Met Kerst wordt er vaak flink uitgepakt. Niet alleen met cadeau’s, ook de Kerstdis is vaak uitgebreid en luxueus. Persoonlijk houd ik niet zo van overdadig eten, en daarom heb ik het Kerstmenu voor dit jaar eenvoudig gehouden. Eigenlijk kun je de gerechten elke dag van het jaar op tafel toveren! Vorige week heb ik het recept voor een lekkere Skyr hummus geplaatst, vandaag krijg je het bijbehorende hoofdgerecht: broccoli fritters met zoete aardappel. Nog een simpele salade erbij en je hoofdgang is klaar.
What’s in a name
Fritters, zei je? Wat zijn dat nu weer?
Ik vind het altijd fascinerend hoe voor veel relatief simpele gerechten de meest exotische namen gekozen worden. Mij valt op dat die bijna altijd uit het Engels worden geleend. Mijn stokpaardje: het ouderwetse bordje pap. Porridge moet je tegenwoordig zeggen. Havermout heet allang niet meer zo, vandaag de dag eten we overnight oats voor ontbijt. We eten geen zelfgemaakte kwarktaart maar cheesecake. In het restaurant bestel je geen gebakken vis met friet, maar fish and chips. Alleen de zwarte koffie, die is dan weer uit het Italiaans geleend: americano moet je tegenwoordig bestellen.
In Duitsland wordt er een stuk minder uit het Engels geleend. Havermoutpap heet hier nog gewoon Haferfbrei en gebakken vis Backfisch. Maar ja, de Duitsers hangen dan ook erg aan hun eigen taal. Er zijn nog steeds zeer veel Duitsers die geen Engels spreken, ook omdat de oudere, uhm lees mijn ;) generatie vroeger op school nooit Engels heeft gehad. Kwam je uit het voormalige Oost-Duitsland, dan kreeg je sowieso geen Engels maar Russisch op school. In Nederland leren kleuters tegenwoordig al hun eerste woordjes Engels, dus het is logisch dat al die Engelse namen in Nederland veel meer ingeburgerd zijn.
Wat zijn fritters
Fritters zijn dus eigenlijk een soort gebakken burgers of koeken. De Duitser noemt ze trouwens Puffer. Ze zijn er vegetarisch, maar er bestaan ook varianten met vlees of vis. Zelfs zoet is mogelijk. Fritters worden altijd gebonden met ei en meel, en ze worden in olie in de koekenpan of in de frituur gebakken. En daar komt de naam fritters vandaan. Alweer geleend uit het Engels. En als je in goed Nederlands “foodblogger” heet, dan maak je dus “fritters”. Dat zou anders zijn als je receptenschrijver-voor-het-internet zou heten, dan wordt deze fritter weer gewoon een vegetarische burger.
Voor deze fritters heb ik als hoofdingrediënten gekozen voor broccoli en zoete aardappel. Zoals in originele fritters worden deze gebonden met ei, en ik heb wat glutenvrij boekweitmeel gebruikt voor extra binding. Omdat de groente vrij grof geraspt is, is dat wel nodig.
Erg handig om mooie ronde koeken te vormen zijn van die hamburger ringen. Die ringen houden tijdens het bakken de broccoli fritters ook een beetje bij elkaar, zodat ze (hopelijk) niet breken als je ze wilt keren. Kooptip: de garneerring van Dille & Kamille (nospon, hee alweer een Engelse term).
Hoofdgerecht compleet
Makkelijk voor het kerstmenu: het beslag voor de broccoli fritters kun je voorbereiden.
Alles volgens de beschrijving mengen, en afgedekt in de koelkast bewaren. Ik zou de fritters niet van tevoren bakken, hoewel dat in principe ook kan. Opwarmen kun je de fritters dan in de oven. Maar persoonlijk vind ik ze vers gebakken het allerlekkerst. En vergeet niet die lekkere eiwitrijke Skyr hummus erbij te serveren, plus die salade. Zo kom je ook met Kerst ruimschoots aan je gezonde portie groente.
Broccoli fritters
16 KH
Bereidingstijd: 15 minuten
Je hebt nodig voor 2-3 personen:
100 gr broccoli
150 gr zoete aardappel
2 eieren
1 el amandelmeel
2 el psylliumvezels
1 kleine rode ui
2 bosuitjes
1/2 tl chilipoeder
1/2 tl nootmuskaat
versgemalen zout en peper
kokosolie om te bakken
Zo maak je het:
- Rasp de broccoli en de zoete aardappel grof (ik doe dat met behulp van mijn keukenmachine). Pel en snipper de ui, snijd de bosui in fijne ringetjes.
- Kluts de eieren los in een kom. Voeg alle overige ingrediënten behalve de kokosolie toe en meng het goed.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Schep een bergje broccoli mengsel in de pan en vorm het tot een ronde fritter (ik gebruik een handige hamburgerring). Ik bak drie fritters per keer, in totaal zes stuks.
- Bak de broccoli fritters aan beide zijden in ongeveer 3 minuten goudbruin.
- Houd indien nodig de fritters warm in de oven. Serveer de broccoli fritters met de Skyr hummus en een frisse salade.
Tips:
- Ik bak met dit recept zes fritters voor 2 personen. Maar als je nog wat meer feestelijke bijgerechtjes hebt, dan kun je er ook twee per persoon serveren, en is dit recept dus voor 3 personen geschikt.
- In principe kun je deze fritters ook met andere groente maken. Zorg er dan wel voor dat (indien van toepassing, zoals bij courgette) het vocht er zoveel mogelijk uitgeknepen is.
Vrij van gluten, lactose, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hallo Con, dit lijkt me een leuk recept om te maken! Zou ik gewoon broccoli rijst (wat je nu kant en klaar kunt kopen bij AH en Jumbo) hiervoor kunnen gebruiken? En die hoef je dus niet te koken van tevoren?
Hoi Ellen, dat lijkt me geen probleem. En nee, je hoeft niks van te voren te koken. Omdat zowel de broccoli als de zoete aardappel klein wordt geraspt, wordt ze in de koekenpan voldoende gaar. Succes met bakken!
Con wat kan ik gebruiken IPV boekweit meel heb ik eigenlijk nooit!!
Boekweitmeel kun je vervangen door kikkererwtenmeel, havermeel of kastanjemeel. Maar je kunt ook gewoon tarwemeel gebruiken. Je keuze heeft wel invloed op het aantal koolhydraten (hoewel in dit recept slechts 1 eetlepel nodig is dus dan valt het wel mee). En kies je voor tarwemeel, dan is je gerecht niet meer glutenvrij.
Hi Conny, heerlijk recept weer, deze fritters. In deze Weihnachtsmarkt-tijd helemaal toepasselijk nu de Reibekuchen of Puffer je daar om de oren vliegen. Was al fan de kerstmarkten en nu ook van dit recept! Dank je wel.
Hi Janny, graag gedaan! Zelf ben ik een enorme fan van de Puffer die je op de kerstmarkt kunt eten. En dit is een lekkere variatie erop!