Knoflooksoep met garnalen (met vegane optie)

Hebben jullie ook zo’n zin in Kerst? Gezellig met vrienden en/of familie de feestdagen vieren. Kaarsjes aan, wijntje erbij. De donkere dagen voor Kerst worden zo toch gezellig. En voor je het weet staat het nieuwe jaar alweer voor de deur.

Duitse kerstmarkten

Duitsland staat wereldwijd bekend om zijn kerstmarkten. De meesten van jullie hebben er vast wel eens eentje bezocht. Populair onder de Nederlanders zijn de kerstmarkten van Düsseldorf en Keulen. Maar er zijn meer leuke kerstmarkten die niet ver over de grens liggen: Bremen is er eentje van.

Wist je dat Bremen naast de traditionele kerstmarkt ook een Middeleeuwse kerstmarkt heeft? De traditionele kerstmarkt vind je in de stad op de Marktplatz en de Domshof, en de straatjes eromheen. Ook een bezoek aan de wijk Schnoor is trouwens een aanrader, speciaal in de kersttijd. De middeleeuwse kerstmarkt vind je aan de Schlachte langs de Weser, en die is helemaal in middeleeuwse stijl. De kraampjes zijn van hout, de verkopers zijn in middeleeuwse klederdracht gekleed, de verlichting is aangepast. Je gaat echt terug in de tijd.

bremen middeleeuwse kerstmarkt
Schlachtezauber: middeleeuwse kerstmarkt Bremen

Hamburg: 1 grote Kerstmarkt

Iets verder over de grens maar niet minder leuk is de kerstmarkt van Hamburg. Nou ja kerstmarkt, Hamburg is groot en heeft bijna 20 kerstmarkten! De meest bezochte staan in het centrum van de stad, o.a. de historische kerstmarkt voor het stadhuis, maar ook in en om de grootste winkelstraat van Hamburg, de Mönckebergstrasse, kun je veel kerstinspiratie opdoen. En dan heeft Hamburg nog de ‘andere’ kerstmarkt op de Reeperbahn: “Santa Pauli”, de erotische kerstmarkt, waarvoor je boven de 18 jaar moet zijn om deze te mogen bezoeken.

hamburg kerstmarkt
Kerstmarkt in Hamburg

Andere tips voor leuke kerstmarkten niet ver over de grens zijn Aken, Münster en Oldenburg. Persoonlijk vind ik vooral Münster erg leuk, ook al omdat de binnenstad van Münster sowieso erg mooi is.
Maar ook Oldenburg is een bezoekje waard: de Lambertimarkt is niet heel groot (hoewel 125 kramen) maar wel sfeervol.

Knoflooksoep: een prima begin

Terug naar het Kerstmenu. Het nagerecht staat al op de blog. Maar het Kerstmenu begint natuurlijk met soep!
Dit jaar is dat knoflooksoep met garnalen. Of, om het geheel in Italiaanse stijl te houden, ‘zuppa di aglio con gamberi’.  Staat sjiek op de menukaart! Het is echt een voorgerecht-soep, dus je houdt nog ruimte over voor de volgende gang.
Deze knoflooksoep met garnalen heb ik al jaren in mijn persoonlijke kookboekje staan, en ik heb het recept nu eindelijk echt koolhydraatarm gemaakt. Schrik niet van het aantal knoflooktenen: door het poffen in de oven wordt de knoflook heerlijk zacht van smaak en helemaal niet overheersend. En je kunt de knoflook van tevoren al poffen, dat scheelt weer tijd bij de bereiding van de soep.

Knoflooksoep garnalen voorgerecht

Ik bind de soep licht met johannesbroodboompitmeel (leuk Scrabble-woord). Dit is in Nederland en België ook bekend onder de naam Nutriton, en wordt daar veel gebruikt om babyvoeding in te dikken. Maar het is simpelweg een bindmiddel dat je voor van alles kunt gebruiken, maar dan zonder vage E-nummers erin. Je kunt er dus prima soepen en sauzen mee binden. Je kunt het trouwens in drogisterijen vinden, bijv. bij het Kruidvat.
De zachte knoflooksmaak van de soep combineert perfect met de garnalen. Maar als je de soep liever vegetarisch houdt, kun je de garnalen vervangen door kerstomaatjes: zie de variatie-tip onder aan het recept.

