Met champignons kun je de lekkerste koolhydraatarme gerechten maken. Ze zijn niet duur en zijn het hele jaar verkrijgbaar. Ze staan bij Con-serveert dan ook regelmatig op het menu.
De champignon is eigenlijk een paddenstoel. De Latijnse naam is Agaricus bisporus. Vroeger werden paddenstoelen in het bos geplukt. Dat ging nog wel eens mis, de giftige soorten zijn soms niet van de eetbare te onderscheiden. Tegenwoordig worden champignons gekweekt, de eerste Europese vermelding hiervan zou uit Haarlem (mijn geboortestad) komen. Nederland is in Europa tegenwoordig producent nummer één.
Eetbare paddenstoelen
Welke soorten (eetbare) paddenstoelen zijn er zoal? Voor de liefhebbers een kort (en niet volledig) overzicht van de in de winkel meest voorkomende soorten.
- Champignon de Paris: de ‘gewone’ witte champignon. Is mooi wit omdat hij in het donker groeit. Veelzijdig inzetbaar in de keuken. Bakken, grillen, of in de soep, het kan allemaal.
- Kastanjechampignon: de bruine variant van de gewone champignon. Bevat minder vocht dan de witte, is langer houdbaar. Verschilt qua smaak niet veel van de witte champignon.
- Oesterzwam: stevige, eiwitrijke paddenstoel. Duitse naam: Austernpilz. Heeft een vlezige structuur, doet het goed als vleesvervanger in roerbak gerechten. Of gebruik ze in een Aziatische omelet (klik hier voor het recept).
- Shii take: paddenstoelensoort oorspronkelijk uit Japan (take betekent paddenstoel). Doet het goed in Aziatische gerechten.
- Gedroogde paddenstoelen: deze hebben een zeer geconcentreerde smaak, is weinig van nodig. Voorweken in water voordat ze de pan in gaan. Wordt veel gebruikt in de Aziatische en Italiaanse keuken.
- Eekhoorntjesbrood: ook bekend als porcini, vaak gedroogd verkrijgbaar. Duitse naam: Steinpilz. Doet het, zoals die naam al doet vermoeden, goed in de Italiaanse keuken.
- Cantharellen: lichtbruin van kleur. Duitse naam: Pfifferlingen. Vormen een perfecte combinatie met ei gerechten. Een simpel roerei maken en gebakken cantharellen met wat kruiden erbij, dan heb je een perfecte lichte lunch.
- Kruisdisteloesterzwam: zie je in Nederland niet veel, in Duitsland des te meer. Daar heet deze paddenstoel Kräuterseitling, hij is verwand met de oesterzwam. Blijft dus ook lekker stevig, en doet het goed in o.a. salades. Kan als vervanger van eekhoorntjesbrood gebruikt worden.
Portobello: koningin onder de champignons
En dan is er nog de portobello.
Toen ik afgelopen week boodschappen ging doen, zag ik in de supermarkt zo maar deze enorme champignons liggen. Die zijn natuurlijk ideaal om te vullen, en dat heb ik dan ook gedaan. Eenvoudig en snel te bereiden in de oven. Het is een lekkere snack, maar kan ook als lichte lunch gegeten worden, eventueel met een salade erbij.
De portobello is eigenlijk een gewone champignon, alleen meer uit de kluiten gewassen. Het is niet duidelijk waar de sjieke naam vandaan komt. Portobello betekent letterlijk ‘mooie deur’. Wat dat met champignons te maken kan hebben? Geen idee. Jij wel? Ik denk eigenlijk meteen aan het prachtige ‘Portobello Belle’ van de Dire Straits.
De mega-champignon zou in de tachtiger jaren in Amerika per ongeluk zijn ontstaan, toen champignon kwekers hun kastanjechampignons gewoon lieten doorgroeien. Er is toen een flinke marketing campagne opgezet en een mooie naam bedacht. En zo was de portobello geboren. De naam wordt ook wel gespeld als portabella of portobella.
Tip voor het bakken van portobello in de oven
Paddenstoelen bevatten veel vocht, dat vrijkomt bij het bakken. Portobello’s zijn vleziger en bevatten veel minder vocht dan gewone champignons. Daarom zijn ze in Amerika ook erg geliefd op de barbecue. Maar ook bij het bakken van portobello’s komt wel vocht vrij, waardoor ze wat ‘soppig’ kunnen worden.
Om te voorkomen dat de portobello toch soppig wordt tijdens het bakken, heb ik de volgende tip:
Scheur een stuk aluminium folie af en draai dat tot een soort worst, niet te dun. Vorm hiervan een ring die iets kleiner dan de champignon is. Leg de gevulde portobello erop en bak ze zo in de oven. Op deze manier kan eventueel vocht dat tijdens het bakken vrijkomt makkelijker weg en kan het niet in de portobello trekken. Handig!
Deze tip gaat trouwens op voor alle soorten champignons natuurlijk. Meer recepten met champignons vind je hier.
Gevulde portobello met geitenkaas
11 KH
Bereidingstijd: 15 minuten (plus 15 minuten oventijd)
Je hebt nodig voor 2 personen:
2 portobello champignons
100 gr zachte geitenkaas
1 rode ui
2 tl pesto
1 klein handje pijnboompitten
2 el olijfolie
zout, peper, dille (vers of gedroogd)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
- Veeg de portobello’s schoon met een keukenpapiertje. Maak van twee stukken aluminiumfolie in elkaar gedraaid twee ringen, waar je de portobello’s op kunt zetten als ze de oven in gaan. Leg de ringen in een ovenschotel waar de portobello’s in passen.
- Draai de steeltjes uit de portobello’s en snipper deze fijn. Snipper ook de rode ui. Meng dit met de pesto door de zachte geitenkaas. Breng pittig op smaak met zout en peper.
- Vul de portobello’s met het geitenkaasmengsel, strooi de pijnboompitten erover, en strooi er nog wat dille over. Zet de portobello’s 15 minuten in de oven. Serveer direct, bijvoorbeeld met een salade.
Tips:
- Voeg nog wat olijven en/of zongedroogde tomaat toe aan de geitenkaas.
- Neem in plaats van geitenkaas eens blauwe kaas (bijvoorbeeld Danablu). Voeg dan nog wat druiven (wel meer KH’s) en gehakte walnoten toe (in plaats van de pijnboompitten).
Vrij van gluten, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: