Nu kun je lactosevrije witte chocolade eten! Je maakt het zelf, en je hebt slechts vier ingrediënten nodig. Geef het een extra smaak kick door gevriesdroogde frambozen en cacaonibs toe te voegen.
Lactose-intolerantie
Sinds eind 2022 weet ik dat ik een zogeheten lactose-intolerantie heb. En daar ben ik niet de enige in. Van de totale wereldbevolking wordt geschat dat ruim tweederde lactose-intolerant is. Ben je lactose-intolerant, dan heb je te weinig van het enzym lactase in je lichaam, dat nodig is om de lactose (een zogenaamde disacharide) op te splitsen in de monosachariden galactose en glucose.
De benaming lactose-intolerantie is in mijn ogen niet correct. Eigenlijk moet de aandoening lactasetekort heten, naar de medische benaming hypolactasie (de term lactosemalabsorptie komt ook voor). Het woord “intolerantie” impliceert dat je helemaal geen lactose kunt verdragen, terwijl je in werkelijkheid (omdat je een lactasetekort hebt) minder lactose kunt eten dan anderen. Ik vind intolerantie een negatief geladen woord, en het kan ervoor zorgen dat je jezelf dingen gaat ontzeggen die je gewoon kunt eten. Harde kaas bijvoorbeeld, waar vrijwel geen lactose in zit en wat je met een lactasetekort ook gewoon kunt eten.
Inmiddels weet ik zelf heel goed welke zuivelproducten ik kan eten, en waar ik beter vanaf kan blijven. De enige keren dat het nog wel eens mis gaat, is als ik buiten de deur eet. Zo heb ik eens in een restaurant in Nederland een vegetarische burger op een broodje gegeten, met zoete aardappel frietjes erbij. Kort daarna ging het mis (bij mij betekent dat naast flink buikpijn een langdurig toiletbezoek, verder treed ik maar niet in details). Ik vermoed dat er toch lactose in de burger of in het broodje zat, hoewel me werd gezegd dat het lactosevrij was.
Lactase tabletten
Meestal gebruik ik in dit soort situaties lactasetabletten. Maar wat ik zelf nog steeds lastig vind, is om uit te vinden hoeveel van die pilletjes ik moet slikken als ik iets eet of drink waarvan ik weet dat er lactose in zit. En daarom ben ik op speurtocht gegaan op het wereld wijde web. Niet dat dat een eenduidig antwoord op je vraag geeft natuurlijk. Maar je moet ergens beginnen.
Wat zijn FCC eenheden?
Om te beginnen wordt het lactasegehalte in de tabletten aangegeven in zogenaamde FCC-eenheden. FCC staat voor Food Chemicals Codex. In pricipe geldt de volgende vuistregel:
1.000 FCC komt overeen met 70 milligram pure lactase. Je hebt minstens 3.000 FCC nodig om 5 gram lactose in je lijf op te splitsen zodat het verwerkt kan worden. Dit betekent dat 1.000 FCC ongeveer 1,7 gram lactose splitst.
Dit geldt in een ideale situatie (lees laboratorium omgeving), en kan ook nog eens per persoon verschillen. Maar zoals gezegd; je moet ergens beginnen. Of deze formule voor jou klopt, moet je helaas gewoon uitproberen.
Tegenwoordig kun je lactasetabletten in allerlei sterktes krijgen. Want hoe sterker, hoe beter nietwaar? Dat is dus inderdaad niet waar.
In 2009 is wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werking van lactase en welk dosis nodig is om resultaat te bereiken. De uitkomst:
4500 FCC per maaltijd levert maximaal resultaat. Hoeveelheden hoger dan dat leveren geen beter resultaat op.
Zo bekeken is het dus raadzaam om bij een maaltijd waarvan je weet dat er lactose in zit, een hoeveelheid van 4500 FCC in te nemen.
Lactosevrije witte chocolade
Vroeger was ik gek op witte chocolade. Ik heb dat al heel lang niet meer gegeten, onder andere omdat er melk en dus lactose in zit. Het leek me daarom een goed plan om zelf lactosevrije witte chocolade te maken, zeker met Valentijsdag om de hoek. De belangrijkste ingrediënten die ik gebruik zijn cacaoboter (heet boter maar wees gerust, zit geen lactose in) en kokosboter (heet ook boter maar wederom geen boter, ook wel bekend als santen). Grappig eigenlijk, producten die “boter” heten maar dat niet zijn, in een tijd waar amandelmelk niet zo mag heten en er nog niet heel lang geleden een hele toestand over nep-boter die wel “boter” heette. Maar goed, ik dwaal af. Maak deze lactosevrije witte chocolade, die vanzelfsprekend ook nog eens koolhydraatarm is. Ik beloof je dat het genieten wordt!

Suikervrije witte chocolade met frambozen en cacaonibs
Dit heb je nodig
- 80 gr cacaoboter
- 20 gr kokosboter (santen)
- 1 tl poeder erythritol
- 1 tl gemalen vanille
- 3 el gevriesdroogde frambozen
- 1 el cacaonibs
Zo maak je het
- Smelt de cacaoboter samen met de koksboter au bain Marie.
- Roer de poeder erythritol en vanille erdoor.
- Verkruimel indien nodig de gevriesdroogde frambozen, en verdeel ze samen met de cacaonibs over een siliconen chocoladereep-vorm.
- Schenk het cacaobotermengsel erover en laat in de koelkast minimaal 2 uur hard worden.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: