Stokbrood

Stokbrood

Keto stokbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Misschien ga jij met Pasen gourmetten of steengrillen? Daar wil je vast graag een lekker stokbroodje bij, maar dan wel het liefst zonder gluten en lactose, en zonder koolhydraten. Dit recept voor keto stokbrood is dan een uitkomst.

Paasbrunch

Feestdagen zijn vaak dagen met tradities, zo ook met eten. De paasbrunch is misschien wel het meest populair in Nederland. Niet alleen buiten de deur, maar ook thuis wordt er veel aandacht aan de paasbrunch besteed. Hartige taarten, salades, soms soep, broodjes met allerlei beleg, zoetigheden, en vers vruchtensap en champagne erbij. Oh, en eieren natuurlijk. Al dan niet van chocolade. Ook in Duitsland is dat trouwens traditie. Wist je dat Duitsers met Pasen meer chocolade eten dan met Kerst?

Keto stokbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Ik kan me de paasdagen als kind vooral herinneren als fondue-feestje. Stukjes vlees in de pan, en veel lekkere bijgerechtjes erbij. Sausjes, salades, en natuurlijk stokbrood. Met lekker veel kruidenboter. De fonduepan heeft de laatste jaren aan populariteit ingeboet, en is in de meeste gezinnen vervangen door gourmet- en steengrillplaten. Ik moet bekennen dat ik geen van dit soort dingen heb. Er wordt met Pasen in huize Con-serveert gewoon lekker koolhydraatarm op het fornuis gekookt.

Maar hee, dat stokbroodje met kruidenboter, dat gaat er altijd wel in natuurlijk.

Keto stokbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Oorsprong stokbrood

Stokbrood komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Nee, niet uit Frankrijk dus (net als de croissant niet trouwens, die komt ook uit Oostenrijk). Stokbrood heet in Frankrijk (en in meerdere landen trouwens) baguette. Letterlijk vertaald betekent dat “stokje”, maar dat heeft niets te maken met de vorm van het brood. Die naam refereert aan de tijd dat men het deeg nog om een stok heen wikkelde om het boven open vuur te bakken.
Het stokbrood zoals we dat in Nederland kennen is anders dan het Franse. Dat komt omdat er een heel ander soort deeg voor wordt gebruikt. De Franse baguette wordt snel hard, en moet dus zo vers mogelijk gegeten worden (wellicht herken je dat als je wel eens op vakantie in Frankrijk bent geweest). Het Nederlandse stokbrood kun je meestal wel een dagje bewaren.

Keto stokbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Keto stokbrood

Mijn recept voor deze stokbroodjes is ook niet te vergelijken met het Franse stokbrood. Ook niet met het Nederlandse trouwens. Want het is glutenvrij, vegan en koolhydraatarm (zelfs keto), en dat betekent meestal dat het niet de knapperige korst heeft die je gewend bent van “gewoon” brood.

Maar dit keto stokbrood smaakt wel! Het is niet moeilijk te maken, en is glutenvrij en lactosevrij. Ik besloot om twee niet te grote stokbroodjes van het deeg te maken, zodat ik er eentje in kon vriezen. Ze lijken dus wel een beetje op kleine stokbroodjes, in Frankrijk bekend als petit pain, in Nederland als pistolet. Ik haal uit één zo’n keto stokbrood negen à tien sneetjes, meer dan voldoende als bijgerechtje, want ze vullen zoals zoveel keto baksels behoorlijk.

Keto stokbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Lupinemeel

Voor deze keto stokbroodjes heb ik lupinemeel gebruikt. Ik had het nog niet eerder gebruikt, maar las er positieve berichten over.
Lupinemeel is laag in koolhydraten en relatief hoog in eiwitten (20 gr eiwit per 100 gr meel), dat is niet verkeerd. Je moet lupinemeel wel altijd in combinatie met ander meel gebruiken (in dit geval gebruikte ik koolhydraatarm amandelmeel), anders wordt je baksel bitter van smaak en niet lekker meer.

Vergeet niet om een lekkere kruidenboter voor op je stokbrood te maken (ik doe dat door zachte roomboter te mengen met een uitgeperst teentje knoflook, een snuf zout en verse of diepvries-kruiden naar keuze). Zet je keto stokbrood bij al het andere lekkers op de paas-brunchtafel, of serveer ze tijdens je gourmet-avondje. Of maak er bruschetta mee. Fijne Pasen!

Keto stokbrood recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Keto stokbrood

Con
Dit keto stokbrood is super laag in koolhydraten en relatief hoog in eiwitten door het gebruik van lupinemeel. Daarnaast is het glutenvrij en vegan. Perfect op de brunchtafel of bij de gourmet.
Bereidingstijd 20 minuten
oventijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht, Hartige snack
Keuken Frans
Porties 20 sneetjes
Koolhydraten 1 kh

Dit heb je nodig
  

  • 150 gr amandelmeel
  • 50 gr lupinemeel
  • 40 gr kokosmeel
  • 20 gr lijnzaadmeel
  • 30 gr psyllium
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl zout
  • 30 gr kokosolie gesmolten
  • 300 ml warm water
  • 1 el appelazijn

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng alle droge ingrediënten (amandelmeel, lupinemeel, kokosmeel, lijnzaadmeel, psyllium, bakpoeder en zout) in een beslagkom.
  • Voeg de gesmolten kokosolie, appelazijn en het warme water toe en meng het geheel goed (ik doe dat gewoon met een vork). Laat het deeg 5-10 minuten rusten.
  • Vorm van het deeg 2 stokbroodjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de stokbroodjes in 35-40 minuten gaar. Worden ze te bruin? Dek ze dan af met alufolie.
  • Laat de keto stokbroodjes volledig afkoelen.

Tips

  • Met dit recept maak je twee stokbroodjes. Elk stokbroodje levert je 9 à 10 sneetjes.
  • Kun je geen lupinemeel krijgen? Vervang het dan door 50 gram extra amandelmeel.
  • Het keto stokbrood is 4-5 dagen houdbaar in de koelkast, maar je kunt het ook invriezen.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 11 stemmen. Gemiddeld: 3,82/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *