Spinazie hennepzaad saus

Spinazie hennepzaad saus

Spinazie hennep saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Als je gezond eet, maak je het liefst alles zelf klaar. Geen pakje-zakje dus. Tegenwoordig is dat zelfs een trend, en ik vind dat een goede zaak. Maar heel eerlijk gezegd komt er soms heus wel eens een pakje of zakje in huis. Beter gezegd: een potje of blikje. Want om nou je eigen tomatenpuree van scratch af aan te maken, dat vind ik ook weer zo wat.

Basisvoorraad koolhydraatarm

Ook vind ik het erg makkelijk om een paar potjes peulvruchten in de kast te hebben staan. Nu eet ik die niet heel vaak want peulvruchten zijn natuurlijk niet heel koolhydraatarm, maar het kan soms best handig zijn als je naar zo’n potje kunt grijpen, omdat je anders niets of niet genoeg eten in huis hebt. En dan wordt het dus gewoon een koolhydraatbeperkte dag.

Spinazie hennepzaad saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ik heb zo mijn standaard basisvoorraad in huis. Dingen die ik eigenlijk altijd in huis heb, zodat ik nooit misgrijp. Het meeste is natuurlijk koolhydraatarm. Misschien wil jij wel weten hoe mijn koolhydraatarme / koolhydraatbeperkte voorraadkast eruit ziet? Komt-ie!

 • koffie (!!!) en thee
 • hennepzaad (niet per sé nodig maar ik kan niet zonder …)
 • noten, pitten, zaden (walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, hazelnoten etc.)
 • amandelmeel, kokosmeel en bakpoeder
 • psylliumvezels
 • lijnzaad (anders kan ik geen koolhydraatarme crackers maken … stress!!)
 • kaneel
 • kruidenvoorraad … kurkuma, oregano … ik word persoonlijk onrustig als de za’atar bijna op is ;-)
 • erythritol (zoetmiddel zonder koolhydraten)
 • goede olijfolie en kokosolie
 • kokosmelk
 • tamari
 • tahini en pindakaas
 • bouillonpoeder (liefst gistvrij)
 • potje linzen en/of kikkererwten
 • gepelde tomaten, gezeefde tomaten en tomatenpuree
 • uien en knoflook
 • appelazijn
 • cacaopoeder
 • chocolade (minstens 70%)

Spinazie hennepzaad saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ook in de koelkast heb ik zo een paar basiszaken:

 • eieren, veel eieren
 • ongezoete plantaardige melk
 • mosterd en mayonaise
 • (kokos) yoghurt
 • roomboter
 • kaas (naast plakjes kaas altijd feta, halloumi en geitenkaas)
 • roomkaas (want leven zonder pannenkoeken is geen leven ;))

En als je dan nog een paar pakken diepvriesgroente en fruit in huis hebt (natuurlijk die zonder toegevoegde saus en zo), dan kun je eigenlijk altijd wel een simpele maaltijd in elkaar draaien. Een tomaten linzensoep bijvoorbeeld. Of Indonesische eieren met pittige boontjes. Maar je kunt ook bosbessen muffins bakken! Je yoghurt ontbijt met fruit en wat noten en zaden lukt zo ook altijd. En ‘s avonds kun je roerei bakken en er een flinke berg roerbakgroenten met fetablokjes bij serveren. Simpel, koolhydraatarm, en erg smakelijk.

Spinazie hennepzaad saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Spinazie hennepzaad saus

Tot voor kort kocht ik in de Duitse bio-supermarkt soms wel eens lekker stout een potje spinazie hennepzaad saus. Lekker bij courgetti! Natuurlijk lees ik altijd de ingrediëntenlijst, want als ik een keer toch een pakje of potje koop, dan wil ik alleen die kopen waar geen rommel in zit (tips voor het lezen van ingrediënten vind je hier). De meeste kans heb je dan op de bio-afdeling.

Toen ik vorige week laat was, en mezelf wilde verwennen met een simpele maaltijd thuis, fietste ik nog even lang de biowinkel voor zo’n potje saus. Jammer voor mij … receptuur veranderd! Geen spinazie hennepzaad saus meer, maar spinazie kikkererwten saus. Dat klinkt niet echt koolhydraatarm, en smaakt waarschijnlijk ook heel anders. Daarnaast is het juist het hennepzaad dat, samen met de spinazie natuurlijk, zo gezond is.
Nee, er zat niks anders op dan een andere keer een poging te wagen die heerlijke saus thuis na te maken.

Eigen namaak is lekkerder

De volgende dag heb ik op internet de oude pot saus opgezocht om de ingrediëntenlijst na te kunnen lezen. En weet je, het enige wat ik moest kopen om de saus na te maken, was spinazie. Want ik wilde wel verse spinazie gebruiken. Maar mocht je spinazie in de diepvries hebben liggen, dan denk ik dat je dat ook kunt gebruiken, mits je het vocht er wel zoveel mogelijk uitdrukt, anders wordt je saus veel te waterig en smaakloos.

Spinazie hennep saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Wat ik ook weer heb geleerd en wat ik natuurlijk eigenlijk allang wist, is dat zelf iets klaar maken helemaal niet veel tijd of moeite kost. Voor deze spinazie hennepzaad saus is het een kwestie van ingrediënten bij elkaar in de blender gooien, en draaien maar. Naar de bio-super heen en weer fietsen voor een pot kost veel meer tijd. Oké, dan heb je wel je lichaamsbeweging, dat dan weer wel.

En zo heb ik een lekkere saus voor jullie in elkaar gedraaid, die nog vegan en koolhydraatarm, zelfs ketogeen is ook. En die je bijvoorbeeld warm als pastasaus bij courgetti kunt serveren (op de foto boven met gebakken halloumi) of bij een curry met bloemkoolrijst, maar die je ook koud kunt eten als dip bij bijvoorbeeld groentesticks. Veelzijdig ook nog dus. Dat scheelt weer een pakje-zakje in de kast!

Spinazie hennep saus recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Keto spinazie hennepzaad saus

Con
Deze spinaziesaus is veelzijdig! Lekker als pastasaus bij courgetti of bij een curry met bloemkoolrijst, maar ook koud heerlijk als dip bij bijvoorbeeld groentesticks.
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Hartige snack, Hoofdgerecht, Saus
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 3 kh

Dit heb je nodig
  

 • 1 sjalotje
 • 1 knoflookteentje
 • 60 gr verse spinazie
 • 30 gr hennepzaad
 • 2 el edelgistvlokken
 • 50 ml kokosmelk
 • 2 tl tomatenpuree
 • 1 tl appelciderazijn
 • 1 tl currypoeder
 • versgemalen peper en zout

Zo maak je het
 

 • Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
 • Doe alle ingrediënten in je blender en maal alles fijn. Stop halverwege en schraap de saus van de kanten, laat je blender dan nog een keer draaien. Voeg eventueel nog een scheutje kokosmelk toe.
 • Klaar!

Tips

 • Als je in plaats van verse spinazie diepvries wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk vocht uit de spinazie drukt als ze ontdooid is, anders wordt je saus te waterig en krijgt dan weinig smaak.
 • Je kunt de spinazie hennepzaad saus ook koud als dip serveren.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


8 reacties

 1. Violet

  Dag Con ja hoor vandaag gemaakt met de courgette en halloumi zalig en de Italiaanse kaas
  Mijn man was ook weer zeer tevreden hij zei wat was het weer heerlijk waarop ik dan vaak zeg bedankt Con,dan zegt hij is maar jij hebt het klaargemaakt oké Bedankt dus Con!!

 2. Violet

  Con goedemorgen al een poosje geen vragen gesteld ik gebruik zoveel van jou heerlijke recepten voor deze had ik weer eens een vraagje kan ik ook de harde geraspte Italiaanse kaas nemen ipv. edelgistvlokken??
  Ik heb altijd zo’n bus in huis anders komt er weer een potje bij
  Dank Violet

 3. Marjim

  Hoi Con,

  Bedankt voor al je heerlijke recepten (en je leuke verhalen erbij)! Ik ben nog maar net (weer) bezig met koolhydraat arm eten en mijn valkuil is te weinig variatie. Ik word erg blij van al jouw recepten en de ideeen die je site me geeft, zeker als vegetarier.
  Dit recept heb ik gisteren gemaakt en wat vond ik het lekker!! Ik houd ‘m erin en ga de saus zeker ook gebruiken als koude dipsaus. Dus: alsjeblieft blijf fijne, lekkere en gemakkelijke vegan en vegetarische recepten uitbrengen!

  1. Hi Marjim, wat een leuke reactie, dank je wel! Het doet altijd goed om te lezen dat mijn recepten gewaardeerd worden (bloos bloos).
   Deze spinazie hennep saus is ook bij mij favoriet: makkelijk te maken en errug lekker!
   Voorlopig ben ik niet van plan om te stoppen met de blog hoor, het is een veel te leuke uit de hand gelopen hobby ;)
   Groetjes, Con

  1. Hoi Myra!
   De hoeveelheid spinazie klopt, maar je kunt natuurlijk altijd meer nemen als je dat wilt. Ik zou gewoon beginnen met de aangegeven hoeveelheid, dan kun je altijd nog wat meer spinazie toevoegen als je dat wilt. De spinaziesmaak zal dan wel wat meer overheersen, dus misschien moet je dan ook iets meer kruiden gebruiken. Succes met uitproberen!
   Groetjes, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *