Chocolade pindakaas koekjes

Chocolade pindakaas koekjes

Langzaam maar zeker begint mijn blog zich te vullen met recepten. In mijn vriendenkring heb ik inmiddels rondgebazuind dat ik deze blog begonnen ben, en ik krijg er erg leuke reacties op. Dank daarvoor!
Ik vind het zelf ook erg leuk om ermee bezig te zijn, en begin steeds meer thuis te raken in wat WordPress allemaal kan, en ook niet kan :-).

WordPress

WordPress is het weblog software programma dat ik gebruik om deze blog gestalte te geven. Voor een nieuweling in de blog-wereld is het wel even zoeken hoor! Maar gelukkig is WordPress eenvoudig en intuïtief te gebruiken. Het zijn vooral de vele plugins waardoor ik door de bomen het bos soms niet zie. Met plugins kun je allerlei functies aan je blog toevoegen, zoals bijvoorbeeld social media knoppen. Maar voor zo’n soort functie zijn vaak tig plugins gemaakt, dus het is moeilijk om juist die te vinden die doet wat ik wil. Veel experimenteren dus!

Low carb koekjes voor de lekkere trek

Wat dat betreft is het net als in de keuken. Experimenteren dan, bedoel ik. Als low carber ben ik inmiddels allang van de koolhydraten-verslaving afgekickt. Zo’n roze koek die ik als kind zo super lekker vond, ik moet er niet meer aan denken … Maar dat wil niet zeggen dat ik nooit eens zin in taart of koek heb. Gelukkig zijn er meer low carbers op deze wereld, die al véééél langer dan ik bloggen over hun keuken-experimenten, en dat geeft natuurlijk inspiratie om zelf ook de keuken in te gaan. Ook het weer van de laatste dagen nodigt niet echt uit voor een fietstocht, dus hup de keuken in!

chocolade pindakaas koekjes gemaakt van kikkererwten

Deze keer heb ik koekjes gebakken! Maar: zonder ei, zonder meel, zonder gewone suiker (in plaats daarvan rijstsiroop).
Als je wijnsteen-bakpoeder gebruikt, zijn ze ook nog eens glutenvrij. En ze zijn vegan (-istisch). Er zit een bijzonder ingrediënt in dat je misschien niet direct in koekjes verwacht: kikkererwten!

Alleskunners!

Kikkererwten zijn alleskunners.Ik vind ze erg lekker in een Indiase curry. Of in de Generaal Tso schotel! Je kunt er ook iets minder koolhydraatarme naar niet minder lekkere veggieburgers mee maken.

Van kikkererwtenmeel kun je ook een heerlijke socca bakken (klik hier voor recept). Of je kunt er hummus van maken, of falafel (zelf gemaakt veel lekkerder dan kant-en-klaar). En je kunt er dus koekjes van bakken.

Deze koekjes bevatten verder nog pindakaas en chocolade. Pure chocola heeft minder suiker dan melkchocolade en dus minder koolhydraten, dus hoe puurder hoe beter! 70% chocolade of meer past prima in de koolhydraatarme keuken.

De chocolade pindakaas koekjes zijn in een handomdraai gemaakt. Ze blijven vrij zacht van structuur als ze uit de oven komen, dat is normaal. Na het test-eten is gebleken dat ze warm het allerlekkerst zijn, dus mijn advies is om ze direct uit de oven lekker op te smikkelen. Overgebleven chocolade pindakaas koekjes kun je  eventueel invriezen en in de oven weer opwarmen.


Glutenvrije chocolade pindakaas koekjes

7 KH (per koekje)

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 15 minuten oventijd)

chocolade pindakaas koekjes gemaakt van kikkererwten

Je hebt nodig voor 14-15 koekjes:

1 blikje kikkererwten (400 gr)
165 gr pure pindakaas (liefst biologisch)
1 klein handje grof gehakte pure chocola, of chocolade-chips (bijv. AH Deco chococrisps puur)
50 gr rijstsiroop
1 tl gemalen vanille
1 tl (wijnsteen) bakpoeder
snufje zout (alleen als de pindakaas die je gebruikt ongezouten is!)

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Spoel de kikkererwten goed af en dep ze zo goed mogelijk droog met keukenpapier.
  2. Doe de kikkererwten in een keukenmachine. Voeg de pindakaas toe, dan de rijstsiroop en vanille, dan het bakpoeder. Maal het geheel zo fijn mogelijk, schraap indien nodig de wanden van de kom een paar keer, en laat de machine dan opnieuw draaien.
  3. Voeg de gehakte chocolade of chocolade-chips toe en meng zo goed als het gaat. Het deeg zal erg dik en plakkerig zijn, dat is OK. Vorm dan met natte handen 14 balletjes en leg ze op een met bakpapier bekleed ovenrooster. Druk ze een beetje plat met een vork (ze rijzen niet enorm).
  4. Bak de pindakaas koekjes in 10-15 minuten gaar, ze blijven vrij zacht en worden niet kruimelig of hard.
    Let op: warm het lekkerst !

Tips:

  • Voeg een klein handje fijn gehakte noten toe, of druk een halve walnoot in het koekje voordat het de oven ingaat.
  • Je kunt de chocolade pindakaas koekjes invriezen en in de oven weer opwarmen (100 graden).

Vrij van gluten en lactose. Bevat rijstsiroop.
Geschikt voor koolhydraatarm en vetarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 4    Gemiddelde: 4.3/5]

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *