Gebakken vis met kruisbessensaus

Gebakken vis met kruisbessensaus

Één van mijn favoriete bessensoorten is omgetoverd in een heerlijk kruisbessensaus, die uitermate goed past bij een moot gebakken vis. Een bijzondere manier om die lekkere kruisbessen klaar te maken.

Kruisbessen

Zomertijd is fruittijd. En als je koolhydraatarm eet, dan eet je waarschijnlijk het liefst bessen. Want dat zijn niet alleen natuurlijke superfoods, ze behoren ook nog eens tot de koolhydraatarme fruitsoorten. Inmiddels is één van mijn favoriete bessensoorten weer verkrijgbaar: kruisbessen!

Kruisbessen heten ook wel stekelbessen, hier in Duitsland Stachelbeere. Persoonlijk vind ik de Franse naam de mooiste: groseilles. Daarbij vergeleken klinken stekelbessen bijna onsmakelijk ;-) .

Kruisbessen

De eerste kruisbessen zijn meestal eind juni te krijgen. Mijn ervaring in de supermarkt is dat de kruisbessen meestal nog niet rijp zijn en daardoor enorm zuur smaken. Je koopt ze dus beter op de markt of bij de groenteboer. Ze zijn er in verschillende kleuren, ik kocht zelf de rode.
Kruisbessen bevatten veel antioxidanten, en zijn laag in koolhydraten: 8 koolhydraten per 100 gram. Ze blijven niet heel lang goed (max. 2 dagen in de koelkast), dus dat is een goed excuus om ze snel op te eten.

Kruisbessen zijn makkelijk schoon te maken: alleen de steelaanzet verwijderen is genoeg. Maar als het je stoort, kun je ook het ‘kontje’ met een scherp mesje wegsnijden.

Wat kun je ermee?

Kruisbessen kun je natuurlijk gewoon zo eten, of door je ontbijt-yoghurt roeren. Maar wist je dat de smaak van kruisbessen het goed doet in combinatie met vis? Kruisbessensaus is een Noord-Franse klassieker bij makreel. De kruisbessen die men daarvoor gebruikt, heten dan ook groseilles à maquereau (letterlijk: kruisbessen-bij-makreel).

vis zalm kruisbessen saus

Overtuig jezelf door deze kruisbessensaus te maken en te serveren bij een gebakken vis. Ik had zalm in huis, en aangezien ik niet zo’n gratenpikker ben, heb ik voor filet gekozen. Maar je kunt de saus ook bij een andere vissoort serveren, echt Frans wordt het dus met makreel.
Ik heb er een flinke berg koolhydraatarme groente bij gemaakt, meer heb je niet nodig voor een lekkere koolhydraatarme avondmaaltijd.

(Nog een lekker zalm recept is deze geglazuurde zalm met mosterd.)

vis kruisbessensaus groente

Gebakken vis met kruisbessensaus

Con
Wist je dat de smaak van kruisbessen het goed doet in combinatie met vis? Overtuig jezelf door deze kruisbessensaus te maken en te serveren bij een moot gebakken vis.
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen
Koolhydraten 14 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr kruisbessen schoongemaakt
  • 1 rode ui
  • 1 cm verse gember
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl ahornsiroop
  • 2 el gehakte munt liefst vers maar gedroogd kan ook
  • versgemalen peper en zout
  • scheutje kokosmelk
  • 2 stukken visfilet ik koos zalmfilet
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Verwarm voor de vis de oven voor op 180 graden.
  • Pel en snipper de ui. Maak de gember schoon en hak of rasp ze heel fijn.
  • Bestrooi de vis met een beetje zout en flink wat peper, en bak ze in een ingevette ovenschaal in 15 minuten gaar.
  • Verhit ondertussen in een sauspannetje een beetje kokosolie op een middelhoog vuur. Roerbak de ui 2 minuten tot ze zacht is (maar niet bruin). Voeg de gember toe en roerbak 1 minuut. Voeg de kruisbessen en roerbak zo’n 5 minuten tot de bessen knappen.
  • Voeg nu de appelazijn, ahornsiroop, munt en een scheutje kokosmelk toe, roer door en breng de saus dan op smaak met peper en zout. Laat nog een paar minuten op een laag vuurtje sudderen. Als de saus te dik wordt, kun je nog een scheutje kokosmelk toevoegen.
  • Leg de vis op twee borden en verdeel de kruisbessensaus erover.

Tips

  • Serveer roerbakgroente bij dit gerecht (ik koos bloemkool, sperziebonen en courgette), en kies Provençaalse kruiden om op smaak brengen.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *