Nasi Goreng low carb, vega(n) versie

koolhydraatarme nasi goreng

Er is afgelopen week een nieuwe favoriet in de Con-serveert keuken ontstaan!
Vaste volgers van mijn blog weten allang dat ik graag ‘over-de-grens’ kook. Of het nu Aziatisch of Amerikaans is, ik probeer voor veel wereldgerechten een koolhydraatarme versie te bedenken. Zo ook voor Nasi Goreng, een Indonesische klassieker. En, zoals het Nasi Goreng lied van Wieteke van Dort (tante Lien) voorschrijft, “met een gebakken ei” (zie de clip op youtube).

Wit op je bord is meestal niet gezond

Nasi Goreng betekent letterlijk vertaald ‘gebakken rijst’. En rijst is weliswaar glutenvrij, maar wel koolhydraatrijk. Witte rijst is ook nog eens helemaal ontdaan van voedingsstoffen. Dat geldt trouwens voor meer ‘witte’ voedingsmiddelen. Denk maar aan pasta, wit brood, of suiker. Ook met witte rijst stop je eigenlijk niets in je lichaam waar het echt heel blij van wordt.

nasi goreng ei

Maar jawel: er is een wit voedingsmiddel dat juist wel gezond is, en vol zit met waardevolle voedingsstoffen. En ook nog eens koolhydraatarm is, en veelzijdig. De rijst in dit Nasi Goreng recept is vervangen door deze witte low carb klassieker: bloemkool.

Bloemkool experimenten

Ik heb al vaker met bloemkool geëxperimenteerd in de koolhydraatarme keuken (ken je mijn bloemkool tabouleh recept al, of Marokkaanse bloemkool couscous? En wat dacht je van koolhydraatarme porridge?). Met meer en minder groot succes, dat moet ik wel bekennen.
Op internet zie je legio recepten voorbij komen waarin bloemkool als vervanger voor van alles en nog wat wordt gebruikt. Nu moet je weten dat ik sowieso gek ben op bloemkool. Gewoon gekookt zonder iets erdoor, heerlijk! Maar als ik een pizzabodem of hartige taart bodem van bloemkool maak, dan wil ik eigenlijk die bloemkool helemaal niet meer proeven. En tot nu toe is dat me nog niet gelukt … zodra dat wel gebeurt, komt het recept natuurlijk meteen op de blog te staan.

(Edit november 2015: jaaaaaaa, het is gelukt, met dank aan gastblogger Cees: probeer nu de groentetaart met een bodem van bloemkool en hennepzaad. Aanrader!)

nasi bloemkoolrijst

Nu heb ik een manier gevonden om bloemkool ook warm als rijst of couscous vervanger te gebruiken, zonder dat je de bloemkoolsmaak mee krijgt. De truc is eigenlijk té simpel: kort verhitten (ook nog eens beter voor het behoud van de voedingsstoffen), en alleen gebruiken in goed gekruide gerechten. Zoals deze nasi dus.

Hoe maak je bloemkoolrijst?

Waarschijnlijk weet je dat allang, want je bezoekt vast niet alleen mijn blog 😀 . Maar voor het geval het niet zo is: de bloemkool snijd je gewoon in kleine roosjes, die je dan eenvoudig fijn maalt in je keukenmachine. De bloemkoolrijst krijgt in mijn keukenmachine meer de couscous als rijst consistentie, maar dat mag voor mij de pret niet drukken.

Deze Nasi Goreng is eenvoudig te maken en snel klaar. Zoals eigenlijk de meeste recepten op mijn blog.
Met het kruiden van de nasi ben ik niet zo strikt: ik strooi meestal uit het losse handje, een halve tot een hele theelepel per soort. Maar probeer gewoon zelf uit wat je het lekkerst vindt, dat is meteen een excuus om dit gerecht vaker te maken 😉 .

Lekker zonder vlees

Het vlees dat normaal in de nasi zit, heb ik vervangen door tempeh (doe ik vaker, vind ik echt veel lekkerder dan tofu). Je geeft aan de tempeh een lekker smaakje door ze te bakken met een scheutje tamari en flink wat gerookte paprikapoeder (kijk hier voor alle tempeh recepten van Con-serveert).

nasi goreng gebakken ei lowcarb

Het grootste compliment voor deze nasi kwam van manlief (die nog wel af en toe rijst eet): hij wil Nasi Goreng vanaf nu alleen nog maar met bloemkoolrijst voorgeschoteld krijgen. En daar heb ik geen problemen mee!

P.S. toelichting op een paar van de gebruikte kruiden: ketoembar is gemalen korianderzaad, djintan is gemalen komijn, djahé staat ook bekend als gemberpoeder, sereh is gemalen citroengras, en de meer bekende naam van koenjit is kurkuma.


Nasi goreng low carbnasi goreng koolhydraatarm

19 KH

Bereidingstijd: 25 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 kleine bloemkool, in roosjes (ik gebruik ong. 400 gram)
50 gr tempeh, in kleine blokjes gesneden / verbrokkeld
2 eieren
1 + 1/2 el tamari
1/2-1 tl smoked paprikapoeder
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 rode paprika, in blokjes
2-3 bosuitjes, in ringen
1 handje kerstomaatjes, gehalveerd
1 flinke tl sambal (meer of minder naar smaak)
kruiden (van alles 1/2 tot 1 tl): kerriepoeder, ketoembar, djintan, djahé, sereh, koenjit
kokosolie om te bakken
garnering: sesamolie, sesamzaad, koriander

Zo maak je het:

  1. Maal de bloemkoolroosjes met de keukenmachine tot bloemkoolrijst.
  2. Verhit wat kokosolie in een wokpan (of koekenpan) en bak de tempeh met 1 el tamari en paprikapoeder in 5-7 minuten knapperig (voeg evt. extra kokosolie toe). Neem de tempeh uit de pan.
  3. Verhit in dezelfde pan weer wat kokosolie en roerbak de ui, knoflook, paprika en het wit van de bosui in een paar minuten knapperig. Kruid het groentemengsel met 1/2 el tamari en de sambal, kerriepoeder, ketoembar, djintan, djahé en sereh naar eigen smaak (experimenteren dus!).
  4. Verhit in een andere koekenpan wat kokosolie en bak twee eieren (ik bak zelf beide zijden).
  5. Voeg de kerstomaatjes, gebakken tempeh en de bloemkool aan het groentemengsel toe en bestrooi met 1 tl koenjit. Goed mengen en verhitten gedurende 2 minuten.
  6. Verdeel de nasi over twee borden, leg het gebakken ei erop, en garneer met het groen van de bosui, koriander, sesamzaad en een lekkere scheut sesamolie.

Tips:
Je kunt de bosui ook vervangen door prei.
Serveer een klein schaaltje atjar bij de nasi, of geef er plakjes augurk bij.
Wil je een vegan Nasi Goreng, laat dan gewoon het gebakken ei achterwege. Simpel!

Vrij van gluten, noten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 12    Gemiddelde: 3.5/5]

 

4 Reacties

  1. Ik heb een vraag over de bloemkoolrijst. Ik lees nergens dat deze apart gebakken of gekookt wordt, alleen mee gewarmd met de tomaatjes en temphe. Maar dat is de bloemkool toch gewoon rauw? Of is er eerst iets mee gedaan?

    • Hoi Yvonne,

      Klopt! De bloemkool gaat inderdaad rauw in de pan. Als je de gemalen bloemkool eerst zou koken, dan komt er veel vocht vrij en wordt de bloemkoolrijst al snel een soort puree, en komt de bloemkool-smaak ook meer naar voren. Zoals ik al in de blog schrijf: “De truc is eigenlijk [te] simpel: kort verhitten (ook nog eens beter voor het behoud van de voedingsstoffen), en alleen gebruiken in goed gekruide gerechten. Zoals deze nasi dus.”

      Ik hoop dat dit voldoende antwoord op je vraag is.
      Groetjes, Con

  2. Ik gebruik bloemkool ipv beschuit in de gehakt.
    Daarvoor rasp ik een kwart bloemkool op 500 gr gehakt en stoom die 10 minuten in een zeef boven kokend water.
    Gehakt, ui, ei, kruiden goed mengen en bloemkool toevoegen.
    Ballen maken en bakken in roomboter. Ze worden er heel smeuiig van.
    De nep nassi goreng wordt ook graag gegeten. Een kleindochter is helemaal uit Haarlem naar ons toegekomen in Belgie, om het te leren maken!

    • Wat leuk dat uw kleindochter helemaal uit Haarlem (mijn geboorteplaats) komt voor de nasi!
      Zelf eet ik geen vlees, maar het is natuurlijk een hele goede koolhydraatarme manier om gehaktballen te maken met bloemkool in plaats van beschuit. Dank u wel voor het delen van deze tip.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*