Provencaalse tomaten frittata

Provencaalse tomaten frittata
Provencaalse tomaten frittata, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Een vegetarisch koolhydraatarm dieet, is dat mogelijk?
Als je al langer bezoeker van deze blog bent, dan weet je het antwoord vast wel. Ja!!
Want op deze blog wordt vrijwel uitsluitend vegetarisch en vegan gekookt (je kunt nog wat vis-recepten uit een antiek verleden vinden). En: altijd koolhydraatarm en glutenvrij! Ook het recept van vandaag is vegetarisch en koolhydraatarm: deze Provençaalse tomaten frittata laat je mijmeren over warme Franse zomers.

Vegetarisch en koolhydraatarm

Wat als je nieuw bent in de koolhydraatarme wereld, en je wilt graag beginnen. Maar wel vegetarisch alsjeblieft. Hoe doe je dat?

Provencaalse tomaten frittata, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De meest simpele manier is om in het begin gewoon brood, aardappelen, pasta, rijst, fruit, gedroogd fruit, en suiker (ook zoete snacks a.k.a. snaai) te schrappen. Inderdaad, geen vruchtensapjes meer…

Eet ’s ochtends een bakje Griekse yoghurt met noten, pitten en zaden, of maak een chia pudding. Kies als lunch voor een lekker gevulde maaltijdsalade met noten, eieren of (geiten)kaas, of bak een paar eieren met een berg groente en een avocado. ’s Avonds maak je zoals je gewend bent een warme maaltijd, maar je laat de aardappelen, pasta of rijst weg en vervangt dat simpelweg door extra groente. Courgetti is een goede vervanger voor pasta, en bloemkoolrijst of broccolirijst is inmiddels allang geen onbekende meer.

bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst

Als je wat meer vertrouwd bent geraakt met koolhydraatarm koken en eten, dan kun je een stapje verder gaan door bijvoorbeeld zelf koolhydraatarm brood te bakken. Ook kun je je gaan wagen aan het maken van koolhydraatarme pizza of pannenkoeken. En natuurlijk bestaan er ook legio recepten voor koolhydraatarme zoetigheden. Op deze blog vind je ruimschoots recepten in deze categorieën. Kijk maar eens in de menubalk onder “zoek je recept”.

Vetten en eiwitten

Bij een koolhydraatarm eetpatroon is het belangrijk om voldoende (goede) vetten en eiwitten te eten. De meeste sites vertellen je dan dat met name voor de eiwitten je het beste vlees, gevogelte en vis kunt eten. Vegetariërs worden vaak vergeten, en dat is één van de redenen dat ik deze blog ben begonnen. De beste vegetarische koolhydraatarme eiwitbronnen zijn eieren, zuivel (zonder toevoegingen), noten, zaden, sommige groenten (groene bladgroente zoals spinazie en pak choi, maar ook broccoli, spruitjes, bloemkool). Peulvruchten zijn ook een goede vegetarische eiwitbron, maar niet heel koolhydraatarm. Ze passen eerder in een koolhydraatbeperkt dieet.

Nog een belangrijk punt als je koolhydraatarm eet: vergeet niet voldoende vetten aan je maaltijden toe te voegen, maar wel de goede natuurlijk: kokosolie, olijfolie, echte boter, en ook mayonaise op z’n tijd mag.

Provencaalse tomaten frittata, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Provençaalse tomaten frittata

Wat ik zelf graag als makkelijke koolhydraatarme avondmaaltijd maak, is een frittata. Een frittata is eigenlijk niks anders als een soort gevulde omelet, waar je allerlei koolhydraatarm lekkers aan toe kunt voegen. Maar het klinkt wel lekker sjiek.
Dit keer heb ik gekozen voor een zomerse versie. Want juist nu de herfst weer begonnen is, komt de heimwee naar zomers regelmatig om de hoek kijken. Niks makkelijker dan gewoon een beetje zon op je bord te toveren!


Provencaalse tomaten frittata

14 KH

Bereidingstijd: 25 minuten (plus 10-15 minuten oventijd)

Provencaalse tomaten frittata, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

5 eieren
50 gr mascarpone
1 tl provençaalse kruiden
versgemalen zout en peper
1 kleine ui
1 teen knoflook
2 bosuitjes
2 grote tomaten
4 zongedroogde tomaatjes
6 zwarte olijven
1 bol mozzarella
2 el pijnboompitjes
2 takjes verse basilicum
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin.
  3. Kluts de eieren los samen met de mascarpone, Provençaalse kruiden, en zout en peper. Snijd de mozzarella in dunne plakken.
  4. Pel en snipper de ui en knoflook. Maak de bosui schoon en snijd ze in ringetjes. Houd wat groen achter voor garnering. Snijd de tomaten in plakken. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
  5. Verhit een beetje kokosolie in een grote ovenbestendige pan. Bak de ui, knoflook en bosui een paar minuten. Neem uit de pan, en roer het geheel door het eimengsel. Roer ook de zongedroogde tomaatjes erdoor.
  6. Doe indien nodig nog wat kokosolie in de pan. Leg dan eerst een laagje tomatenplakjes in de pan, en giet de helft van het eimengsel erover. Leg er nog een laagje tomaten erop, en giet het resterende eimengsel erover. Verdeel de olijven over de frittata.
  7. Laat de tomaten frittata op halfhoog vuur stollen. Doe dan de pan in de oven, en laat de frittata in ongeveer 10 minuten gaar worden. Leg de laatste 5 minuten de plakken mozzarella op de tomaten frittata.
  8. Bestrooi de tomaten frittata met de pijnboompitjes, de verse basilicum, en de achtergehouden bosuiringetjes.

Tips:

  • Wil je meer uitgebreide tips hoe je kunt starten met vegetarisch koolhydraatarm eten? Lees dan nu mijn tien beste tips.

Vrij van gluten, noten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Primal.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Loading...




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *