Kimchi pannenkoek met avocado (Kimchi jeon)

Kimchi pannenkoek met avocado (Kimchi jeon)

Kimchi pannenkoek met avocado, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Mijn buren in Duitsland vragen regelmatig naar typisch Nederlandse gerechten. Tja, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres, ik kook liever over de grens. Zo ook vandaag, met een Koreaanse kimchi pannenkoek met avocado.

Boerenkool?

Veel gerechten waarvan je denkt dat ze typisch Nederlands zijn, blijken ook over de grens te bestaan. Bijvoorbeeld de boerenkool met worst die de gemiddelde Nederlander graag eet als het tien graden onder nul is. Dat gerecht kennen ze in het noorden van Duitsland ook. Sterker nog, er bestaat een hele cultuur omheen. Grünkohlfahrten, wandeltochten waar onderweg spelletjes worden gespeeld, worden van december/januari tot half maart georganiseerd, en behalve dat er aan het einde van zo’n tocht Grünkohl mit Pinkel gegeten wordt, wordt er onderweg vooral veel alcohol genuttigd. Ik heb daar al eens eerder in een blog over geschreven.

Kimchi pannenkoek met avocado, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Snert of zuurkool

Dan is er snert, oftewel erwtensoep. Ook iets waar ik niet dol op ben. En alweer die worst hè. Als kind moest ik daar al niets van hebben. Als ik met mijn moeder bij de slager was, kwam altijd de legendarische vraag “plakje worst?” Uh nee dus. Hoe vaak de slager verbaasd keek omdat ik dat niet wilde. En nu weet je ook wat mijn antwoord zal zijn op de vraag ” … of je worst lust!” ;)

Iets wat ook niet typisch Nederlands is, hoewel die associatie sterk is, is zuurkool.
Mijn maag draait zich al om bij alleen het typen van dat woord.

Kimchi pannenkoek met avocado, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zoals bij de meeste mensen het geval is, zijn er dingen die ik erg lekker vind, en dingen die ik minder lekker vind (maar als het echt moet wel eet, zoals snert). Er is echter één ding dat ik niet door mijn keel krijg, en dat is dus zuurkool. Daar kwam mijn moeder al snel achter, want ik kon het ook niet binnen houden. Zuurkool is natuurlijk heel gezond want gefermenteerd, maar het is me mijn leven lang niet gelukt om het te kunnen eten. Zelfs de lucht ervan kan ik niet verdragen: als mijn moeder het thuis maakte en ik rook boven op mijn kamer die penetrante lucht, dan ging ik dus echt even een blokje om.

Sorry, geen zuurkool recepten op mijn blog. Oké, behalve deze dan, die door mijn lieve foodblog-vriendin Christel speciaal voor mijn blog is gemaakt.

Kimchi pannenkoek met avocado, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koreaanse keuken

Zoals je aan de recepten op mijn site kunt zien, kook ik vooral over de grens. Ik ben echt van de wereldkeuken. Van de bijna 300 recepten die inmiddels gepubliceerd zijn, zijn er slechts elf Hollands. Dat zegt genoeg.

Van de Aziatische keuken heb ik er een stuk meer, en vandaag komt er een Koreaans gerecht bij: kimchi jeon. Dat is Koreaans voor kimchi pannenkoek. En dat smaakt!

Met de Koreaanse keuken heb ik in Berlijn kennis gemaakt. Ik kwam daar regelmatig bij een Koreaans restaurantje genaamd Damso (tevens galerie) waar ze de lekkerste bibimbap maakte die ik tot nu toe gegeten heb. Inmiddels heb ik een koolhydraatarme vegetarische versie van de bibimbap op de site staan, maar eerlijk is eerlijk: de Damso versie is de beste.

Bibimbap met tofu bij restaurant Damso in Berlin Zehlendorf ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Bibimbap van restaurant Damso in Berlijn

Glutenvrije hartige pannenkoek

Kimchi betekent zoiets als “verzonken groente” en duidt op de wijze waarop het gemaakt wordt: groente (vaak kool) wordt gefermenteerd waarbij er iets zwaars op gelegd wordt. Kimchi smaakt zuur én pittig, maar dat was vroeger niet zo. Pas toen de Spaanse pepers richting Korea kwamen, werd de kimchi opgepept met wat meer pit.

Het is toch apart dat ik gek ben op kimchi, maar zuurkool niet kan verdragen. Feitelijk is het hetzelfde: gefermenteerde kool.

Leuk weetje (gelezen op Wikipedia): “Wanneer Koreanen op de foto gaan, zeggen ze vaak “kimchi”, net zoals in het Engels wel de term “cheese” wordt gebruikt.”

Avocado met kimchi snack ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De kimchi pannenkoek heb ik gemaakt met een glutenvrije meelsoort, namelijk kikkererwtenmeel. Dat levert wel wat meer koolhydraten op, maar ik vind deze meelsoort prettig werken als ik wat dikkere of gevulde pannenkoeken maak. Het totaal aan koolhydraten blijft, omdat ik het gemengd heb met amandelmeel, onder de door mij zelf bedachte 30 KH grens, dus voor mij is het nog steeds koolhydraatarm.

Om nog wat gezonde vetten aan deze maaltijd toe te voegen, heb ik gekozen om er avocado bij te serveren. Die heb ik gehalveerd en gevuld met wat kimchi.
Oké, dat was dus errug lekker. Mijn tip: kimchi avocado is een perfecte koolhydraatarme snack!

Kimchi pannenkoek met avocado, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vegan kimchi pannenkoek met avocado (Kimchi jeon)

Con
Ben je gek op kimchi? Dan is dit Koreaanse recept iets voor jou. Deze kimchi pannenkoek is glutenvrij en koolhydraatarm, en smaakt vooral voortreffelijk. Lekker als lunch of als lichte avondmaaltijd.
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Koreaans
Porties 2 personen
Koolhydraten 28 kh

Dit heb je nodig
  

 • 100 gr kikkererwtenmeel
 • 2 el psylliumvezels
 • 50 gr amandelmeel
 • 100 ml water
 • 2 el kokosolie
 • 2 bosuitjes
 • 150 gr kimchi
 • 1 avocado
 • 2 el sesamzaad

Zo maak je het
 

 • Meng het kikkererwtenmeel met de psyllium en het amandelmeel. Voeg het water toe en meng goed. Meng nu 100 gram van de kimchi erdoor. Voeg eventueel nog wat water toe als het beslag te dik is, je moet het kunnen roeren. Laat 10 minuten staan.
 • Verhit een eetlepel kokosolie in een koekenpan en schep de helft van het kimchi mengsel in de pan. Vorm er een iets dikkere pannenkoek van, en laat in ongeveer 5-7 minuten op halfhoog vuur stollen.
 • Keer de kimchi pannenkoek voorzichtig (ik gebruik een bord) en laat de andere kant eveneens 5-7 minuten bakken.
 • Bak op dezelfde manier de tweede kimchi pannenkoek.
 • Halveer ondertussen de avocado en verdeel de resterende kimchi erover. Snijd de bosui in ringetjes.
 • Server de kimchi pannenkoek samen met de gevulde avocado, bestrooi beiden met de bosui en het sesamzaad.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 3,00/5)
Laden...


2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *