Koolhydraatarme crackers en kaassalade

kaassalade met zelfgebakken koolhydraatarme crackers

En?
Heb jij geraden wat ik met de ingrediënten op de foto die ik eerder op Facebook en Instagram heb gepost, heb gemaakt??
Dit dus: koolhydraatarme crackers! En wat voor crackers!!

noten pitten en zaden en een ei voor koolhydraatarme crackers

Deze crackers zijn niet alleen super koolhydraatarm, maar vooral errug lekker! En makkelijk te maken ook nog. Het is mijn nieuwe verslaving, ik bak ze zeker drie keer per week omdat ze zo snel opgaan. Je hebt ze al eens op de foto langs zien komen op de blog, vandaag dus eindelijk het recept!

Ik eet ze als begeleider van salades, bij de lunch, of ’s avonds met een plak kaas bij een film of een krimi op televisie. En het mooie is dat je volop kunt variëren met de zaden die je erin doet. Ik gebruik eigenlijk altijd lijnzaad, en doe er vaak nog hennepzaad en sesamzaad door, of zonnebloempitten, of pompoenpitten, of chia, of een combinatie ervan. Ook kun je volop met kruiden variëren: je kunt er bijvoorbeeld Italiaanse kruiden doorheen doen, of chilipoeder en kurkuma.

zelfgebakken koolhydraatarme crackers

Een tip om de koolhydraatarme crackers iets knapperiger te maken: laat ze nadat de baktijd verstreken is, nog vijf à tien minuten in de uitgeschakelde oven liggen. Nadeel is dat ze wat makkelijker breken bij het snijden, voordeel is dus dat ze knapperiger worden. Oplossing: noem het gewoon rustieke koolhydraatarme crackers :-)

zelfgebakken koolhydraatarme crackers met boter

Krimi’s op televisie

Over krimi’s op televisie gesproken: ik ben een groot liefhebber van krimi’s. En dan kun je in Duitsland je hart ophalen! Er is echt elke avond wel een krimi te bekijken. Vaak ook herhalingen hoor, maar er zijn / worden zoveel krimi’s gemaakt dat je ze echt niet allemaal gezien kunt hebben.

De langstlopende serie is Tatort, vroeger ook op de Nederlandse televisie. De eerste Tatort dateert al uit 1970, en nog steeds is er vrijwel elke week een nieuwe Tatort op TV. Zondagavond = Tatort-avond!

keto crackers

Ook al zijn ze niet allemaal even goed, manlief en ik kijken toch elke week. Onze favorieten: Tatort Münster (Thiel & Boerne), Tatort Kiel (Borowski), en Tatort Köln (Freddy & Max). En natuurlijk de Tatort Bremen, vooral ook leuk omdat dan je eigen stad en omgeving in beeld komt.

Tatort is destijds als opvolger van de krimi Stahlnetz op TV verschenen. De DDR-tegenhanger in die tijd was Polizeiruf 110. Ook die serie loopt nog steeds, hoewel er meerdere weken tussen de nieuwe afleveringen zitten. Andere favoriete krimi’s zijn Mordkommision Istanbul, Alarm für Cobra 11 (niet zozeer vanwege het goede verhaal, maar wel vanwege de actie-scènes) en der Kriminalist.

Moederdag lekkernij voor bij de TV

En bij televisie kijken hoort snacken, toch? Maar wel gezond en koolhydraatarm natuurlijk. En dan is er in het weekend nog wel plek voor een wijntje erbij :-) .

kaassalade met zelfgebakken koolhydraatarme crackers

Omdat er voor de aanstaande Moederdag al genoeg zoete chocolade of brunch recepten op internet rondcirkelen, maak ik liever een hartige koolhydraatarme kaassalade, met mijn glutenvrije koolhydraatarme crackers erbij, die overigens ook heel goed bij een Moederdag-brunch passen. Het is een hartige snack met een Mediterraan tintje. Dat komt door de olijven en zongedroogde tomaatjes die erdoor gaan.
Wijntje, kaarsje, krimi erbij: mijn zondagavond, Moederdag of niet, is perfect!

P.S. Trivia – de Tatort herkenningsmuziek heb ik als ringtone op mijn mobiel! Weet jij nog hoe die klinkt?

 


Kaassalade met koolhydraatarme crackers

kaassalade met zelfgebakken koolhydraatarme crackers7 KH (6 voor de salade, 1 voor de cracker)

Bereidingstijd: 15 minuten  (excl. oventijd van 12 minuten)

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

Voor de salade:

  • 150 gr pittige kaas aan een stuk, bijvoorbeeld cheddar
  • 8 kalamata olijven
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 klein handje pijnboompitjes (optioneel)

Voor de crackers:

  • 1 ei
  • 2 el gemalen lijnzaad (of 1 el lijnzaad en 1 el hennepzaad)
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el chia zaad
  • snuf zout (ik gebruikte kruidenzout van Flying Tiger), peper, kurkuma

Zo maak je het:

Salade:

  1. Snijd de kaas in kleine blokjes.
  2. Halveer de olijven en snijd de tomaatjes in reepjes.
  3. Als je pijnboompitjes gebruikt, rooster deze dan in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  4. Meng de kaas met de olijven en tomaatjes, en meng er de olijfolie en kruiden door.

Crackers:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Kluts het ei in een kom met een vork schuimig.
  3. Meng de overige ingrediënten erdoor. Laat een paar minuten staan (maar niet te lang) zodat het mengsel iets indikt.
  4. Strijk het mengsel met behulp van een pannenlikker dun uit tot een rechthoekige ‘plak’. Zorg dat de dikte zo gelijkmatig mogelijk is.
  5. Bak de crackers in de oven in 12 minuten gaar. Schakel dan de oven uit en laat de crackers nog 5 à 10 minuten liggen.
  6. Haal de crackers uit de oven en snijd ze direct met een scherp mes in porties. Laat ze nog zo’n 30 minuten op de plank afkoelen voordat je ze luchtdicht in een trommel opbergt (ze blijven zeker 5 dagen goed, misschien zelfs langer maar dat halen ze bij mij niet ;-) ).

Tips:

  • Gebruik wit en zwart sesamzaad voor de crackers. Meng er eens pompoenpitten en/of zonnebloempitten doorheen. Of doe een eetlepel geraspte kokos erdoor. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het totale aan pitten en zaden altijd ongeveer 4 eetlepels bedraagt.
  • Extra knapperig? Meng altijd 1 eetlepel chia zaad bij.
  • Maak ook eens deze koolhydraatarme maanzaadcrackers.

Vrij van gluten, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 4/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*