H. Pylori bacterie (die maagzweren kan veroorzaken).

Het innemen van extra probiotica wordt ook geadviseerd als je een antibiotica-kuur voorgeschreven hebt gekregen. Zo’n antibioticum maakt geen onderscheid: niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën in je lichaam worden gedood. Door het innemen van probiotica wordt de verstoorde balans sneller hersteld.

Naast de probiotica bevat kefir ook ruime hoeveelheden eiwitten, calcium, en B-vitaminen. Mooi meegenomen toch?

Kefir watermeloen drink recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Is kefir lekker?

Duh … ja dus!
Maar smaken verschillen natuurlijk. Misschien moet je even wennen aan de friszure smaak, en het tintelende gevoel op je tong als je een slok neemt. Ik persoonlijk vind het heerlijk, een glas kefir puur. Soms doe ik er een snuf kardemom doorheen, en ik kan me voorstellen dat kaneel het ook goed doet.

Mocht je nu niet zo’n fan van de zure smaak van kefir zijn, dan moet je dit recept voor een zoete kefir drink maken. Binnen een paar minuten heb je een gezonde, door het fruit zoet smakende kefir voor je neus staan. Gewoon alle ingrediënten in je blender kieperen, even laten draaien en klaar is je watermeloen kefir drankje.

Geniet van je kefir drink bij voorkeur op een warme dag als een verfrissend tussendoortje. Hoewel je mij er ‘s nachts ook wakker voor mag maken hoor …

Kefir watermeloen drink recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme watermeloen kefir drink

Con
Misschien ken je het, misschien ken je het niet: kefir. Een tintelend megagezond drankje dat de basis vormt voor deze zoete variant: watermeloen kefir drink.
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Drankjes
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 12 kh

Dit heb je nodig
  

  • 150 gr watermeloen in blokjes
  • 40 gr bosbessen
  • 200 ml kefir
  • 2 tl vers geraspte gember
  • 1 el amandelpasta
  • 2 tl chiazaad
  • 2 tl hennepzaad

Zo maak je het
 

  • Doe alle ingrediënten in de blender en mix.
  • Dat is echt alles!

Tips

  • Kun je geen kefir krijgen, dan kun je deze verfrissende drank ook met karnemelk maken.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


3 reacties

  1. Ellen

    Hoi Con, mag ik Con zeggen? Dan mag jij El zeggen, wat je wilt ;-)
    Al surfende en zoekende kwam ik op jouw blog terecht en volgens mij ben ik al heel erg enthousiast! Ik heb wel iets met Duitsland en zijn inwoners, mijn ouders wonen in de Eifel, ik woon zelf dicht bij de grens (in Overijssel), veel jeugdvakanties hier doorgebracht en ik hou gewoon van ze :-D
    Maar goed, terzake, ik zag dat jij vega en vegan bent. Ik doe daar ook erg mijn best voor. Maar ook wil ik graag de verkeerde koolhydraten laten staan. Door dit laatste kwam ik op jouw blog terecht, die nu vastgeprikt staat op het bureaublad van mijn telefoon ;-)
    Ik heb vroeger veel kefir gemaakt, zowel water als melk. Mijn moeder heeft mijn melk-stam van jaaaren geleden nog steeds in leven. Ik verwaarloos hem steeds, helaas. Omdat ik wat moeite heb met koemelk, niet lichamelijk maar mentaal, vroeg ik me af of het ook met bv amandelmelk gedaan kan worden. Ik denk het haast niet omdat hier natuurlijk geen lactose in zit. Heb jij hier ervaring mee en/of een mening over? Dank je wel voor het lezen van mijn bericht.
    Groetjes El.

    1. Hi El!
      Natuurlijk mag je Con zeggen, heel graag zelfs. Mijn site heet niet voor niets Con-serveert ;-)
      En wat leuk dat je mijn site gevonden hebt! Ik hoop dat je er veel inspiratie kunt opdoen.

      Over amandelmelk-kefir. Ik heb zelf geen ervaring met het zelf maken ervan, maar heb er tijdens de research voor mijn watermeloen-kefir recept wel over gelezen. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

      1. Omdat er, zoals je zelf al aangaf, geen lactose (=melksuiker) in amandelmelk zit, moet je suiker toevoegen om het fermentatieproces op gang te brengen. Gewone simpele tafelsuiker of kokosbloesemsuiker zou volstaan. Op 500 ml melk gebruik je 2 tl suiker.
      2. Amandelmelk kefir zal niet dikker worden na de fermentatie zoals melk kefir dat doet.
      3. Tijdens het fermentatieproces dien je af en toe om te roeren, omdat de componenten in de amandelmelk zeg maar “schiften”. Af en toe roeren zorgt dat het weer een gelijkmatige consistentie krijgt.
      4. Gebruik het liefst homemade amandelmelk, anders biologische amandelmelk zonder toevoegingen voor het beste resultaat.
      5. Gebruik een reeds in gewone melk geactiveerde kefir-stam.

      Tot zover de tips en trucs. Nu is het aan jou om het een keer te gaan proberen!
      Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Laat je het weten? Veel succes, en groetjes,
      Con

      1. Ellen

        Hi Con, dank je wel voor je snelle antwoord :-)
        Volgende maand zie ik mijn ouders weer, ik vraag mijn moeder om weer een portie voor me mee te nemen, ik laat je weten hoe het ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *