Koolhydraatarme chocopasta

Koolhydraatarme chocopasta

Koolhydraatarme chocoladepasta recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Chocopasta op je brood, wie wil dat nou niet. En het kan, ook als je koolhydraatarm of koolhydraatbewust eet. Je neemt natuurlijk koolhydraatarm brood én je maakt je chocoladepasta gewoon zelf! Afhankelijk van de zoetstof die je kiest, zal het aantal koolhydraten iets hoger of lager uitvallen, maar koolhydraatarm is het altijd. Lekker!

Beregoed

Wat is nu eigenlijk goed, hazelnootpasta of chocoladepasta? De originele chocopasta (in mijn jonge jaren nog in een wikkel net als een pakje boter te koop, tegenwoordig in een kuipje) bevat in ieder geval geen noten. Pas jaren later werden noten (vooral hazelnoten) aan zo’n pasta toegevoegd, en werd het hazelnootpasta genoemd. In de volksmond hebben de meeste mensen het meestal over chocopasta.

In Duitsland (waar ik woon) is Nutella een instituut. Er is geloof ik geen Duits kind dat deze beroemde chocoladepasta niet ooit op zijn of haar broodje heeft gesmeerd. Gek eigenlijk, want Nutella is niet Duits maar Italiaans. Oorspronkelijk werd het daar gemaakt om te kunnen besparen op de hoeveelheid hazelnoten in de pasta, want die waren duur.

Koolhydraatarme chocoladepasta recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zelf groeide ik in Nederland op met dat andere merk chocopasta, van de “beregoed” reclame. Wie is net zo jong als ik en kent dat ook nog? En die chocopasta, die bestaat zowaar nog steeds! Maar net als in de Nutella zitten daar ingrediënten in die ik liever niet (meer) eet. En laten we het over de koolhydraten maar niet hebben …

Wat zit er in chocopasta?

Oké, oké, als je het dan toch graag wilt weten, hier de ingrediëntenlijsten:

Pasta choca: suiker, plantaardige oliën (raap, palm), 9,2% magere melkpoeder, 4,1% magere cacaopoeder, 4,1% volle melkpoeder, calciumcarbonaat, 0,5% melkchocolade (suiker, volle melkpoeder, cacaoboter, magere cacaopoeder), emulgator (raaplecithine), dextrose, natuurlijk aroma, hazelnoten.
Koolhydraten per 100 gram: 44.

Nutella: suiker, palmolie, hazelnoten 13%, magere melkpoeder 8,7%, magere cacao 7,4%, emulgatoren: lecithinen (soja), vanilline.
Koolhydraten per 100 gram: 57,5.

Dan de door mij zelfgemaakte chocopasta: amandelpasta, cacaopoeder, yaconsiroop, zout.
Koolhydraten per 100 gram: 15.

Tja, ik weet wel welke ik kies!

Koolhydraatarme chocopasta recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Yaconsiroop

Mijn chocopasta telt slechts 4 ingrediënten. Ik heb voor mijn chocopasta geen hazelnoten gebruikt, maar amandelen. Qua koolhydraten maakt het eigenlijk niks uit, dus als je liever hazelnoten kiest, dan kan dat. Als zoetmiddel heb ik voor een natuurlijke vloeibare zoetstof met weinig koolhydraten gekozen, namelijk yaconsiroop. Dat is minder bekend, en ook minder makkelijk te krijgen (maar op internet is alles te koop, dus als je het ook eens wilt proberen, kijk dan bijvoorbeeld hier). Je kunt elk ander gewenst vloeibaar zoetmiddel gebruiken, het aantal koolhydraten van je chocopasta zal dan wel anders worden.

Koolhydraatarme chocopasta recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Dan mag cacaopoeder natuurlijk niet ontbreken, anders is het geen chocoladepasta natuurlijk. Hou je van puur, voeg dan gerust een beetje meer cacaopoeder toe. Een snufje zout om de smaken te balanceren, en je hebt alles wat je nodig hebt om een heerlijk chocopasta zelf te maken, zonder gekke ingrediënten.

Het recept maakt ongeveer 120 gram pasta, en blijft minstens een week in de koelkast goed. Als je dat redt … Lekker op één van mijn koolhydraatarme broodjes of crackers!


Koolhydraatarme chocopasta

15 KH (hele recept)

Bereidingstijd: 5 minuten

Koolhydraatarme chocopasta recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor ong. 120 gram (klein potje):

90 gr amandelpasta
2 el cacaopoeder
15 gr yaconsiroop (of andere koolhydraatarme vloeibare zoetstof)
snufje zout

Zo maak je het:

  1. Doe alle ingrediënten in een pannetje en, al roerende, verwarm de massa zachtjes tot het goed smeuïg is. Niet te heet laten worden!
  2. Doe de chocopasta in een schoon potje en laat volledig afkoelen. Bewaren in de koelkast.

Tips:

  • Kies eens voor een andere notenpasta (of een mix) voor een subtiel andere smaakbeleving.
  • Voeg een theelepel espressopoeder toe voor een “koftella” ;)

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *