Het is een gekke zomer dit jaar, vind je ook niet? En dan bedoel ik het weer. Er waren dagen in juli dat de 35 graden ruimschoots aangetikt werd, en dagen dat ik ‘s ochtends serieus overwoog de kachel even aan te zetten. En ik ben beslist niet van het type koukleum hoor. Deze week hebben we weer super zomerse temperaturen, en dan is een koude soep wel op zijn plaats. Vandaag heb ik een gazpacho recept voor je, dat naast koolhydraatarm ook glutenvrij is.
Spaanse soep
Gazpacho is een klassieker in de Spaanse keuken. Het recept komt van oorsprong uit de streek Andalusië. Gazpacho is vermoedelijk door de Romeinen in Spanje geïntroduceerd, en werd gemaakt om oud brood op te maken. Pas later werden er tomaten aan het recept toegevoegd, en die versie kreeg internationale roem.
Natuurlijk bestaan er op het klassieke gazpacho recept legio variaties. Bijna allemaal hebben ze tomaten, oud brood, olie en azijn als ingrediënt. Het brood geeft die specifieke consistentie die gazpacho heeft, en die wilde ik graag nabootsen.
Amandelen
In plaats van brood heb ik daarom voor een klassieker in de koolhydraatarme keuken gekozen: gemalen amandelen. En dat bleek een goede zet. De gazpacho wordt er iets dikker van, zoals het hoort eigenlijk. Ik heb de soep verder lekker simpel gehouden, zodat je wat meer uit kunt pakken met toppings. Staat wel zo mooi!
Je kunt de gazpacho het beste ‘s ochtends al klaarmaken en goed koud laten worden in de koelkast, dan smaakt ze ‘s avonds des te lekkerder. En dan hoef je alleen nog maar wat halloumi te bakken en de soep mooi op te maken. En dat is wel zo prettig als het warm is!
(nog twee lekkere koude soepen: komkommersoep en Poolse chlodnik)
Gazpacho met halloumi
Dit heb je nodig
- 500 ml tomatensap zonder toevoegingen
- 1/2 komkommer
- 2 el gemalen amandelen
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- paar takjes verse koriander
- versgemalen peper en zout
- 2 el olijfolie
- 1 tl witte wijn azijn
- 1 avocado
- 10 zwarte olijven
- kokosolie om te bakken
- 200 gr halloumi
Zo maak je het
- Schil de komkommer en snijd ze in blokjes. Snijd de halloumi in repen van een halve centimeter dik.
- Doe het tomatensap met de komkommer, amandelen, paprikapoeder, koriander, en een flinke draai peper en zout in een hoge kom. Pureer dit met een staafmixer. Roer dan de olijfolie en azijn erdoor.
- Laat de gazpacho in de koelkast door en door koud worden.
- Verhit een klein beetje kokosolie in een koekenpan en bak de halloumi aan beide zijden goudbruin. Laat afkoelen.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin. Maak de avocado schoon en snijd ze in schijfjes.
- Verdeel de gazpacho over twee borden, en garneer met de gebakken halloumi, avocado, zwarte olijven en pijnboompitjes.
Tips
- Als je de halloumi achterweg laat, is de gazpacho vegan.
- Je kunt de halloumi vervangen door blokjes feta.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hi Conny,
Zo dan! Wat een heerlijke Gazpacho is dit. Zo eenvoudig en snel te maken en echt heel erg lekker. De combinatie van de Halloumi en de avocado met de tomatensap is perfect. Dank je wel voor het recept. We hebben er weer van genoten.
Hi Janny,
Fijn dat het recept zo goed bevallen is! Dat is altijd zo leuk om te lezen, daar doe ik het voor :)
Groetjes, Con