Kruidenomelet met schorseneren ragout

Kruidenomelet met schorseneren ragout
Kruidenomelet met schorseneren ragout recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Vandaag is een vergeten groente de ster in de keuken van Con-serveert: schorseneren. Ik heb een smakelijke kruidenomelet gebakken en die gevuld met een ragout van schorseneren. Een heerlijke winterse lunch, hoewel het ook een prima koolhydraatarme avondmaaltijd is.

Vergeten groente

Vergeten groente. Groente die je oma regelmatig klaarmaakte, maar nu nauwelijks op tafel komt omdat ze niet of moeilijk te verkrijgen is.
Tot de vergeten groente horen o.a. schorseneren, pastinaak, rammenas, aardpeer, koolraap, wortelpeterselie. Een paar van die groenten komen je misschien toch bekend voor, want vergeten groente raken gelukkig steeds meer uit de vergetelheid. De wortelpeterselie zal je inmiddels misschien bekend voorkomen, want ze is een graag geziene gast in de koolhydraatarme keuken. Hier op de blog vind je bijvoorbeeld een wortelpeterseliesoep, maar ook de koolraap is al langs gekomen in de vorm van lekkere koolraapfrietjes.

Kruidenomelet met schorseneren ragout recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

De schorseneer

Schorseneer wordt ook wel zwarte wortel, keukenmeidenverdriet of winterasperge genoemd. Qua smaak en uiterlijk lijken ze sterk op asperges, en daarom worden ze ook wel armeluisasperges genoemd.

Je kookt schorseneren in de schil, en schilt ze dus na het koken. Het schoonmaken van verse schorseneren is een listig klusje, waar je absoluut keukenhandschoenen bij nodig hebt. Bij het schillen van schorseneren komt namelijk een kleverig sap vrij, wat je niet van je handen af krijgt. Vandaar de bijnaam keukenmeidenverdriet. En precies om die reden zijn schorseneren zo’n beetje de enige groente die ik kant en klaar in een pot koop. Schorseneren zijn trouwens een typische wintergroente, vers zijn ze tot ongeveer februari verkrijgbaar. Het kan dus nog nèt!

Kruidenomelet met schorseneren ragout recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Als je gek bent op asperges, dan zul je schorseneren ook vast lekker vinden. Heel erg koolhydraatarm zijn verse schorseneren echter niet, per 100 gram bevatten ze zo’n 18 koolhydraten. Koop je ze in een pot, dan reduceert het aantal koolhydraten tot gemiddeld 3 tot 4. Hoe ze dat doen? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar voor mij is het nog een reden om bij uitzondering groente in een pot te kopen.

Kruidenomelet met schorseneren ragout recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Vegetarische ragout

Van de schorseneren heb ik een vegetarische ragout gemaakt met simpele ingrediënten, zodat de smaak van de schorseneer goed naar voren komt. De kruiden zijn daarom dit keer in de kruidenomelet gegaan. Je kunt je eigen favoriete groene kruiden kiezen, bijvoorbeeld bieslook, basilicum en/of koriander. Ik heb het mezelf gemakkelijk gemaakt en gemengde groene kruiden uit de diepvries gekozen.

Mocht jij een lekker vegetarisch recept hebben met een vergeten groente, laat het me weten. Wellicht komt je recept dan op de blog te staan!


Kruidenomelet met schorseneren ragout

10 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

Kruidenomelet met schorseneren ragout recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

Voor de kruidenomelet:
4 eieren
1/2 – 1 kop gemengde groene kruiden (ik gebruik diepvries)
1 tl kurkuma
versgemalen zout en peper
kokosolie om te bakken

Voor de schorseneren ragout:
1 kleine rode ui, gesnipperd
4 bosuitjes, in ringetjes
100 gr schorseneren, bereid of uit een pot
1 tl gistvrij bouillonpoeder
2 tl tamari
100 ml crème fraîche
30 gr gehakte walnoten

Zo maak je het:

  1. Kluts de eieren los met de groene kruiden en de kurkuma, breng pittig op smaak met zout en peper.
  2. Bak in wat kokosolie 2 omeletten van het eimengsel.
  3. Verwarm ondertussen in een steelpannetje een beetje kokosolie en roerbak de rode ui en het wit van de bosuitjes 2 minuten. Voeg dan de schorseneren toe en warm even door.
  4. Voeg een scheutje water plus de bouillonpoeder, tamari en crème fraîche toe en warm het geheel goed door.
  5. Doe de kruidenomelet op een bord en beleg de helft met de schorseneren ragout. Sprenkel de achtergehouden groene bosuiringetjes en de gehakte walnoten erover en klap de omelet dubbel.

Tips:

  • Dit recept leent zich uitermate voor het opmaken van restjes groente. Vervang de schorseneren ragout bijvoorbeeld door een ragout van courgette, paprika, spruitjes. Of kies, als het aspergetijd is, lekker voor asperges.

Vrij van gluten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Loading...




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *