Aspergesoep met lavendel

Aspergesoep met lavendel

Het is volop aspergetijd, en als het aan mij ligt, eten we elke dag asperges. Ik kan er geen genoeg van krijgen.
Asperges zijn erg veelzijdig, en ook nog eens super gezond. Ze zijn heerlijk in roerbak-gerechten, soepen, salades en gewoon puur. Ze combineren perfect met eieren (klassiek: roerei) en vis (gerookte zalm en garnalen bovenaan in mijn lijst). Kijk maar eens in de asperge-recepten van Con-serveert voor inspiratie.
Nu is het nog wachten op de aardbeien … die doen het namelijk ook erg goed in combinatie met asperges! Wie weet volgt daar binnenkort wel een recept van.

Asperge afrodisiac

Asperges zijn goed voor je. Ze zitten boordevol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Op internet vind je een heel scala van aandoeningen waarbij asperges eten kan helpen. Daarnaast zou het eten van asperges je lichaam helpen tegen vrije radicalen waardoor je beter beschermd bent tegen o.a. hart- en vaatziekten.

groene en witte asperges in de pan

En misschien leuk om te weten (maar of het waar is??): asperges eten is goed voor het liefdesleven, dames (en heren)!!
En dat heeft niet te maken met de vorm ;-) , maar zou komen door het hoge gehalte aan vitamine E. In combinatie met avocado, basilicum of amandelen zou de liefdes-werking zelfs nog verhoogd worden. En dat allemaal koolhydraatarm dus :-) :-) .

Soepie?

Ik maak graag soep, en eet soep liefst als lunch. Ik heb nog een hele batterij soeprecepten van vroeger ergens in de kast liggen. En met vroeger bedoel ik de tijd dat ik nog een vleesetende koolhydraten-verslinder was. Ik ben nog steeds van plan om de succes recepten van toen om te gaan bouwen tot vegetarisch én natuurlijk koolhydraatarm. Dat wordt veel uitproberen en proeven, heb er nu al zin in!

aspergesoep met alvendel van verse asperges met basilicum

Deze aspergesoep met lavendel behoort niet tot mijn ‘antieke’ collectie soeprecepten, maar is juist heel recent. Ik heb het recept feitelijk voor deze blog gemaakt. Want daar horen natuurlijk ook Duitse recepten op! En aspergesoep (Spargelsuppe) is zo’n typisch Duits recept.

Traditioneel wordt deze soep alleen van witte asperges gemaakt. Ik heb een mix gekozen van witte en groene asperges. Gekruid wordt de soep in Duitsland met zout, peper, een snufje nootmuskaat en peterselie. En natuurlijk mag de scheut witte wijn in de soep niet vergeten worden! Ik heb de wijn achterwege gelaten (scheelt koolhydraten), en heb de peterselie vervangen door basilicum. En omdat ik nog lavendelbloemetjes in huis had (gekocht bij Flying Tiger), heb ik die ook als garnering gebruikt. Zo krijgt deze Duitse aspergesoep met lavendel een apart Mediterraan tintje.

aspergesoep met lavendel van verse asperges met basilicum

Koolhydraatarme aspergesoep met lavendel

Con
Aspergesoep is zo'n typisch Duits recept, welke een Frans tintje krijgt door het gebruik van lavendelbloemetjes. Lekker als lunch of als feestelijk voorgerechtje.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Lunch, Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen
Koolhydraten 10 kh

Dit heb je nodig
  

  • 500 gr witte asperges
  • 250 gr groene asperges
  • 1 kleine ui
  • 500 ml groentebouillon
  • 1/2 el ghee
  • 100 ml slagroom ongeslagen
  • 1/2 el lavendelbloemetjes eetbaar
  • 1/2 tl tapiocameel
  • versgemalen zout en peper
  • snufje nootmuskaat
  • verse basilicum voor de garnering

Zo maak je het
 

Voorbereiden

  • Verwarm de slagroom in een pannetje tot lauw en roer 1/2 el lavendelbloemetjes erdoor. Laat de room in ongeveer een uur afkoelen, roer af en toe. Zeef dan de lavendelbloemetjes eruit.
  • Maak ondertussen de asperges schoon: schil de witte nauwkeurig en snijd van zowel de witte als de groene het onderste stukje eraf. Snijd de asperges in kleine stukjes, houd de kopjes iets groter. Pel en snipper de ui.

Bereiden

  • Smelt de ghee in een pan. Voeg de gesnipperde ui toe en bak even aan. Voeg dan de asperges toe en giet er direct de groentebouillon op. Doe het deksel op de pan en laat de asperges in ongeveer 8-10 minuten gaar koken.
  • Vis de aspergekoppen uit de pan en houd ze apart. Pureer de rest met de staafmixer of in een keukenmachine.
  • Zet de pan terug op halfhoog vuur. Voeg de lavendelroom, peper, zout en een snuf nootmuskaat toe en roer goed. Laat de soep zachtjes verwarmen. Roer het tapiocameel in een kommetje met een scheutje water los. Breng de soep kort aan de kook en roer het tapiocapapje erdoor.
  • Verdeel de soep over twee kommen en leg de achtergehouden aspergekoppen erop/erin. Garneer de soep met verse basilicum en nog wat lavendelbloemetjes.

Tips

  • Dit recept maakt een lunch voor twee personen, of een klein feestelijk voorgerechtje voor vier personen.
  • Wil je een vegan koolhydraatarme aspergesoep met lavendel, vervang dan de slagroom door kokosroom en bak de ui in wat kokosolie.
  • Liever traditioneel Duitse aspergesoep? Gebruik alleen witte asperges, voeg als je de room toevoegt ook nog een scheut droge witte wijn toe, en vervang de basilicum door veel peterselie. Laat de lavendel achterwege.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *