Warm!!!! En zomerse temperaturen vragen om koele recepten én korte blogs. Ik heb geen zin om ze te maken, jij hebt geen zin om ze te lezen, toch?
Dus vandaag ben ik korter van stof dan normaal, en geef ik je dit makkelijke recept voor koude soep. Geen Spaanse gazpacho, want die heb je vast allang in je repertoire zitten, maar een koude soep uit Oost Europa.
Chłodnik en borsjtsj
De soep van de dag komt uit Polen en heet daar chłodnik. Rode biet is het belangrijkste ingrediënt. Het lijkt een beetje op de Russische borsjtsj (in Polen barszcz). Het verschil? Chłodnik eet je koud. En dat smaakt super op een warme zomerdag! Als je de bietensoep ’s morgens maakt en in de koelkast koud zet, dan heb je ’s middags een makkie bij het klaarmaken van de lunch.
Koude bietensoep – Chłodnik uit Polen
19 KH
Bereidingstijd: 20 minuten (plus min. 1 uur wachttijd)
Je hebt nodig voor 2 personen:
500 ml karnemelk
200 ml groentebouillon, afgekoeld
2 eieren
2 voorgekookte bietjes
halve komkommer
handje verse dille
versgemalen zout en peper
1 el roze peperbessen
Zo maak je het:
- Kook de eieren hard en laat ze afkoelen.
- Snijd de bietjes en de komkommer in blokjes.
- Meng in een pan of kom de afgekoelde groentebouillon met de karnemelk. Voeg de bietjes toe en pureer met een staafmixer tot een egale soep. Breng pittig op smaak met peper en zout. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast, zodat de soep door en door koud wordt.
- Serveren: pel de eieren en snijd ze in stukjes. Verdeel de koude bietensoep over twee kommen, garneer met stukjes ei en komkommer, en bestrooi met dille en roze peper.
Tips:
- Als je radijs in huis hebt, snijd die in plakjes en garneer de chłodnik er extra mee.
- In plaats van komkommer kun je een rode ui plus restje courgette of paprika in wat kokosolie bakken en af laten koelen.
- Serveer er lowcarb crackers bij.
- Ook de tomaten papaja soep van Con-serveert kun je koud eten.
Vrij van gluten, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, vetarm en Primal.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: