Boekweit-amandelbrood

Boekweit-amandelbrood

Boekweit-amandelbrood, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Brood neemt een belangrijke plaats in de westerse eetcultuur in. Ook koolhydraatarme eters zijn naarstig op zoek naar broodbak-recepten. Dat blijkt onder andere uit de (anonieme) statistieken van mijn site. En omdat het de laatste dagen echt broodbak-weer was (lees: herfst in juli), ben ik de keuken in gedoken en heb ik een nieuw recept voor een boekweit-amandelbrood gemaakt.

Glutenvrij en vegan brood

Als je al langer koolhydraatarm eet, zul je wel denken: boekweit is toch niet koolhydraatarm? Dat klopt. Daarom heb ik een deel van het boekweitmeel vervangen door amandelmeel. Zo verlaag je op een eenvoudige manier het totaal aantal koolhydraten van het brood. Uit mijn brood kwamen 14 sneetjes, hetgeen het totaal aantal koolhydraten per sneetje brood op 9 stuks bracht.

Eet je nu streng koolhydraatarm (of zelfs ketogeen), dan zitten er in dit brood iets te veel koolhydraten. Maar er zijn genoeg mensen die een ruimere grens aanhouden, en daar is dit brood prima geschikt voor. Daarnaast is het ook nog eens glutenvrij en vegan, iets wat je van veel koolhydraatarme broodrecepten niet kunt zeggen.

Boekweit-amandelbrood, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Hoeveel koolhydraten zitten er in brood?

Om je een idee te geven hoe het zit met de koolhydraten in brood, heb ik een klein overzicht voor je gemaakt. De suikers en vezels, beiden een vorm van koolhydraten, heb ik erbij vermeld. Het beste is om zo veel mogelijk vezels en zo min mogelijk suikers te eten. De koolhydraten uit vezels worden namelijk niet in je bloed opgenomen maar gaan rechtstreeks naar je darmen, die er erg blij van worden. De suikers daarentegen vliegen onmiddellijk je bloedbaan in en kunnen zo je bloedsuikerspiegel flink op stang jagen.

Dit zijn de gemiddelde aantallen koolhydraten in brood:

 • Volkoren brood per snee: 14 (0,7 suikers, 2,3 vezels)
 • Witbrood per snee: 17 (0,8 suikers, 0,9 vezels)
 • Wit bolletje: 23 (1,7 suikers, 1,9 vezels)
 • Krentenbol: 26 (13 suikers, 2,5 vezels)
 • Croissant: 17 (1,4 suikers, 1,0 vezels)
 • Dit boekweit-amandelbrood per snee: 9 (0,5 suikers, 1,5 vezels)

Boekweit-amandelbrood, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Mijn boekweit-amandelbrood doet het helemaal niet slecht in dit rijtje. Je darmen worden van al die vezels in dit brood in ieder geval heel blij. En dan zitten er ook nog eens geen gluten in!
Ik zou niet meteen vier sneetjes naar binnen werken, want dan gaat het natuurlijk toch wel hard met die koolhydraten. Dan kun je beter een keto-geschikt brood eten, waarvan je hier op de site ook een recept kunt vinden.

Boekweit-amandelbrood, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarm bakken

Koolhydraatarm brood bakken is anders. Het deeg voor dit brood blijft bijvoorbeeld vochtig. Je kunt het niet, zoals dat met gewoon brooddeeg is, met je handen tot een elastisch deeg kneden. Daarom heb ik een deegroer-hulp aangeschaft, bekend onder de naam Deense deegklopper (te koop in de betere kookwinkels maar ook online). Daarmee kun je het deeg roeren zonder dat je zelf van die kledderhanden krijgt.

Een koolhydraatarm brood zal daarnaast meestal minder hoog rijzen dan een gewoon brood. Het brood is zwaarder en compacter, minder luchtig. Het vult ook meestal meer dan gewoon brood, je eet er waarschijnlijk minder van. Ik in ieder geval wel. Maar het is een prima alternatief voor de koolhydraatarme eters onder ons die toch graag af en toe een ouderwetse boterham willen eten. Met lekker veel boter en een plak kaas bijvoorbeeld.

Boekweit-amandelbrood, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Psst … de koolhydraatarme gestampte muisjes smaken uit mijn vorige recept smaken ook erg lekker als broodbeleg op dit boekweit-amandelbrood.

Boekweit-amandelbrood, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Glutenvrij boekweit amandelbrood

Con
Het is echt broodbak-weer en daarom heb ik deze week een glutenvrij en vegan recept voor je voor een boekweit-amandelbrood, met minder koolhydraten en meer vezels dan in gewoon brood zitten.
Bereidingstijd 10 minuten
wacht- / oventijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Algemeen
Porties 12 sneetjes
Koolhydraten 9 kh

Dit heb je nodig
  

 • 140 gr boekweitmeel
 • 150 gr amandelmeel
 • 40 gr boekweitgrutten
 • 100 gr gemengde zaden ik nam gemengde zaden: 25 gr pompoenpitten, 15 gr sesamzaad, 20 gr hennepzaad
 • 3 el chiazaad gemalen
 • 3 el psylliumvezels
 • 1/2 tl zout
 • 2 tl natron
 • 500 ml warm water
 • 2 el appelazijn

Zo maak je het
 

 • Meng het boekweitmeel, amandelmeel, boekweitgrutten, zadenmengsel, psyllium, gemalen chiazaad, natron en zout in een beslagkom.
 • Meng het water met de appelazijn in een andere kom.
 • Doe het water bij het meelmengsel en meng goed. Het deeg blijft vrij vochtig. Dek de kom af met een theedoek en laat een uur rusten.
 • Verwarm tegen het eind van de rusttijd de oven voor op 180 graden.
 • Schep het deeg in een met bakpapier beklede brood / cakevorm (mijne is 24 cm bij 14 cm) en strijk de bovenkant glad. Bak het boekweit-amandelbrood in 50 à 60 minuten gaar. Check na 45 minuten je brood, niet elke oven is hetzelfde.
 • Laat het brood nog 10 minuten in een uitgeschakelde oven staan. Neem het dan uit de oven en haal het als het niet meer te heet is uit de broodvorm. Laat het brood op een rooster volledig afkoelen.

Tips

 • Het boekweitbrood blijft 4-5 dagen goed in de koelkast. Het brood kan ook ingevroren worden.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


10 reacties

  1. Wat jammer dat je brood zo brokkelt. Dat was bij mij niet het geval. Uit ervaring weet ik dat het met glutenvrije meel per merk kan verschillen.
   Je zou het kunnen proberen door er de volgende keer 1 of 2 eieren aan toe te voegen. Je brood is dan natuurlijk niet meer Vegan. Voeg dan wel wat minder chiazaad toe, dat fungeert namelijk in dit recept als bindmiddel. Succes met uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *