Griekse feta taart

Griekse feta taart

Griekse feta taart, koolhydraatarm en glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Taart, maar dan hartig! Deze Griekse fetataart smaakt zowel warm als koud, en kan dus ook makkelijk als lunch meegenomen worden. Maak er een simpele salade van komkommer, tomaatjes en olijven bij om het Griekse gevoel compleet te maken.

Winter in Bremen

Eeeeindelijk !!!!! Dit weekend was het dan eindelijk winter. Eerst een paar dagen lekkere vrieskou, dus het was warm aankleden voordat ik op mijn fiets sprong. Gek genoeg had ik in de keuken juist zin om zomers te koken, en daarom heb ik een hartige Griekse feta taart gebakken.

En zaterdag dan eindelijk sneeuw. Manlief en ik hebben meteen de snowboots van de vliering gehaald en zijn gaan wandelen in de sneeuw, heerlijk! En maar goed ook dat we dat meteen gedaan hebben, want zondag is alle sneeuw alweer weg gedooid. En vandaag is het weer een ouderwetse druilerige dag :(

Ik ben gek op koud weer. Liever te koud dan te warm, zeg ik altijd. Tegen kou kun je je immers goed kleden. Als het overdag onder nul blijft, dan vis ik de super-thermo sokken weer uit mijn kast die ik lang, lang geleden van mijn oom heb gehad. En als ik die draagt dan is het onmogelijk om koude voeten te krijgen. Ik denk dat ik die sokken al zeker twintig jaar heb, als het niet langer is. Ik ben er zuinig op en draag ze alleen als het echt koud is.

Sneeuw in Bremen in de wijk Oberneuland
Sneeuw in Bremen

Voormalig Zuivelbureau recept

Ondanks -of misschien wel juist vanwege- het winterweer heb ik een zomers recept gemaakt. Het is een hartige taart met een Grieks tintje, want er gaat véél feta in. Heerlijk!

Toen ik nog in Nederland woonde en werkte, en nog niet koolhydraatarm at, maakte ik deze feta taart met mijn verjaardag om op mijn werk te trakteren. Er zijn vast nog wel oud-collega’s die zich dat kunnen herinneren :-) . Die feta taart viel nogal goed in de smaak, regelmatig werd ik naar het recept gevraagd. Hoog tijd om dit recept om te bouwen naar een koolhydraatarme versie die ook nog eens tarwevrij / glutenvrij is, en dat is goed gelukt. Het is een behoorlijk kazige taart geworden (is dat goed Nederlands?), dus als je van kaas houdt, is dit een aanrader. Toch levert een kwart van deze taart je slechts zo’n 3-4 koolhydraten op.

Hartige feta taart met Griekse salade recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het originele recept stamt trouwens uit het kookboekje ‘Maak het lekker met kaas’ uit 1991 van het voormalig Zuivelbureau, tegenwoordig NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie). Wist je trouwens dat de Nederlandse zuivelindustrie al in 1953 voet aan de Duitse grond heeft gezet met de creatie van Frau Antje ? En ze bestaat nog steeds hier, de schappen liggen vooral vol met boter van Frau Antje. Voor de Duitsers is het een zeer bekend merk dat onlosmakelijk met Nederland is verbonden. Ze denken dus ook dat iedere vrouw in Nederland Antje heet. Ik kwam laatst een dame tegen die Antje heet, en ze vertelde me dat iedereen daarom denkt dat ze uit Nederland komt.

Griekste feta taart

Terug naar de feta taart. Waarschuwing: hij is machtig! Veel kaas = veel eiwitten = verzadigd gevoel na het eten.
Je kunt deze Griekse feta taart als hoofdmaaltijd serveren met een eenvoudige salade. Krijg je ook nog je vitamientjes binnen. Een kwart van de taart (doorsnede 23 cm), is voldoende voor 1 persoon, daarom is dit recept niet voor 2 maar voor 4 personen geschreven. Je kunt natuurlijk ook gewoon twee stukken in de koelkast bewaren voor de volgende dag. Lekker makkelijk als meeneem-lunch!

De hartige taart kan trouwens zowel warm als koud gegeten worden, ik zelf vind de taart koud het lekkerst.

Griekse fetataart recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Keto Griekse fetataart

Con
Toen ik nog niet koolhydraatarm at, was deze feta taart als verjaardagstraktatie op mijn werk een hit. Hoog tijd dus voor een koolhydraatarme versie van deze Griekse kaastaart.
Bereidingstijd 10 minuten
oventijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hartige snack, Lunch
Keuken Grieks
Porties 4 personen
Koolhydraten 3,5 kh

Dit heb je nodig
  

 • 250 gr feta
 • 100 gr geraspte pittige kaas
 • 100 gr roomboter
 • 200 gr Griekse yoghurt 10% vet
 • 3 eieren
 • 3-4 el amandelmeel
 • 2 el grof gemalen lijnzaad
 • 1/2 tl wijnsteenbakpoeder

Zo maak je het
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Snijd de feta in hele kleine stukjes, je kunt ze eventueel ook raspen. Smelt de boter in een steelpannetje, maar laat niet bruin worden.
 • Klop de eieren met een vork los in een kom. Roer eerst de gesmolten boter en dan de yoghurt erdoor. Voeg dan de feta en de geraspte kaas toe en roer goed door. Voeg dan de amandelen, het lijnzaad en het bakpoeder toe en roer nogmaals goed door.
 • Schep het mengsel met een lepel in een ingevette bakvorm (ik gebruik een siliconen bakvorm met doorsnede 23 cm). Strijk het mengsel glad. Bak de feta taart in 25-30 minuten goudbruin.
 • Meng ondertussen voor de salade de komkommer, tomaatjes en olijven en bestrooi met zout en peper.
 • Dien de taart op vergezeld van de salade, die je op het bord nog besprenkelt met wat goede olijfolie.

Tips

 • De fetataart is machtig, een kwart van de taart is in principe voldoende voor één persoon. Met een salade erbij (ik maak graag tomaatjes, komkommer, olijven en een drup olijfolie en flink peper en zout) heb je een prima lunch.
 • De afgekoelde taart kun je in blokjes gesneden ook als hartige koolhydraatarme snack serveren (leg er eventueel een olijf op en zet deze vast met een prikker).

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 12 stemmen. Gemiddeld: 3,83/5)
Laden...


9 reacties

 1. Corine

  hallo Conny, erg leuke recepten! Ik ga de griekse fetataart maken, maar dan als hapje (voor tijdens de babyshower van mijn dochter). Ik gebruik mini-muffinvormpjes, twijfel een beetje over de oventijd, denk een kwartiertje, 20 minuten. Dit recept lijkt mij er ideaal voor! Ik laat je weten of het gelukt is :)

 2. Angelique

  Dit lijkt me een geweldig smakende taart daar ik een enorme feta lover ben. Mag ik vragen hoeveel kh een kwart stuk bevat? In het bovenste deel van je verhaal staat 8 kh per kwart maar bij de ingrediënten staat 3,5 KH

  Misschien dat ik ergens iets over het hoofd heb gezien?

  1. Con

   Jij hebt niks over het hoofd gezien, dat heb ik wel.
   Per kwart van de taart kom je op ongeveer 3,5 koolhydraten uit. Die 8 in de tekst? Waarschijnlijk bedoelde ik het totaal aantal voor 2 personen. Ik heb het in ieder geval aangepast.
   Dank je wel voor je oplettendheid!

 3. Nee hoor, ik ben niet jarig. Dat ben ik in februari.
  Ik gebruik zelf nooit vloeibare boter, naar mijn mening is dat geknutselde boter waar veel stoffen aan zijn toegevoegd die ik zelf liever niet eet. Maar ieder zijn ding dus als je vloeibare boter wilt gebruiken, prima.
  De gewone boter kun je in sommige recepten door vloeibare vervangen als die boter eerst gesmolten wordt voordat ze verwerkt wordt. Dat zullen vooral de bakrecepten zijn, zoals bijvoorbeeld bananenbrood.
  Maar let op: in recepten waar het eindproduct wordt afgekoeld (bijvoorbeeld fatbombs zoals deze cookie dough balletjes), moet de boter dus weer hard worden, en dat gaat met vloeibare boter niet lukken.

 4. Francisca

  Con ben je vandaag jarig?
  Dan allereerst van harte en vele jaren erbij in goede gezondheid en veel recepten verder
  Ik wilde graag weten of ik ipv gewone boter in veel gerechten ook vloeibare kan gebruiken??
  Of blijft ( of wordt het dan te zacht??).
  Dank je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *