Courgetti met asperges en gerookte zalm

Courgetti met asperges en gerookte zalm

Het buitenseizoen is weer begonnen ! Heerlijk!! Er is de komende maanden veel te doen in Bremen. Festivals, vlooienmarkten, open lucht concerten en wat al niet meer.

Tanz in der Mai

Het buitenseizoen wordt in Duitsland geopend op 30 april met het evenement Tanz in der Mai. Op heel veel plekken in de stad kun je die avond van muziek genieten, en dus vooral veel dansen! Dat gaat tot diep in de nacht door, totdat het 1 mei is dus. De Duitsers kunnen dat ook lekker doen, want 1 mei is de Dag van de Arbeid en dat is in Duitsland een officiële feestdag. Dit jaar viel dat precies op vrijdag, dus het weekeinde kwam er ook nog eens achteraan. Wat wil je nog meer.

haus am walde bremen met biergarten
Bron: www.hausamwalde-bremen.de

Manlief en ik vieren de Tanz in der Mai meestal bij Haus am Walde. Daar is ‘s avonds eerst een openlucht concert in de Biergarten, daarna kun je naar binnen verhuizen en lekker dansen tot je erbij neervalt. En aangezien ik gek ben op dansen heb ik daar geen probleem mee!

Wat is er de komende maanden te doen in Bremen?

Nou veel! Te veel om hier allemaal op te noemen. Een greep uit het aanbod: Kajenmarkt, La Strada, Sommerfest Borgfeld, Vegesacker Hafenfest, Speichermarkt, Breminale, Sommer in Lesmona, Überseetörn, Shakespeare im Park, Sail Bremerhaven, Maritime Woche, en ga zo nog maar even door. En dan komen daar nog de vlooienmarkten en boerenmarkten bij. En niet te vergeten de lange shoppingnachten, waarbij de winkels tot 0:00 uur ‘s nachts geopend zijn, en er van alles te doen is in de stad.

Voor meer informatie klik hier.

Het buitenseizoen eindigt officieel eind september. Niet dat je je daarna in Bremen moet vervelen hoor. Voor je het weet is het dan weer Freimarkt, en gaan we in Bremen vrolijk door met feesten!

De asperges zijn er weer

De opening van het buitenseizoen valt zo ongeveer samen met de opening van het asperge-seizoen. En als ik iets lekker vindt, dan zijn dat wel asperges ♥.

Ik eet zo in mijn uppie een heel pond asperges op, puur natuur met een beetje gesmolten boter erover. Ik vind het dan ook geweldig dat precies achter het wijkje waar ik woon het Hof Kaemena zit, waar asperges en aardbeien geteeld worden. Ik heb er al eens eerder over geblogd. Afgelopen week zijn de diverse kramen weer geopend, en daar kun je asperges van verschillende kwaliteiten kopen. Quasi uit mijn achtertuin dus!

asperges kaemena

Asperge kwaliteiten

Over die kwaliteiten, hier is hoe het werkt (het zijn overigens EU-regels):

  • Klasse 1: de beste asperges die er zijn. Ze zijn even lang (maar niet langer dan 22 cm), recht en met gesloten kop. De diameter ligt tussen 16-26 mm, lekkere dikke asperges dus.
  • Klasse 2: nog steeds prima asperges. Ze zijn meestal iets minder dik, tussen 12-26 mm, en mogen lichte verkleuringen hebben, die je makkelijk met schillen moet kunnen verwijderen. Lengte is tussen 17-22 cm.
  • Klasse 3: ook nog steeds prima te eten! Deze asperges mogen krommer zijn, verkleuringen hebben, en de kop hoeft niet helemaal gesloten te zijn. Ze mogen niet dunner zijn dan 12 mm, en de lengte ligt tussen 12-22 cm.
  • En dan zijn er nog de klassenloze ‘gebroken’ asperges. Deze zijn prima te gebruiken als je bijvoorbeeld aspergesoep wilt maken.

courgetti met asperges en gerookte zalm

Nu moet je niet denken dat ik gewapend met mijn rolmaat op weg naar de aspergekraam ga hoor :-) . Ik kies zelf meestal de gulden middenweg ofwel klasse 2. En ik eet overigens ook heel graag groene asperges. Groot voordeel daarvan is dat je ze niet hoeft te schillen.

Gewapend met de eerste lading asperges van dit seizoen, ben ik de keuken ingegaan en heb een koolhydraatarme pasta van courgetti met asperges gemaakt, met gerookte zalm en avocado erbij. Ik vind het een ware low carb traktatie. Maar ja, dat vind ik van alles waar asperges in zitten…

Deze courgetti met asperges is de eerste echte lente maaltijd van het seizoen, en daarom heb ik er een lekker fris wit wijntje bij open getrokken. Of liever gezegd, gedraaid: tegenwoordig kom je wijnflessen met een kurk niet zo vaak meer tegen ;-) . Proost, laat de lente maar komen!


Courgetti met asperges en gerookte zalm

15 KH

Bereidingstijd: 35 minuten

courgetti met asperges en gerookte zalm

Je hebt nodig voor 2 personen:

2 courgettes (liefst bio)
1 klein handje pijnboompitten
500 gr witte asperges
1 rode ui
2 tenen knoflook
1 el olijfolie
1 tl roze peperbessen
200 gr gerookte zalm
1 avocado (optioneel)
zout, peper, dille (vers of gedroogd)

Zo maak je het:

  1. Maak de asperges schoon: schil ze nauwkeurig en snijd het onderste stukje eraf. Kook de asperges in water met een snufje zout in ongeveer 8-10 minuten gaar.
  2. Maak ondertussen van de courgettes met behulp van een spiraalsnijder spaghetti-slierten (ik gebruik deze).
  3. Snijd de gerookte zalm in stukken, maar houd twee plakken apart. Pel en snipper de knoflook fijn. Pel de rode ui en snijd deze in (halve) ringen. Optioneel: maak de avocado schoon en snijd in stukken (besprenkel deze met een beetje citroensap om bruin worden te voorkomen).
  4. Doe een klein scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui en knoflook kort aan. Voeg de courgetti, de zalmstukken en de roze peperbessen toe en meng goed. Draai het vuur half en verwarm de courgetti al omscheppend goed. Doe dit niet te lang anders wordt de courgetti te vochtig. Breng pittig op smaak met zout, peper en dille.
  5. Verdeel de courgetti met asperges over twee borden en sprenkel de pijnboompitten en wat olijfolie over. Leg de asperges ernaast of erover en garneer met de achtergehouden plak zalm en (optioneel) de avocado.

Tips:

  • Voeg nog wat olijven en/of zongedroogde tomaat toe aan de courgetti met asperges.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *