Boekweit salade met pompoen en tomaatjes

boekweit salade kasha

Eindelijk gezien. De documentaire ‘fork over knives’. Een documentaire over twee pionierende Amerikaanse wetenschappers, Dr. T. Colin Campbell and Dr. Caldwell Esselstyn. Zij zijn voorstander van het zogenaamde ‘whole food plant based’ dieet, en in deze docu wordt duidelijk waarom. Losjes vertaald komt het hier op neer: eet hele plantjes, eet geen bewerkt voedsel, eet geen beest / beest-producten. Het is een zeer interessante docu voor iedereen die geïnteresseerd is in wat voeding met je lichaam kan doen, zowel in negatieve als in positieve zin.

De ironie wil dat beide wetenschappers zelf opgroeiden op de boerderij, tussen de koeien. Beiden hebben hun eigen wetenschappelijke pad gevolgd op weg naar het ultieme gezonde voedingspatroon (volgens hen en velen met hen dan). En ik ga je niet vertellen hoe dat is gegaan, want dan hoef je FOK (fork over knives) zelf niet meer te zien (kan trouwens op Netflix, heb ik gehoord).

boekweit maaltijdsalade

FOK, wat mag wel / niet?

Volg je het FOK dieet, dan eet je dus plantaardig, maar niet geraffineerd. FOK sluit het eten van dierlijke producten overigens niet helemaal uit, maar adviseert dit zo min mogelijk te eten. Wat wel op de ‘verboden’ lijst staat, zijn geraffineerde voedingsmiddelen. Geen suikers en meel (behalve volkoren), maar ook geen plantaardige olie, bijvoorbeeld olijfolie, of kokosolie. Volgens FOK is plantaardige olie het beste voorbeeld van geraffineerd voedsel, waar ten opzichte van het aantal calorieën niet voldoende voedingsstoffen meer inzitten, en om die reden niet op je bord zou moeten komen.
Samengevat eet je dus binnen het FOK-dieet: groente, fruit, peulvruchten, aardappelen en co., noten en zaden, en volkoren granen.

Mijn mening over FOK

De FOK documentaire is in mijn ogen een must-see voor iedereen die iets met voeding en gezondheid heeft.
Het FOK dieet daarentegen is naar mijn mening de zoveelste variant op de steeds populairder wordende theorie dat plantaardige voeding het meest gezond voor je is. En het ligt er helemaal aan of je zelf aanhanger bent van die theorie, en zo ja welke variant dan het beste bij je past.

Het zien van fork over knives heeft mij in ieder geval doen besluiten om een weekje mee te doen aan de ‘vegan challenge’ (volgers op FB weten daar al van) van Brussels Vegan. Deze week eet ik compleet vegan, en let een keer niet op de koolhydraten (want dan wordt het wel errug ingewikkeld).
Ik heb besloten om in deze vegan challenge maar meteen wat met FOK te experimenteren (ja, het leven van een foodblogger is hard), maar dan wel op de Con-serveert-manier, want Con is Con niet als ze niet toch een beetje eigenwijs is ;-). Plantaardig dus, geen bewerkt voedsel, maar wel plantaardige olieën. Want een salade zonder een scheutje olijfolie, dat geeft mij toch iets te veel een konijn gevoel hoor.

salade pompoen boekweit tomaatjes

En dus is het recept van vandaag gebaseerd op een bestaand FOK-recept, maar dan wel met een ‘fatsoenlijke’ dressing, mét olie. Na het eten van deze overigens heerlijke boekweit salade ben ik toch aan het koolhydraten tellen geslagen, en oh verrassing: het aantal carbs bleef gewoon onder de 30! Oké, deze boekweit salade is niet mega low carb natuurlijk (komt door de boekweit), maar het blijft onder mijn eigen 30KH-per-maaltijd-grens. En dus kunnen ook de niet al te strenge low carbers gewoon genieten van deze vegane boekweit salade, die meteen in mijn actuele boekweit verslaving voorziet!

Mocht je fork over knives ook gezien hebben, ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat gerust een reactie achter!


Boekweit salade met pompoen en tomaatjes

boekweit salade kasha

28 KH

Bereidingstijd: 30 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

60 gr boekweit (hele korrel, zoals deze)
1 kleine rode ui, gesnipperd
200 gr pompoen, in blokjes
20 kerstomaatjes, gehalveerd
2 lenteuitjes, in ringen
200 gr gemengde sla
2 stronken witlof, gesneden
1 handje pompoenzaden en zonnebloempitten (gemengd)
Dressing: 2 el olijfolie, 1 tl appelazijn, vers gemalen peper en zout

Zo maak je het:

  1. Kook de boekweit volgens aanwijzing op de verpakking gaar, en laat afkoelen.
  2. Kook de pompoenblokjes in 6-8 minuten beetgaar, laat afkoelen.
  3. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een klein kommetje.
  4. Meng in een kom de boekweit, ui, pompoen, kerstomaatjes, lenteui en dressing goed door elkaar.
  5. Meng in een andere kom de witlof met de gemengde salade, en verdeel over twee borden.
  6. Schep het boekweitmengsel op de salade, bestrooi met de pitten en zaden, en serveer direct.

Tips:

  • Voeg een theelepeltje mosterd aan de dressing toe voor extra pit.
  • Deze salade is ideaal om restjes groente op te maken. Dus is het geen pompoen-tijd, kies dan gewoon andere groenten die je in huis hebt, bijvoorbeeld bietjes.
  • Wil je het toch liever mega-lowcarb houden, vervang dan gewoon de boekweit door ‘bloemkool-couscous’.

Vrij van gluten, lactose, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, lactosevrij, notenvrij, Paleo en vetarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*