Er ontbreekt nog één gang op de blog om het kerstmenu compleet te maken: het hoofdgerecht. Je moet nog even geduld hebben want er wordt nog aan het recept gewerkt. To be continued …


Knoflooksoep met garnalenKnoflooksoep met garnalen

8 KH

Bereidingstijd: 45 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

6 tenen knoflook
250 ml slagroom
500 ml groentebouillon (gistvrij)
1/2 tl kurkuma
1 tl johannesbroodboompitmeel (optioneel)
1 el roze peperbessen
zeezout, peper
1 stukje courgette (ong. 50 gr), in heel dunne plakjes
100 gr Hollandse garnalen
handje pijnboompitjes
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

Voorbereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de ongepelde teentjes knoflook op een ovenplaat en bak de teentjes in de oven in 20 minuten gaar. Laat de knoflook afkoelen.
  2. Verhit ondertussen een klein beetje kokosolie in een pannetje en bak de plakjes courgette 5 minuten tot ze beginnen te kleuren. Neem uit de pan en laat afkoelen.
  3. Rooster de pijnboompitjes goudbruin.

Bereiden:

  1. Plet de knoflookteentjes met een groot mes en knijp / schraap ze boven een pan uit. Voeg een beetje bouillon toe en roer goed. Roer beetje voor beetje de rest van de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes 5 minuten doorkoken.
  2. Voeg de slagroom en de kurkuma toe en verwarm goed (niet koken). Bind indien je dat nodig vindt de knoflooksoep met johannesbroodboompitmeel. Breng vervolgens de soep op smaak met zout en peper.
  3. Verdeel de knoflooksoep over twee borden of kommen. Leg de geroosterde plakjes courgette in de soep, en verdeel de garnalen erover. Bestrooi met de pijnboompitjes en roze peperbessen. Direct opdienen.

Tips:

  • Voor een vegetarische versie laat je de garnalen achterwege. In plaats daarvan halveer je een handje kerstomaatjes. Zodra de courgetteplakjes gaar gebakken zijn, neem je ze uit de pan en leg je de kerstomaatjes op hun snijvlak erin. Draai het vuur halfhoog en bak de tomaatjes zo’n vijf minuten, tot ze hun vocht loslaten. Draai dan het vuur laag en laat ze zo nog 5 minuten bakken. Zet dan het vuur uit maar laat de tomaatjes in de pan liggen om ze zo af te laten koelen. Zo verdampt nog meer vocht uit de tomaatjes. Garneer de soep als die klaar is met de courgette, tomaatjes en pijnboompitjes.
  • Voor een complete vegane versie vervang je ook de slagroom door sojaroom, amandelroom of kokosroom. De smaak verandert dan wel iets.
  • Je kunt de garnalen vervangen door rivierkreeftjes.

Vrij van gluten, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

2 Reacties

  1. Dat ziet er erg lekker uit! Knoflook poffen ga ik echt eens proberen. Gisteren had ik een KHA caesar dressing gemaakt. Ging een teen (rauwe) knoflook in. Uit ervaring deed ik een halve. Dressing was heerlijk maar toch een heftig “nagenieten”.

    Leuk blog! Ik ga nog even bij de recepten snuffelen. Eet sinds mei koolhydraatarm en ben nu waar ik wil zijn. Gewichtstechnisch gesproken dan. Heb in oktober geprobeerd weer langzaam wat koolhydraten terug te brengen in mijn eten, maar schrok hoe snel ik weer aankwam en hoezeer ik mijn “zoetcontrole” verloor. Snel weer terug gegaan maar ik moet het toch weer gaan doen. Ik vind het moeilijk.
    Mijn man komt uit Oostenrijk en we gaan met het gezin (doet niet kha) in de kerst naar schoonmoeder. Zie er wel tegenop. Die bergen weihnachtskekse, knoedel enfin je kent het wel 😉 Dat wordt een hoop uitleggen….

    Wendy

    • Dank je wel voor de complimenten! En wat goed van je dat je op je gewenste gewicht bent gekomen met kha eten, knap hoor.
      Ik vond en vind het ook best lastig om meer carbs te eten. Ik heb gemerkt dat de langzame koolhydraten bij mij niet direct invloed hebben op mijn gewicht. Peulvruchten kan ik bijvoorbeeld goed eten. Maar de snelle carbs zijn een ramp: geen brood, pasta en rijst voor mij want dan gaat de weegschaal bij mij inderdaad ook omhoog. Plus dan gaan mijn darmen ook nog eens in protest. Ach, door schade en schande leer je vanzelf wat het beste bij jouw lichaam past. Ik hoop dat dat jou ook zal lukken.
      Enne, Weihnachten in Oostenrijk. Jaloers 😉 … super leuk natuurlijk, maar ik snap dat het met eten lastig gaat worden. Aan de andere kant is het maar 1x per jaar Kerst en daar moet je ook gewoon van kunnen genieten. Gewoon de week erna echt goed lowcarb gaan voor de balans. Tot oudjaar dan he, want het glaasje Sekt zou ik er ook niet voor laten schieten hoor!
      Heel veel plezier en succes, Frohe Weihnachten 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*