Surinaamse pindasoep met spinazie

Surinaamse pindasoep met spinazie

Sinds ruim twee maanden verdeel ik mijn tijd tussen Bremen en Berlijn. En dat bevalt goed! Berlijn is de stad in Duitsland waar het allemaal gebeurt. Als je ooit de kans krijgt, raad ik je zeker aan Berlijn te bezoeken. Er is zoveel te zien!

Bezienswaardigheden

Natuurlijk zijn er de bekende bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor, Berliner Dom, de Alexanderplatz met zijn televisietoren (op social media #thattoweragain genoemd want het is het meest gefotografeerde object van Berlijn), en de Potsdamer Platz met de ‘wolkenkrabber’-kantoren. Maar er zijn nog veel meer mooie en misschien minder bekende plekjes.

pindasoep kokos

Friedrichshain en Prenzlauer Berg zijn de hippe wijken in de stad. Hier vind je ook de meeste vegane restaurants en zelfs een compleet glutenvrije bakkerij. Je kunt er Italiaans, Indiaas, Creools, Cubaans, en ander exotisch lekkers krijgen. En falafel. Véél falafel.

Café cultuur

Berlijn kent een echte café cultuur. Als ik vanaf mijn appartement naar de supermarkt loop om boodschappen te doen, dan ben ik al minstens zes cafeetjes gepasseerd. En dat is iets waar ik aan kan wennen hoor, als echte koffie-liefhebber!
Natuurlijk moeten die koffietentjes getest worden! Het Microsoft-café (Digital Eatery), het Japanse café ‘House of small wonder‘, het Nederlandse (!) café ‘Double Dutch’ (edit 2018: bestaat helaas niet meer). Ik kan er geen genoeg van krijgen ;-) .

house small wonders berlin
Entree café House of small wonder in Berlijn

In Berlijn vind je literatuur-cafés, Weense conditoreien, maar ook gezellige Franse cafeetjes en zelfs kinder-cafés, waar mamma een latte kan drinken en de kinderen binnen in de zandbak kunnen spelen. Een toppertje voor koolhydraatarme eters: Simply Keto, waar je als low carber kunt bestellen wat je wilt, want alles is koolhydraatarm (zelfs keto = extreem low carb), suikervrij én glutenvrij!

Elke koffietent biedt je ook iets lekkers bij de koffie. In de meeste gevallen zit daar ook een vegane of glutenvrije keuze tussen (hoewel je waarschijnlijk wel met kruis-contaminatie rekening moet houden). De combi vegan én glutenvrij echter is (tot nu toe) moeilijk te vinden. Maar ik ga gewoon verder op koffie-speurtocht in Berlijn, dat is niet echt een straf hoor.

Ontbijt en lunch

De meeste cafés bieden je ook ontbijt aan, wat in sommige gevallen tot zelfs 16:00 uur geserveerd wordt. Er wordt in Berlijn (zoals in veel plaatsen in Duitsland) volop buiten de deur geluncht. Om 12 uur stromen de kantoren leeg en zitten de eettentjes bomvol. En dat zijn niet alleen in restaurants, maar ook cafés natuurlijk want die bieden je bijna altijd ook lunch aan.

Surinaamse pindasoep spinazie

Soep gaat altijd als lunch!

Soep is een gerecht wat veelvuldig als lunch geserveerd wordt. En dat bracht mij ertoe om weer eens zelf een soep-recept te maken, want het was alweer veel te lang geleden dat er een soep-recept op de blog is verschenen.

Deze Surinaamse pindasoep is lekker vullend, en je kunt ‘m lekker pittig maken door veel sambal toe te voegen. Maar ook minder pittig is deze soep een prima lunch. Omdat er zowel pindakaas als kokosmelk in zit, is het vetgehalte vrij hoog, en vult de soep ook behoorlijk.

Van Surinaamse pindasoep recepten bestaan vele varianten. In Surinaamse pindasoep zit normaal gesproken vlees (meestal kip), maar dat heb ik vanzelfsprekend achterwege gelaten. In plaats daarvan heb ik mega-gezonde spinazie toegevoegd. En dat geeft de soep ook een beetje extra kleur.

surinaamse pindasoep macadamia

Koolhydraatarme vegan Surinaamse pindasoep met spinazie

Con
Het recept voor deze pindasoep is losjes gebaseerd op de Surinaamse pindasoep, maar natuurlijk zonder vlees. Een lekker vullende lunch!
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Lunch
Keuken Zuid-Amerikaans
Porties 2 personen
Koolhydraten 13 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 kleine rode ui
  • 1 knoflookteentje
  • stukje gember van 1 cm
  • 750 ml groentebouillon gistvrij
  • 60 g pindakaas naturel
  • 1 el tamari
  • 60 ml kokosmelk optioneel
  • 1 tl Surinaamse sambal
  • 20 g macadamia noten grof gehakt
  • ½ tl komijn gemalen
  • versgemalen zout en peper
  • 2 handjes verse spinazie
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Pel en snipper de ui en knoflook. Maak de gember schoon en snijd ze fijn.
  • Verhit wat kokosolie in een pan en fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten. Voeg dan bouillon, pindakaas, tamari, sambal, en evt. de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Verhit ondertussen een beetje kokosolie in een kleine koekenpan en roerbak de macadamianoten op middelhoog vuur tot ze goudbruin worden. Roer er dan de gemalen komijn, en evt. een snuf zout door.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper. Roer de spinazie erdoor en laat ze iets slinken.
  • Verdeel de Surinaamse pindasoep over twee borden of kommen, en bestrooi met de gekruide macadamia noten.

Tips

  • Wil je echte Surinaamse pindakaas gebruiken, neem dan Faja Lobi pindakaas (te krijgen bij de goed gesorteerde toko). Aangezien die al pittig is, zou ik het toevoegen van extra sambal dan achterwege laten.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *