Wortelpeterselie soep met peterselie

Wortelpeterselie soep met peterselie

Er is een nieuwe favoriet in de koolhydraatarme keuken gearriveerd. Of beter gezegd is het een hele oude bekende: de wortelpeterselie. Maak nu kennis met deze groente in een winterse soep ~ www.con-serveert.nl

Er is een nieuwe favoriet in de koolhydraatarme keuken gearriveerd. Of beter gezegd is het een hele oude bekende: de wortelpeterselie. Eigenlijk is de wortelpeterselie een ‘vergeten groente’, die de laatste maanden aan een enorme comeback bezig is. Ze is zelfs gewoon in de supermarkt te krijgen, ook bij mij in Duitsland. Tijd om (opnieuw) kennis te maken.

Wortelpeterselie

De wortelpeterselie is om te beginnen hetzelfde als de peterseliewortel. Het is een peterseliesoort die niet vanwege het blad maar vanwege de wortel wordt gekweekt. Die wortel is wit van kleur en lijkt daarom enorm op de pastinaak, ook qua smaak trouwens als je het mij vraagt. Het verschil? Dat zit ‘m in de kroon van de wortel: zoals je kunt zien op de foto, steekt de aanzet van de wortelpeterselie een beetje uit, die van de pastinaak is juist naar binnen gekeerd als een soort kuiltje. Helaas had ik geen pastinaak in huis (veel te veel kolhydraten ;-) ), anders had ik die voor de duidelijkheid ook op de foto gezet natuurlijk.

Wortelpeterselie soep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

 

De wortelpeterselie heet in het Frans ‘persil racine’, in het Engels ‘parsley root’, en in het Duits ‘Wurzelpetersilie’. De Latijnse naam is ‘Petroselinum crispum var. Tuberosum’. De oorsprong is onbekend, maar men denkt dat het een Duitse groente afkomstig uit Hamburg is. Misschien is dat de reden dat de wortelpeterselie in Duitsland eigenlijk altijd onderdeel uitmaakt van een soepgroente pakket.

Wintergroente

De wortelpeterselie is verkrijgbaar van oktober tot en met februari, een echte wintergroente dus. De smaak is licht zoet en combineert goed met peterselie natuurlijk, maar ook met wortelen en tijm. De groente heeft een hoog gehalte aan ijzer en aan vitamine C. En dat is fijn voor je lijf, want dat heeft vitamine C nodig om het ijzer goed op te kunnen nemen.
Het aantal koolhydraten per 100 gram ligt zo rond de 3 KH en daarom past de wortelpeterselie prima in een koolhydraatarm voedingspatroon. Hoewel de meningen over het exacte aantal verdeeld zijn: er wordt momenteel ook onderzoek naar gedaan. Ik houd het gewoon maar op 3.
Je hoeft de wortel trouwens niet te schillen, goed schoonboenen volstaat. Zo blijven de voedingsstoffen ook het best behouden.

wortelpeterselie soep in een kom

Wat kun je ermee?

Ja, leuk allemaal natuurlijk, die informatie. Maar jij wilt waarschijnlijk vooral weten wat je er mee kunt doen. Nou, van alles!
Samen met zoete aardappel in een stamppot bijvoorbeeld. Of in dunne plakjes in olijfolie gebakken als bijgerecht. Je kunt de wortelpeterselie zelfs rauw eten in een salade als je ‘m dun schaaft. Maar wat mij betreft is de wortelpeterselie vooral lekker in de soep! En daarom heb ik  een romige winterse wortelpeterselie soep gemaakt. Past ook in mijn keto-challenge, want het aantal koolhydraten is niet meer dan 5.

Om in stijl te blijven heb ik de wortelpeterselie gecombineerd met gewone peterselie, en heb ik het winterse karakter benadrukt door de soep te toppen met boerenkoolchips. Die je er ook apart bij kunt eten natuurlijk. De eerlijkheid gebiedt te melden dat ze apart geserveerd lekker crispy blijft. Gebruik je ze als topping op je wortelpeterselie soep dan wordt de boerenkoolchips toch wat zachter. Hoe dan ook, je hebt zo een lekker koolhydraatarm soepje dat het prima doet als lunch.

wortelpeterselie soep met peterselie

Koolhydraatarme wortelpeterselie soep

Con
Er is een nieuwe favoriet in de koolhydraatarme keuken gearriveerd. Of beter gezegd is het een hele oude bekende: de wortelpeterselie. Maak nu kennis met deze groente in een winterse soep.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch
Keuken Hollands
Porties 2 personen
Koolhydraten 5 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr wortelpeterselie
  • 500 ml groentebouillon gistvrij
  • 1 sjalotje
  • 2 takjes peterselie
  • 2 el kokosolie
  • 1-2 tl citroensap
  • versgemalen zout en peper
  • handje boerenkoolchips zelfgemaakt, recept zie tip
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Boen de wortelpeterselie goed schoon en snijd van de uiteinden een stukje af. Snijd de wortelpeterselie in schijfjes. Houd twee schijfjes apart en snijd die in staafjes.
  • Pel en snipper de sjalot. Hak de peterselie fijn.
  • Verhit een beetje kokosolie in een pan en roerbak de sjalot met de schijfjes wortelpeterselie een paar minuten. Voeg dan de groentebouillon toe, en breng aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
  • Verhit ondertussen nog wat kokosolie in een koekenpannetje en roerbak de staafjes wortelpeterselie een paar minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Voeg de peterselie en 2 eetlepels kokosolie toe aan de soep en roer door. Pureer de soep en breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Doe de wortelpeterselie soep in twee kommen en garneer met de boerenkoolchips en de staafjes wortelpeterselie.

Tips

  • Hier vind je het recept voor zelfgemaakte boerenkool chips.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *