Spinazie hennepzaad saus

Spinazie hennep saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Spinazie hennep saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Als je gezond eet, maak je het liefst alles zelf klaar. Geen pakje-zakje dus. Tegenwoordig is dat zelfs een trend, en ik vind dat een goede zaak. Maar heel eerlijk gezegd komt er soms heus wel eens een pakje of zakje in huis. Beter gezegd: een potje of blikje. Want om nou je eigen tomatenpuree van scratch af aan te maken, dat vind ik ook weer zo wat.

Basisvoorraad koolhydraatarm

Ook vind ik het erg makkelijk om een paar potjes peulvruchten in de kast te hebben staan. Nu eet ik die niet heel vaak want peulvruchten zijn natuurlijk niet heel koolhydraatarm, maar het kan soms best handig zijn als je naar zo’n potje kunt grijpen, omdat je anders niets of niet genoeg eten in huis hebt. En dan wordt het dus gewoon een koolhydraatbeperkte dag.

Spinazie hennepzaad saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ik heb zo mijn standaard basisvoorraad in huis. Dingen die ik eigenlijk altijd in huis heb, zodat ik nooit misgrijp. Het meeste is natuurlijk koolhydraatarm. Misschien wil jij wel weten hoe mijn koolhydraatarme / koolhydraatbeperkte voorraadkast eruit ziet? Komt-ie!

  • koffie (!!!) en thee
  • hennepzaad (!)
  • noten, pitten, zaden (walnoten, zonnebloempitten)
  • amandelmeel en bakpoeder
  • psylliumvezels
  • lijnzaad (anders kan ik geen koolhydraatarme crackers maken … stress!!)
  • kaneel
  • kruidenvoorraad … kurkuma, oregano … ik word onrustig als de za’atar bijna op is ;-)
  • goede olijfolie
  • kokosolie
  • kokosmelk
  • tamari
  • tahini en pindakaas
  • bouillonpoeder (gistvrij)
  • potje linzen en/of kikkererwten
  • gepelde tomaten, gezeefde tomaten en tomatenpuree
  • uien en knoflook
  • appelazijn
  • cacaopoeder
  • chocolade (minstens 70%)

Spinazie hennepzaad saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ook in de koelkast heb ik zo een paar basiszaken:

  • eieren, veel eieren
  • ongezoete amandelmelk
  • mosterd en mayonaise
  • (kokos) yoghurt
  • roomboter
  • kaas (naast plakjes kaas bijna altijd feta of geitenkaas)

En als je dan nog een paar pakken diepvriesgroente en fruit in huis hebt (natuurlijk die zonder toegevoegde saus en zo), dan kun je eigenlijk altijd wel een simpele maaltijd in elkaar draaien. Een tomaten linzensoep bijvoorbeeld. Of Indonesische eieren met pittige boontjes. Maar je kunt ook bosbessen muffins bakken! Je yoghurt ontbijt met fruit en wat noten en zaden lukt zo ook altijd. En ’s avonds kun je roerei bakken en er een flinke berg roerbakgroenten met fetablokjes bij serveren. Simpel, koolhydraatarm, en erg smakelijk.

Spinazie hennepzaad saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Spinazie hennepzaad saus

Tot voor kort kocht ik in de Duitse bio-supermarkt soms wel eens lekker stout een potje spinazie hennepzaad saus. Lekker bij courgetti! Natuurlijk lees ik altijd de ingrediëntenlijst, want als ik een keer toch een pakje of potje koop, dan wil ik alleen die kopen waar geen rommel in zit (tips voor het lezen van ingrediënten vind je hier). De meeste kans heb je dan op de bio-afdeling.

Toen ik vorige week laat was, en mezelf wilde verwennen met een simpele maaltijd thuis, fietste ik nog even lang de biowinkel voor zo’n potje saus. Jammer voor mij … receptuur veranderd! Geen spinazie hennepzaad saus meer, maar spinazie kikkererwten saus. Dat klinkt niet echt koolhydraatarm, en smaakt waarschijnlijk ook heel anders. Daarnaast is het juist het hennepzaad dat, samen met de spinazie natuurlijk, zo gezond is.
Nee, er zat niks anders op dan een andere keer een poging te wagen die heerlijke saus thuis na te maken.

Eigen namaak is lekkerder

De volgende dag heb ik op internet de oude pot saus opgezocht om de ingrediëntenlijst na te kunnen lezen. En weet je, het enige wat ik moest kopen om de saus na te maken, was spinazie. Want ik wilde wel verse spinazie gebruiken. Maar mocht je spinazie in de diepvries hebben liggen, dan denk ik dat je dat ook kunt gebruiken, mits je het vocht er wel zoveel mogelijk uitdrukt, anders wordt je saus veel te waterig en smaakloos.

Spinazie hennep saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Wat ik ook weer heb geleerd en wat ik natuurlijk eigenlijk allang wist, is dat zelf iets klaar maken helemaal niet veel tijd of moeite kost. Voor deze spinazie hennepzaad saus is het een kwestie van ingrediënten bij elkaar in de blender gooien, en draaien maar. Naar de bio-super heen en weer fietsen voor een pot kost veel meer tijd. Oké, dan heb je wel je lichaamsbeweging, dat dan weer wel.

En zo heb ik een lekkere saus voor jullie in elkaar gedraaid, die nog vegan en koolhydraatarm, zelfs ketogeen is ook. En die je bijvoorbeeld warm als pastasaus bij courgetti kunt serveren (op de foto boven met gebakken halloumi) of bij een curry met bloemkoolrijst, maar die je ook koud kunt eten als dip bij bijvoorbeeld groentesticks. Veelzijdig ook nog dus. Dat scheelt weer een pakje-zakje in de kast!


Spinazie hennepzaad saus

Spinazie hennepzaad saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl3 KH

Bereidingstijd: 5 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 sjalotje
1 teentje knoflook
60 gr verse spinazie
30 gr hennepzaad
2 el edelgistvlokken
50 ml kokosmelk
2 tl tomatenpuree
1 tl appelciderazijn
1 tl currypoeder
versgemalen peper en zout

Zo maak je het:

  1. Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
  2. Doe alle ingrediënten in je blender en maal alles fijn. Stop halverwege en schraap de saus van de kanten, laat je blender dan nog een keer draaien. Voeg eventueel nog een scheutje kokosmelk toe.
  3. Klaar!

Tips:

  • Als je in plaats van verse spinazie diepvries wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk vocht uit de spinazie drukt als ze ontdooid is, anders wordt je saus te waterig en krijgt dan weinig smaak.
  • Je kunt de spinazie hennepzaad saus ook koud als dip serveren.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF, raw en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter  (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze van films, kookboeken en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.

2 Reacties

  1. Oei, dat klinkt lekker allemaal!
    Die ga ik zeker uitproberen. Ik vroeg me alleen af of de hoeveelheid spinazie wel klopt voor 2 personen, lijkt me zo weinig….

    • Hoi Myra!
      De hoeveelheid spinazie klopt, maar je kunt natuurlijk altijd meer nemen als je dat wilt. Ik zou gewoon beginnen met de aangegeven hoeveelheid, dan kun je altijd nog wat meer spinazie toevoegen als je dat wilt. De spinaziesmaak zal dan wel wat meer overheersen, dus misschien moet je dan ook iets meer kruiden gebruiken. Succes met uitproberen!
      Groetjes, Con

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*