Winterse socca pizza met boerenkool

Winterse socca pizza met boerenkool

Jawel, ik ga 2017 van start met een goed voornemen. Normaal doe ik niet aan goede voornemens … komt bij mij meestal niks van terecht als het ‘verplicht’ is. Maar bij wijze van uitzondering heb ik me voorgenomen om in 2017 eindelijk de stap te zetten naar compleet vegan (veganistisch zo je wilt) te eten.

Waarom vegan?

Tja, daar zijn allerlei redenen voor te bedenken. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat ik door een vegane lifestyle mijn steentje bijdraag tégen het dierenleed in de zuivel- en vleesindustrie, en vóór het milieu. Tegelijkertijd doe ik mijn gezondheid goed door zo veel mogelijk plantjes te eten (denk ik tenminste). Win-win dus. Maar eten en laten eten hoor, iedereen moet zijn/haar eigen keuzes mogen maken inzake voeding.

socca pizza boerenkool koolhydraatarm

Wat betekent dat voor de blog?

Nou, eigenlijk verandert er niet zo gek veel. Want de laatste tijd nam het aantal vegane recepten al toe op de blog. En ik blijf af en toe gewoon een vegetarisch gerecht posten, want ik kook nu eenmaal niet voor mij alleen ;-) Manlief kan gewoon geen afscheid van zijn geliefde kaas nemen.
Vis-recepten zul je echter niet meer tegenkomen. Wel blijven de tot nu toe geposte vis-recepten gewoon beschikbaar op de blog natuurlijk!

En niet onbelangrijk: de nadruk blijft liggen op koolhydraatarme en koolhydraatbeperkte gerechten. Healthy carbs rule! Dat zal misschien een uitdaging worden, want de minste koolhydraten zitten over het algemeen eigenlijk in dierlijke producten. Maar ik hou wel van een uitdaging, dus ik ga ervoor!

Tot nu toe…

2017 is nog maar een paar dagen oud natuurlijk, dus veel ervaringen om met je te delen heb ik nog niet. Behalve misschien dat vegan buiten de deur eten best lastig blijkt, zelfs in Berlijn. Want als je dan een vegan gerecht vindt, dan zitten er meestal weer gluten in. Pfff, lastig. Ik sluit dan ook niet uit dat ik af en toe zal ‘zondigen’ als ik buiten de deur eet. Want mijn levensmotto is “Het moet wel leuk blijven”!

matcha brownie
Niet vegan, wel lekker: matcha brownie bij Kame Japanese Bakery in Berlijn

Dus ik trap er niet meer in (zoals laatst nog) als een medewerker met de beste bedoelingen zegt dat die wrap met kip ook heel lekker is zonder. Want ik kreeg inderdaad een wrap zonder kip … er zaten welgeteld nog 1 blaadje sla, 2 plakjes komkommer en 2 plakjes tomaat tussen. Meer niet. Nou, dat is niet mijn idee van lekker buiten de deur eten hoor.

Vandaag op het menu

Vandaag komt er een glutenvrije pizza op tafel, gemaakt van kikkererwtenmeel. Eigenlijk een soort socca dus. En die pizza krijgt een winterse topping van boerenkool en doperwten, plus de tahini-dressing waar ik ongeveer verslaafd aan ben.

Tip: als je vegetarisch eet en graag op de koolhydraten let, dan kun je deze pizza ook met de lowcarb glutenvrije bodem maken die al langer op de blog staat.


Winterse socca pizza met boerenkool

30 KH

Bereidingstijd: 30 minuten

socca pizza boerenkool uien

Je hebt nodig voor 1 pizza:

50 gr kikkererwtenmeel
1 el olijfolie
80 ml water
1 rode ui, gesnipperd
100 gr boerenkool (diepvries, vooraf ontdooid)
50 gr doperwten (diepvries)
kokosolie om te bakken
za’atar voor de garnering

Voor de dressing:
1 el tahini
1/4 el tamari
1/2 tl citroensap
versgemalen peper en zout

Zo maak je het:

 1. Verhit de oven voor op 200 graden.
 2. Haal de doperwten uit de vriezer en laat ze op een bord een beetje ontdooien.
 3. Doe de vooraf ontdooide boerenkool in een vergiet en knijp zoveel mogelijk vocht uit de boerenkool.
 4. Doe het kikkererwtenmeel in een kom en mix er al roerend met een garde het water door. Goed mixen zodat er geen klontjes in blijven zitten. Roer dan de olijfolie erdoor.
 5. Verhit de kokosolie in een niet te grote koekenpan. Schenk het kikkererwten-beslag erin, en laat zo’n 5 minuten bakken.
 6. Keer de socca pizza met behulp van een bord, draai het vuur wat lager, en bak de andere kant in eveneens 5 minuten gaar.
 7. Maak ondertussen de tahini dressing: meng de dressing-ingrediënten en leng beetje bij beetje aan met zoveel water als nodig om een crèmig vloeibare consistentie te krijgen (bij mij is dat ongeveer 2 eetlepels).
 8. Beleg de socca pizza met de ui, boerenkool en doperwten. Bak de socca nog 10 minuten in de oven.
 9. Giet de tahin-dressing voor het opdienen over de socca pizza. Bestrooi de pizza met za’atar.

Tips:

 • Het resultaat kan afhankelijk zijn van het merk kikkererwtenmeel dat je gebruikt. Mijn beste resultaat krijg ik met het meel dat ik bij de toko koop van het merk TRS (gram flour).
 • Je maakt je socca bodem extra lekker door er kruiden doorheen te roeren, bijvoorbeeld kerriepoeder en chilipoeder.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatbeperkt.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *