Zoete aardappel salade met Indiase munt raita

Zoete aardappel salade met Indiase munt raita

Zoete aardappel salade met Indiase munt raita recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Heb jij in de zomer ook altijd zo’n zin in salades? Dan kun je nu een lekkere zoete aardappel salade met munt raita aan je salade-collectie toevoegen. Bereid de salade ‘s ochtends al voor, dan is het ‘s avonds snel klaar. Kun je lekker weer snel naar buiten!

Help, ik ben gestoken!

Afgelopen maandag heb ik mijn buurman geholpen met het schilderen van zijn schutting. En daar heb ik als souvenir een dijk van een insectensteek aan over gehouden. Het gekke is dat ik niet gemerkt heb dat ik gestoken ben, ik weet dan ook niet wat het geweest is. Wat ik wel weet, is dat ik de rest van de week slapeloze nachten van de pijn en jeuk heb gehad, want insectenbeten en -steken leveren bij mij steevast een flinke lokale reactie op.

Zoete aardappel raita salade recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Van een ordinaire huis-tuin-en-keuken mug die mij ‘s nachts als diner gebruikt, tot de steekvliegen aan toe: ze zijn allemaal gek op me. Alleen ben ik niet zo dol op hen. Helaas voor mij lusten ze me allemaal rauw. Manlief heeft nergens last van, wordt ook bijna nooit gestoken. Gebeurt dat bij uitzondering wel een keer, dan zegt-ie “goh, het jeukt een beetje”, en een uur later is hij al weer vergeten dat hij gestoken is, heeft hij nergens meer last van.

Reclamebord

Nee, dan ik. Ik lig als een soort neon reclamebord naast manlief in bed, en er is geen mug die zich zo’n lekker maaltje laat ontnemen. Als ik net als manlief na een uurtje ook niet meer zou merken dat ik überhaupt gestoken was, dan was het allemaal zo erg nog niet. Maar helaas kan ik wekenlang genieten van een simpele muggenbult. Na vier weken jeukt zo’n plek nog steeds.

Huismiddeltjes tegen de pijn en jeuk, ik heb ze allemaal geprobeerd. Doorgesneden uien, tandpasta, appelazijn, mentholpoeder, en ga zo maar door. Niks helpt. In de echt heftige gevallen heb ik gewoon een cortisolzalf en anti-histamine nodig om het een beetje dragelijk te maken.

Zoete aardappel raita salade recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

In Duitsland doen ze het anders

Zo, dank je wel dat je bovenstaande alinea met mijn klaagzang hebt gelezen. Ik moest het gewoon even kwijt.

Ondertussen zit ik met een rood opgezwollen bovenbeen me te verbazen over wat je allemaal te weten komt als je even gaat googelen naar insectenbeten. Want wist je bijvoorbeeld dat het per land verschilt hoe ze te behandelen? Wordt er in Nederland direct flink gekoeld, in Duitsland doen ze dat anders. Daar wordt de beet juist eerst verhit (bijvoorbeeld met de achterkant van een theelepeltje dat met een aansteker verhit is), en daarna pas gekoeld. De verhitting zou ervoor zorgen dat het gif onwerkzaam wordt gemaakt, waardoor de gevolgen van de beet of steek veel minder groot zijn.

Dan moet je natuurlijk wel direct merken dat je gestoken bent, en niet pas ‘s avonds na het douchen. Dan is het te laat. En als dan pas de volgende dag blijkt dat er nog een angel in het wondje zit (wat ik zelf niet heb gezien, manlief niet, en de apotheek niet), dan weet je dat niks je meer gaat helpen. Gewoon afzien en volhouden.

Zoete aardappel salade met munt raita recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Lekker buiten eten

Ondertussen heb ik me dan toch in de keuken begeven en heb deze simpele maar oh zo lekkere zoete aardappel salade met Indiase munt raita gemaakt. Het fijne is dat je de salade ‘s ochtends al kunt maken, dan kunnen de smaken ook lekker intrekken.

Raita lijkt veel op tzatziki, maar is toch net even anders. Dit yoghurt-komkommer sausje uit India wordt met dunnere yoghurt gemaakt dan tzatziki, de knoflook ontbreekt, en de kruiden zijn anders. Het wordt vaak als bijgerecht geserveerd bij een Indiase maaltijd, om het pittige van zo’n maaltijd te koelen. maar je kunt het ook als een saladedressing gebruiken, zoals hier.

Deze zoete aardappel salade doet het prima bij een barbecue. Je kunt eventueel een dubbele hoeveel raita maken, de helft als dressing voor de salade gebruiken, en de andere helft als dip of bijgerecht. Maar wel oppassen voor de wespen hè …

Zoete aardappel salade met Indiase munt raita recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zoete aardappel salade met Indiase munt raita

Con
Deze zoete aardappel salade met Indiase munt raita doet het goed bij een barbecue. Maar pas wel op voor wespen als je buiten eet, ik weet sinds deze week waarvan ik spreek.
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Indiaas
Porties 2 personen
Koolhydraten 2,5 kh

Dit heb je nodig
  

 • 1 middelgrote zoete aardappel
 • handje pompoenpitten
 • 1 el rozijnen optioneel (+4 KH)

Voor de munt raita

 • 1/2 komkommer
 • 150 Griekse yoghurt 10%
 • 1-2 el water
 • 3 takjes verse munt
 • 1 klein bosuitje
 • 1/2 tl gemalen komijn
 • 1/2 tl gemalen koriander
 • versgemalen peper en zout

Zo maak je het
 

 • Schil de zoete aardappel, snijd ze in blokjes en kook ze in 6-8 minuten gaar. Giet ze af en laat afkoelen.
 • Schil als je dat wilt de komkommer, hol ze uit en snijd het vruchtvlees in dunne halve maantjes. Was de pepermunt en hak de blaadjes fijn.
 • Meng voor de munt raita de komijn, koriander en verse munt door de yoghurt en breng pittig op smaak met peper en zout. Meng met de komkommer en laat minstens een uur in de koelkast op smaak komen.
 • Meng vlak voor het opdienen de zoete aardappel met de munt raita. Strooi de pompoenpitten (en eventueel de rozijnen) erover en dien op.

Tips

 • Deze salade is bedoeld als maaltijdsalade voor twee personen, of als bijgerecht bij de barbecue voor vier tot zes personen.
 • Voor een lactosevrije en vegane variant kun je in plaats van Griekse yoghurt plantaardige yoghurt gebruiken.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 2,50/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *