Tijd voor curry, eicurry welteverstaan. Het is al weer een tijdje geleden dat ik een curry recept heb gepost. En dat terwijl ik er zo gek op ben.
Curry is een typisch Indiaas gerecht, vaak vegan of vegetarisch. In India wordt niet veel zuivel gegeten. Men eet yoghurt, of drinkt het als de zogeheten lassi. En er wordt kaas gegeten, de zogenaamde paneer. Nee dat zijn dus geen broodkruimels: dat is een Indiase zachte kaas die in blokjes gesneden in curry’s verwerkt wordt.
Hoe anders is het bij ons: in de meeste Europese landen wordt juist veel zuivel gegeten. En om aan die enorme vraag te kunnen voldoen, worden de koeien van tegenwoordig meer een soort prestatiemachines. Want er is veel melk nodig voor al die zuivelproducten.
Ken je Jobert al?
Niet ver van mijn woonplaats Bremen, in het plaatsje Verden, leeft Jobert de stier. Hij is een Holsteiner en is eigendom van het bedrijf Masterrind. Jobert is wereldberoemd in de veeteelt. Hij geeft namelijk de beste genen door aan de nieuwe generatie melkkoeien.
Jobert is namelijk een fokstier. Hij levert 50.000 (!) nakomelingen per jaar. Niet alleen aan Duitse boeren, maar ook aan boeren in Nieuw Zeeland, Australië, Zuid- en Noord-Amerika. Veel plezier beleeft Jobert niet aan deze avonturen: hij komt zelf de stal niet uit. Zijn nakomelingen ontstaan allemaal via kunstmatige inseminatie.
Melkoverschot
Jobert levert dus veel nazaten die allemaal in de melkindustrie aan het werk gaan: ze bezitten zoals gezegd zijn ijzersterke genen. Er is dan ook sprake van wat in het Duits ‘gezielte Zuchtung‘ (gerichte fokkerij) heet. Zo heeft zich een klein wonder in de Duitse veeteelt voltrokken, want enerzijds zijn er minder koeien (1995 – 5,3 miljoen, 2009 – 4,2 miljoen), maar wordt er meer melk gegeven (1995 – 28,5 miljoen ton, 2009 – 29,0 miljoen ton). Vroeger was de boer blij als een koe 1.500 liter per jaar gaf, tegenwoordig haalt een koe zo’n 10.000 liter, sommige superkoeien zelfs 20.000 liter. En daar is Jobert in de meeste gevallen de pappa van.
In de ‘Molkerei‘ waar Jobert staat, wordt flink gemolken. Van die melk wordt door drie medewerkers ongeveer 300 ton kaas per dag gemaakt, allemaal computergestuurd. Er wordt meer melk geproduceerd dan geconsumeerd kan worden. Overschotten gaan voor dumpprijzen naar Afrika en Azië: de lokale boeren aldaar kunnen hier niet tegen concurreren en kunnen daardoor het hoofd niet boven water houden.
Hoe lekker zuivel ook is (en dan vooral kaas), er zit voor mij dan toch een beetje bijsmaak aan. Daarom kies ik zelf voor biologische zuivel. Hoewel het er daar misschien niet heel veel beter aan toe gaat.
(bron: Hilfe! Was essen wir, TV-programma op de Duitse televisie)
Lactose-intolerantie
In de koolhydraatarme wereld wordt eveneens veel zuivel genuttigd. Geen melk, wat vanwege het hoge gehalte aan lactose relatief hoog in koolhydraten is, maar kaas des te meer. Vrijwel alle kazen bevatten nagenoeg geen koolhydraten. En dan is er nog slagroom, boter, mascarpone. Allemaal geliefd vanwege het hoge vetgehalte.
Wist je trouwens dat een groot deel van de wereldbevolking een lactose-intolerantie heeft? De mens is van nature niet gemaakt om zuivel te eten, slechts van een deel van de wereldbevolking zijn de genen dusdanig aangepast dat lactose en daarmee zuivel wel getolereerd wordt.
Eicurry zonder zuivel
Het recept van vandaag bevat dus geen zuivel. Toch is het niet vegan, want ik heb eieren gebruikt. Zo is een vegetarische Indiase eicurry ontstaan met zoete aardappel. De eicurry is lekker kruidig maar niet scherp van smaak. Ze bevat iets meer koolhydraten dan gemiddeld, en is daarom alleen geschikt voor die dagen dat je jezelf wat meer gezonde (langzame) koolhydraten toestaat. De eicurry is naast lactosevrij ook notenvrij en geschikt voor een Paleo voedingspatroon.
Maak de eicurry al de dag voordat je ze wil eten klaar: zoals voor de meeste curry’s geldt, wordt ze de volgende dag alleen maar lekkerder!
Eicurry met zoete aardappel
Dit heb je nodig
- 4 eieren
- 1 zoete aardappel
- 100 gr doperwten diepvries
- 1 ui
- 1 tl fenegriek zaadjes
- 1 teen knoflook
- 1 stukje gember van 2 cm
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- flinke draai verse peper
- 1 el tamari
- 3 grote tomaten
- 125 ml kokosmelk
- kokosolie om te bakken
- nigella zaadjes voor garnering
Zo maak je het
- Kook de eieren hard. Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de gember en snijd ze in dunne staafjes. Snijd de tomaten in stukjes.
- Schil de zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Kook deze in een beetje water in 4-5 minuten gaar. Giet af.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Draai het vuur halfhoog en roerbak de fenegriek zaadjes 1 minuut. Voeg dan de ui, knoflook en gember toe en roerbak nog 2 minuten.
- Voeg nu de tomaten, kokosmelk, tamari en de kerriepoeder, kurkuma en peper toe, en verhit het geheel goed.
- Doe de gekookte zoete aardappel en de doperwtjes erbij en draai het vuur halfhoog. Laat de curry 5-10 minuten sudderen.
- Pel de eieren en halveer ze. Verdeel de curry over twee borden en leg de eieren erop. Strooi er nog wat nigella zaadjes over.
Tips
- Houd je van meer pit, voeg dan een rode chilipeper toe, al dan niet met de zaadjes.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: