Marmer mugcake for one

koolhydraatarme marmer mugcake

Zeg eens eerlijk, heb jij bananen in huis?
Op de koolhydraatarme fruitschaal zul je bananen niet snel tegenkomen. En toch kunnen bananen zo af en toe best een keer. De truc is om niet een hele banaan in één keer uit het vuistje te eten, want inderdaad, dan gaat het snel met die koolhydraten.

Banaan: voor of tegen?

Een gemiddelde banaan telt al snel 26 KH. Bananen tellen meer koolhydraten dan ander fruit, omdat er weinig water en veel zetmeel in zit. Maar dat is wat mij betreft geen reden om bananen voor eeuwig uit je dieet te schrappen. Ze bevatten namelijk ook voedingsstoffen die goed voor je zijn.
Bananen zijn een goede bron van potassium, wat bloeddrukverlagend is en vochtafvoerend zou zijn. Door het hoge gehalte aan vezels geven ze je een voldaan gevoel, en voorkomen zo dat je tussendoor gaat snoepen.

koolhydraatarme marmer mugcake

Als je een (tijdelijk) keto dieet volgt, dan snap ik dat je geen bananen eet. Want in een dieet met maximaal 20 KH per dag, daar past geen banaan in. Maar eet je koolhydraatarm, of koolhydraatbeperkt, dan kan het best een keer. Kijk eens bij de recepten met banaan op deze blog, als je inspiratie nodig hebt.

Wist je trouwens dat druiven na bananen de meeste koolhydraten bevatten? Ook met mate genieten dus.

Magnetron of oven?

En dan is er die hype binnen de foodbloggers: mugcakes! Je weet wel, die kleine eenpersoonstaartjes die je in een mum van tijd met behulp van de magnetron op je bord tovert. Ik heb me er lang ver van gehouden, maar een echte foodblogger moet, als zij/hij een beetje mee wil tellen, toch echt wel een mugcake op de blog hebben staan. En dat was voor mij de reden om ook eens een mugcake recept in elkaar te draaien. Met banaan, want die ene banaan die ik nog had liggen, was zowat weggewandeld van rijpheid.

koolhydraatarme marmer mugcake met mascarpone en fruit

Persoonlijk ben ik geen fan van de magnetron, maar ik moet toegeven dat het natuurlijk wel een makkelijke en vooral snelle methode is om zo’n taartje-in-een-kopje te maken. Gelukkig kun je ook terugvallen op de oven: het duurt iets langer, maar het resultaat is hetzelfde. De keuze is dus aan jou!

Marmer mugcake

In een ode aan de marmercake van Oma vroeger, heb ik een marmer mugcake gemaakt. En ik heb carob gebruikt, omdat ik dat in baksels net iets lekkerder vind dan cacao. Het geeft ook een iets zoetere smaak, waardoor je geen / minder zoetstof in je baksels nodig hebt. Scheelt het toch weer koolhydraten. Carob koop je in de bio-winkel of online.
En o ja, natuurlijk is deze koolhydraatarme mugcake glutenvrij! Je kunt ermee ontbijten, of, als je het je qua koolhydraten kunt permitteren, als zoet tussendoortje eten.

Cake in een mok voor één persoon … omdat er slechts een halve banaan in het recept verwerkt wordt, is het voor de hand liggend om meteen een tweede koolhydraatarme mugcake voor je lief, je dochter, de buurman of wie dan ook te maken. Wedden dat je punten scoort?


Marmer mugcake for one

koolhydraatarme marmer mugcake16 KH

Bereidingstijd: 5 minuten (20 als je de oven kiest)

 

 

Je hebt nodig voor 1 persoon:

1/2 zeer rijpe niet te grote banaan
1 ei
2 el amandelmeel
1/2 tl wijnsteenbakpoeder
1 tl carob poeder (cacao kan ook)
snufje zout
kokosolie om in te vetten

Zo maak je het:

  1. Vet een ovenbestendige beker of kom in met een beetje kokosolie.
  2. Snijd de banaan in plakjes en doe ze samen met het ei in een ander kommetje. Prak met een vork fijn tot een papje, het hoeft niet helemaal glad te zijn.
  3. Voeg de amandelmeel, wijnsteenbakpoeder en een snufje zout toe en roer dit er doorheen.
  4. Doe de helft van het beslag in de ingevette beker/kom.
  5. Meng de carob door het resterende beslag. Roer dit carob-beslag heel kort met een vork door het naturel beslag.
  6. Optie magnetron: 2 minuten op vol vermogen.
    Optie oven: 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  7. Stort je marmer mugcake op een bordje, en garneer indien gewenst met wat mascarpone en vers low carb  fruit.

Tips:

  • Mijn mening: warm het lekkerst.
  • Houd je de halve banaan over, vries die dan in plakjes in om nicecream mee te maken: bevroren plakjes banaan pureren met een scheut (plantaardige) melk, en direct opeten.

Vrij van gluten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 4/5]

2 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*