Tomatensoep met boerenkool en tahini

Tomatensoep met boerenkool en tahini

Januari is de tijd van de boerenkool. En dat is goed nieuws voor de low carbers onder ons! Boerenkool bevat weinig koolhydraten en geldt in Amerika zelfs als superfood. Het is goed voor je botten, bevat veel vitamine C en ijzer, en zou beschermen tegen kanker.

Grünkohlfahrten in Noord-Duitsland

In Noord-Duitsland, en dan vooral in en rond Bremen en Oldenburg, kun je van december/januari tot en met maart aan boerenkool-tochten deelnemen. Zo gek zijn ze hier op deze groente. Die Grünkohlfahrten zijn erg geliefd. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Voor een traditionele Grünkohlfahrt trekt een groep vrienden / familie / collega’s voor een wandeltocht de natuur in, die eindigt bij een restaurant waar boerenkool met worst (Grünkohl mit Pinkel) gegeten wordt.

Die natuurwandeling klinkt idyllischer dan het is: men heeft een bolderkar vol met sterke drank bij zich om warm te blijven, en vaak ook nog een gettoblaster die meestal keiharde (dance) muziek voortbrengt. Men draagt een borrelglas aan een koord om de hals, want zo kan bij elke bocht en elke kruising snel en makkelijk ingenomen worden.

Zo’n wandeling duurt meestal twee of drie uur. Vaak worden er onderweg spelletjes gedaan (mijn ervaring is dat Duitsers gek zijn op spelletjes). En dan bedoel ik niet knikkeren. Nee, de Duitser op boerenkool-tochten speelt ‘theezakjes-werpen’ of ‘eieren-lopen’ (met een ei op een lepel in je mond het snelst over de finish komen en dan natuurlijk het ei heel houden).
Een Grünkohlfahrt komt dus eigenlijk neer op een soort vrijgezellenfeest zonder trouwerij erna :-)

Grünkohlfahrt Bremen met de bolderkar op stap
Kohlfahrt in Bremen (Bron: Radio Bremen)

Boerenkool anders

Nu moet je weten dat ik nooit echt gek op boerenkool was. Als kind at ik het wel, maar ik vond het eigenlijk naar gras smaken. Eh … vraag me liever niet waarom ik weet hoe gras smaakt …
Inmiddels ben ik erachter dat ik die dingen waar ik vroeger niet zo dol op was, tegenwoordig wel lekker vindt. Als je ze maar op een iets andere manier dan standaard verwerkt in een recept. Boerenkool stamppot vind ik dus nog steeds naar gras smaken en zal nooit mijn ding worden. Maar boerenkool in bijvoorbeeld soep, dat is een ander verhaal.

Per ongeluk lekker

En dan is hier zomaar een soep-recept dat per ongeluk is ontstaan. Dat krijg je ervan als je bent vergeten de vis uit de vriezer te halen die je eigenlijk zou eten. In plaats daarvan ben ik met ingrediënten die ik in huis had een soepje in elkaar gaan draaien, en een tomatensoep met boerenkool is het resultaat geworden. Niet fotogeniek, maar wel lekker, en absoluut voor herhaling vatbaar.

P.S. Het maken van goede soep foto’s is moeilijk … ik blijf oefenen!


Tomatensoep met boerenkool en tahini

Tomatensoep met boerenkool en tahini28 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 blikje linzen (400 gr)
1 ui
200 gr boerenkool (diepvries)
1 pakje gezeefde tomaten
1 tl groentenbouillon poeder (zonder gist)
80 ml kokosmelk
1 flinke el tahini (sesampasta)
6 kerstomaatjes
500 ml water
kokosolie om te bakken
kruiden (naar smaak): ketoembar, djinten, chilipoeder, smoked paprika, snufje (Himalaya) zout
garnering: verse korianderblaadjes, sesamzaad

Zo maak je het:

  1. Pel en snipper de ui. Spoel de linzen onder stromend water goed af.
  2. Verhit de kokosolie in een ruime pan. Bak de ui een paar minuten tot ze zacht is. Voeg de boerenkool toe en roerbak 5-7 minuten tot ze vrijwel ontdooid is. Doe dan de gezeefde tomaten erbij, vul aan met water.
  3. Voeg de bouillonpoeder toe en breng al roerend aan de kook.
  4. Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk en tahini toe. Roer goed door tot het geheel is opgelost. Voeg dan naar wens de kruiden samen met de linzen en de kerstomaatjes toe en warm nog enkele minuten door.
  5. Dien de tomatensoep met boerenkool op in twee grote kommen en garneer met korianderblaadjes en sesamzaad.

Tips:

  • Maak deze tomatensoep met boerenkool eens met verse rode linzen in plaats van linzen uit blik: voeg bij stap 3 tevens 100 gram rode linzen toe, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn.
  • Meer soep recepten vind je hier.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 4/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter  (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*