Gemarineerde tempeh op spinazie

Gemarineerde tempeh op spinazie

Het jaar 2017 is alweer meer dan door de helft. Cliché maar waar: wat gaat de tijd toch snel, en wat kan er veel gebeuren in korte tijd. Zo sta je relaxed in je super fijne keuken in Bremen achter de pannen, zo woon je midden in de bruisende stad van Berlijn en heb je een mini-keuken zonder la. En natuurlijk heb je aan het begin van het jaar goede voornemens gemaakt als het om eten gaat.

Go vegan

In januari van dit jaar heb ik je deelgenoot van mijn voornemen gemaakt dat ik compleet vegan (veganistisch zo je wilt) wilde gaan eten. En had ik je meteen erbij verteld dat ik eigenlijk nooit aan goede voornemens doe, omdat ik er meestal problemen mee heb als iets ‘verplicht’ is. Ja je raadt het goed: ik heb me niet aan mijn voornemen gehouden. Told you so ;-)

Gemarineerde tempeh met roerbakgroente

Misschien was je al opgevallen dat ik de laatste tijd weer vaker recepten post met zuivel: vegetarisch dus. Want twee dingen zijn niet veranderd: ik eet nog steeds koolhydraatarm / koolhydraatbeperkt, én ik eet nog steeds geen vlees.

Waarom ik niet meer vegan eet

Waarom ik besloten heb om weer vegetariër te worden/zijn? Simpel: ik werd er niet gezonder op. Ik kreeg veel last van pijnlijke en stijve gewrichten, had een droge jeukende huid, en onderhield een iets te innige relatie met het toilet. Mijn gewicht bleef wel gelijk, maar ik had vaak last van een opgeblazen buik waardoor mijn broek soms toch wat strak ging zitten.

Het heeft even geduurd voordat bij mij het kwartje viel dat het wel eens aan mijn veranderde voedingspatroon zou kunnen liggen.

Om de proef op de som te nemen ben ik beetje bij beetje boter, kaas en eieren aan mijn menu toe gaan voegen. En ik begon me stukken beter te voelen. Toen iemand uit mijn directe omgeving opmerkte dat ik er zo veel beter uitzag dan bij de laatste ontmoeting, was voor mij duidelijk dat ik kennelijk niet het veganistische type ben. Leven en laten leven, eten en laten eten. Er zijn vele mensen die zeer wel varen bij een veganistisch dieet, maar er zijn er ook voor wie het niet de meest ideale manier van eten is. Ik behoor kennelijk tot die laatste groep.

Gemarineerde tempeh met roerbakgroente

En nu?

Natuurlijk bestaan mijn maaltijden nog steeds voornamelijk uit veggies. Maar ik eet dus ook weer volop frittata’s en omeletten, ontbijt regelmatig met hüttenkäse, en ben niet vies van een flinke klont boter op mijn koolhydraatarme pannenkoek. Hoe jammer ik het vind vanuit ethisch oogpunt, veganistisch eten is het niet voor mij.

Om mijn geweten toch een beetje te sussen, kies ik wel voor biologische zuivel en eieren. En hoop ik maar dat de dieren het in de bio-industrie inderdaad een stuk beter hebben dan hun lotgenoten die niet-bio moeten leven. Ook las ik nog regelmatig een complete vegan dag in, want vegan eten is natuurlijk wél erg lekker.
Mijn favoriete vegan ingrediënt? Tempeh! Die kun je heerlijk marineren en bij van alles en nog wat eten. Of gebruiken als vega vervanger voor gehakt in een courgetti ‘bolognese’.

Vandaag sluit ik daarom af met een vegan recept waarin gemarineerde tempeh wordt geserveerd bij een bord vol met koolhydraatarme groente, getopt met een flinke hand macadamia noten. Smullen maar!


Gemarineerde tempeh op spinazie

11 KH

Bereidingstijd: 25 minuten(plus 30 minuten wachttijd)

Gemarineerde tempeh op spinazie met roerbakgroente

Je hebt nodig voor 2 personen:

100 gr tempeh
100 gr verse spinazie
200 gr champignons, in plakjes
1 rode paprika in blokjes
2 bosuitjes, in ringen
1 tl kurkuma
vers gemalen peper
1 el sesamolie
1 teen knoflook
stukje gember van ong. 1 cm
1/4 – 1/2 tl gemalen chilivlokken
1 el tamari
2 tl rijstazijn
15 gr macadamia noten
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Snijd de tempeh in plakken. Pel en snipper de knoflook. Maak de gember schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  2. Meng de sesamolie met de tamari, rijstazijn, knoflook, gember en gemalen chili. Bestrijk de plakken tempeh aan beide zijden en laat ze 30  minuten marineren.
  3. Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Bak de gemarineerde tempeh in 5-7 goudbruin, keer regelmatig en pas op dat ze niet verbrandt. Neem de tempeh uit de pan, doe op een bord met al-folie om ze warm te houden.
  4. Verhit nog wat kokosolie (kan in dezelfde pan) en roerbak de champignons, bosui en paprika in een paar minuten knapperig gaar. Roer de kurkuma erdoor en breng pittig op smaak met versgemalen peper.
  5. Verhit in een andere pan nog wat kokosolie en roerbak daar de spinazie in tot ze begint te slinken (let op, gaat snel). Breng eveneens op smaak met peper.
  6. Doe de spinazie op de borden. Leg de gemarineerde tempeh op de spinazie en schep de roerbakgroente erbij. Bestrooi met de gehakte macadamia noten.

Tips:

  • Heb je een noten allergie, laat de noten dan simpelweg achterwege. Of vervang ze door wat kokosvlokken.
  • Tempeh koop je bij de toko of in de beter gesorteerde supermarkt (hier).

Vrij van gluten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 4 stemmen. Gemiddeld: 4,25/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *