Smoothie avocado kiwi

Smoothie avocado kiwi

Mijn vegan challenge week is weer voorbij. Een week van culinair afzien … not :-D !
Veganistisch koken is heel creatief, en vooral heel lekker. En hoewel veel lezers zullen denken dat ik de hele week sla heb zitten knabbelen, is het tegendeel waar. In deze blog lees je over mijn ervaring met deze week. Want er zijn volgers die erg benieuwd zijn hoe hard ik de kaas heb gemist (spoiler alert: erg dus ;-) ).

Boter, kaas en eieren

Regelmatig staan er bij mij vegane gerechten op tafel. Er begint zich inmiddels ook een leuke collectie vegane recepten te vormen op deze blog. Maaltijden compleet veganistisch te bereiden, leek me daarom niet zo’n probleem. En dat was het ook niet.
Waar ik me wel zorgen over maakte, was mijn avond snack. Want die bestaat normaal gesproken uit een zelf gebakken lijnzaadcracker (met ei), belegd met dik boter en een plak kaas. Nul koolhydraten, 100% lekkers. Oef, dat wordt dus moeilijk…

Mijn ervaring

Een weekje meedoen aan zo’n challenge (had ik nog nooit eerder gedaan), blijkt erg leuk en leerzaam te zijn. Het levert ook nieuwe recepten op, waarvan een paar de blog halen c.q. al gehaald hebben (boekweit salade, aanrader!). Alles bij elkaar genomen is het me erg meegevallen. Ik heb mijn ervaringen voor jullie opgesomd:

avocado kiwi smoothie

 • Koken wordt avontuurlijk! Want hoe maak je nu een kaassaus van noten? (nou, van cashewnoten, water en gistvlokken natuurlijk.)
 • Als je de hoeveelheid groente en fruit ziet, die je op een dag wegwerkt, dan voel je je als vanzelf super-gezond!
 • Je krijgt bijna een kikkererwten-vergiftiging van alle hummus-recepten die op vegane blogs voorbij komen. En anders wel een havermout-verslaving…
 • Boodschappen doen is een makkie: je verblijft een half uur op de groente-fruit afdeling, pakt daarna nog de keukenrollen mee die je toevallig nodig hebt, en op naar de kassa! Het valt ook ineens op dat de zuivel-afdeling eigenlijk best groot is…
 • Ik vind het lastig om vegan én glutenvrij te combineren, vooral in baksels. De groenteburgers waren lekker, maar vielen wel uit elkaar. Wil je het jezelf makkelijk maken en een keer glutenvrije vegane (en peperdure) crackers kopen, dan sta je (als je ze al kunt vinden) tegen een dusdanige lijst vage ingrediënten aan te kijken op de verpakking, dat je maar liever helemaal geen crackers eet (snik).
 • Met name na het ontbijt had ik soms snel een ik-heb-wel-trek-gevoel. Vooral na de soja yoghurt kwam dat gevoel vrij rap. En dan moet je natuurlijk oppassen dat je niet teveel gaat snaaien … oh, is daarom mijn (vegane) chocolade voorraad zo snel geslonken deze week ;-) ? Oplossing voor mij was om meer vet in de vorm van kokosroom toe te voegen. Daarmee haal ik het wel tot de lunch.
 • Geen kaas eten blijkt hét grote probleem voor mij. En is waarschijnlijk nog een reden dat de chocolade op is. Het schijnt zo te zijn dat je, net als een suikerverslaving, ook een caseïne-verslaving kunt hebben. Nou, die heb ik dus. Maar nee, geen kaas-nachtmerries gehad ;-) . Binnenkort zal ik een blog aan caseïne-verslaving wijden.
 • Vegan uit eten gaan is een verhaal apart, en in Bremen niet zo makkelijk. Er wordt sowieso veel vlees in Duitsland gegeten, en dat is te zien aan de meeste menukaarten. Dus op naar het India-restaurant, waar ze 3 pagina’s vegetarisch/vegan op de kaart hebben.
 • Na 3 dagen begon ik me een stuk energieker te voelen, maar of dat nu van al dat groenvoer komt? Mijn gewicht is gelijk gebleven, ondanks dat ik meer KH’s naar binnen gewerkt heb.

Je ziet het, voors en tegens. Mijn eindoordeel is positief, en de wil om nog vaker vegan te eten dan ik al deed, is een stuk groter geworden.

Toch koolhydraten tellen

Nieuwsgierig als ik ben, heb ik deze week toch stiekem koolhydraten geteld! En dat viel me mee, ik had verwacht veel meer koolhydraten te eten dan ik uiteindelijk gedaan heb.

avocado kiwi

Een normale lowcarb dag levert mij 60-70 KH. In deze vegan challenge week lag mijn gemiddelde op 100-120 KH, met een piek van 150 op de dag dat ik boekweit, kikkererwten én zoete aardappel gegeten heb.
Conclusie: vegan eten is hoger in KH’s, maar in dit geval (omdat ik voornamelijk ‘whole food plant based’ heb gegeten, lees meer daarover hier) zijn dat wel de ‘goede’ koolhydraten. En je eet nog steeds significant minder carbs dan de gemiddelde Nederlander die ontbijt met brood, luncht met brood, en ’s avonds dineert bij het restaurant-met-de-grote-M (en vergeet de taart bij de koffie niet).

Avocado: voor een goed vullende smoothie

Deze vegan week heb ik weer eens een smoothie gemaakt, en die viel goed in de smaak. Daarom deel ik het recept graag met jullie (wat is het toch lastig om daar een goede foto van te maken). Want deze avocado kiwi smoothie is behalve erg lekker, ook laag in koolhydraten. Er zitten voldoende gezonde vetten in om je een verzadigd gevoel te geven (dank je wel, avocado). Ik heb gekozen voor kokosroom in plaats van kokosmelk, om de smoothie een bijna mousse-achtige consistentie te geven. Maar je kunt deze avocado kiwi smoothie ook gewoon met kokosmelk maken.

zonnebloempitten pasta

Voor de avocado kiwi smoothie heb ik zonnebloem pasta gebruikt, die sinds kort bij de bio-super bij mij in de buurt te krijgen is (yes!). Ingrediënten: zonnebloempitten. Meer niet. Deze pasta is ook erg fijn voor mensen die allergisch zijn voor noten. En het geeft je nog meer variatie in de keuken!


Avocado kiwi smoothie

18 KH

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 30 minuten wachttijd)

kiwi avo smoothie lowcarb

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 avocado
2 kiwi’s
1 vanillestokje
300 ml plantaardige ongezoete melk
100 ml kokosroom
1 tl matcha poeder (optioneel)
2 el chia
2 el hennepzaad
2 el zonnebloempasta
2 tl dadelsiroop
Smaakmakers: 1 tl kaneel, 1/2 gemberpoeder
Garnering: hennepzaad, pecan noten

Zo maak je het:

 1. Schraap het merg uit het vanillestokje. Maak de avocado en kiwi’s schoon en snijd ze in blokjes.
 2. Doe de avocado met de kiwi’s en de rest van de ingrediënten (behalve de garnering) in een blender, en mix tot een romige massa.
 3. Giet/schep de avocado kiwi smoothie in mooie glazen, en laat minstens 10 minuten in de koelkast koelen. Roer nog even om, en garneer direct voor het opdienen.

Tips:

 • Kun je geen zonnebloempit pasta krijgen, vervang deze dan door amandelpasta of een andere notenpasta.

Vrij van gluten, noten en lactose. Bevat dadelsiroop.
Geschikt voor koolhydraatarm, raw en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


2 reacties

  1. Hoi Isabel, wat leuk dat je mijn verhaal gelezen hebt!
   Het is zeker avontuurlijk, dat vegan koken. En dan ook nog eens enigszins koolhydraatarm, dat is ook een uitdaging. En natuurlijk lukken de experimenten lang niet altijd even goed. Maar de mislukkingen halen nu eenmaal de blog niet ;-) .
   Groetjes en een fijne dag, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *