Gouden chia pudding met kurkuma

Gouden chia pudding met kurkuma
Gouden chia pudding met kurkuma recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Kurkuma doet wonderen voor je gezondheid. En een goede gezondheid is altijd belangrijk. Daarom heb ik kurkuma verwerkt in een makkelijk vegan ontbijtje:gouden chia pudding . Want als gouden melk kan, dan kan gouden pudding ook! Ik heb wel meteen een tip: niet vergeten de avond ervoor de chia pudding voor te bereiden. Ja inderdaad, ik spreek uit ervaring …

Kurkuma en reuma

Ik heb al eens eerder geschreven over de gezondheidsvoordelen van kurkuma. Als je gewrichtsklachten, artrose of reuma hebt, dan kan kurkuma daar goed tegen helpen. Maar er zijn nog een paar dingen die je beter wel kunt eten als je reuma hebt.

  • Ananas
    De bromelaïne in verse ananas helpt om afvalstoffen die bij ontstekingen ontstaan, op te ruimen.
  • Goede vetten
    Inmiddels is wel bekend dat omega-3 voor van alles en nog wat goed is, ook als je reuma hebt. Vette vis dus, en als je vegetarisch eet noten, pitten en zaden.

Gouden chia pudding recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

  • Brandnetelthee
    In diverse onderzoeken is aangetoond dat de pijn bij reuma en artrose duidelijk vermindert als brandnetel aan het menu wordt toegevoegd. Een makkelijke manier is om elke dag een kop brandnetelthee te drinken.
  • Knoflook en/of gember
    Een teen knoflook en/of een stukje gember in je eten is ontstekingsremmend en dus zinvol bij veel klachten.
  • Bessen
    Volgens velen de meest gezonde fruitsoort die er is: blauwe bessen of bosbessen. Deze kleine vruchtjes zitten bomvol anti-oxidanten. En volgens ondergetekende is het in ieder geval het meeste lekkere fruit wat er is!
  • Kersen
    Ook niet te versmaden! In kersen zitten wat meer koolhydraten, maar ook relatief veel vitamine A en veel quercetine, twee sterke anti-oxidanten.

Kurkuma vers en als poeder ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

  • Kurkuma
    Het kleine gele worteltje wat de meesten kennen als geel poeder wat nooit meer uit je kleding gaat, en je staafmixer een permanente gele kleur geeft, is misschien wel de meest gezonde kruidensoort die er is. Kurkuma wordt echter niet makkelijk door je lichaam opgenomen, wat helpt is een snuf peper aan je gerecht toevoegen.

En chia dan?

En dan nog de chia zelf. Ook daar heb ik al eerder de loftrompet over gestoken, toen ik chia jam van rood fruit heb gemaakt. In die blog kun je trouwens ook lezen wat je nog meer met chia kunt doen in de keuken. Even lezen dus!

Tegenwoordig kun je chia in elke supermarkt kopen. Ik koop mijn chia het liefst in de bio-supermarkt, waar ik ook nog kan kiezen tussen de witte of de zwarte chiazaadjes. Het verschil zit ‘m volgens de internet-deskundigen die het weten kunnen eigenlijk alleen in de kleur. Ze zijn afkomstig van dezelfde plant, en onderscheiden zich niet in voedingswaarden.

Witte chia, die ik in dit recept heb gebruikt, zou iets milder van smaak zijn dan zwarte, dus als je een chia-nieuweling bent, dan kun je voor de witte gaan. Persoonlijk proef ik geen verschil, maar met wit chipzaad ziet je ontbijtje er wel wat appetijtelijker uit.

Gouden chia pudding met kurkuma recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Natuurlijk heb ik als garnering voor deze gouden chia pudding gekozen voor blauwe bessen. Omdat ze er zo mooi bij kleuren, omdat ze zo gezond zijn, maar ook omdat dat het fruit is wat ik als het even kan altijd in huis heb. Een laagje kokosyoghurt fungeert optisch als de schuim op een café latte, maar smaakt er ook erg lekker bij.

Je weet wat je te doen staat: hup naar de winkel om chia zaad te kopen, en vanavond niet vergeten om de chia voor te weken. Wat mij regelmatig gebeurt, moet ik bekennen. Snik, geen gouden chia pudding voor ontbijt! Het gevolg is dan dat ik ongewild aan het hippe intermittent fasten moet doen de volgende ochtend, als ik niks anders in huis heb. Gelukkig gebeurt dat niet vaak, en kan ik altijd wel iets anders uit mijn ontbijtrecepten repertoire halen. Maar deze gouden chia pudding is een welkome toevoeging!


Gouden chia pudding met kurkuma

9 KH

Bereidingstijd: 10 minuten, plus 1 nachtje wachttijd

Gouden chia pudding recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

150 ml ongezoete plantaardige melk
150 ml kokosmelk
2 tl kurkuma
snufje versgemalen peper
2 tl ahornsiroop
4 el (wit) chiazaad
4 el kokosyoghurt
2 tl hennepzaad
klein handje bosbessen

Zo maak je het:

    1. De avond ervoor: meng de melk met kokosmelk, kurkuma, ahornsiroop en een snuf peper. Voeg de chia toe en roer goed door. Laat 10 minuten staan en roer nogmaals goed door. Zet de chiapudding in wording tot de volgende ochtend in de koelkast, en ga lekker slapen.
    2. De volgende ochtend: haal de chiapudding uit de koelkast, roer nog eens goed door, en verdeel over twee mooie glazen.
    3. Schep de kokosyoghurt erop en garneer met het hennepzaad en de bosbessen.

Tips:

  • Maak dit recept niet voor twee maar voor vier personen, en je hebt een heerlijk gezond toetje.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker (bevat ahornsiroop).
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF, raw en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Loading...




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *