oriëntaalse pasta koolhydraatarm

Oriëntaalse pasta

Heb jij ze al gevonden in de supermarkt? Pasta gemaakt van peulvruchten. Het is een van de laatste nieuwtjes op culinair gebied. En als echte foodie moet je die natuurlijk uitproberen.

Peulvruchten pasta

Nee, koolhydraatarm is ze niet. Maar wel koolhydraatarmer dan de standaard pasta gemaakt van tarwe. En ook nog eens glutenvrij. En gezonder! Reden genoeg om ze eens te proberen. En als je graag kookt, dan probeer je maar meteen alle drie de soorten ,-)

In Nederland kun je dit soort pasta bij AH kopen.

goodel nudeln pasta peulvruchten

Op de foto zie je van links naar rechts spirelli gemaakt van resp. rode linzen, kikkererwten en mungbonen. Waar je van tevoren even op moet letten is dat ze verschillende kooktijden hebben. Daar kwam ik pas achter toen ik al twee soorten door elkaar heen gehusseld had, omdat kleur op je bord het nu eenmaal goed doet. Alles met engelengeduld weer gesorteerd naar kleur, en hup in de pan.

En het was lekker! De pasta wordt niet zo ‘al dente’ als gewone pasta, en je moet ze eerder iets te kort dan iets te lang koken. Maar dan heb je een pasta die prima te eten is!

Wat zijn koolhydraatarme pasta alternatieven?

Natuurlijk zijn er meer manieren om pasta te vervangen. Een korte opsomming:

  • Soja spaghetti: Prijzig, maar wel lekker laag in koolhydraten. Zie mijn ervaring (incl. recept voor caprese pasta) hier.
  • Shirataki: gemaakt van konjakwortel. Plus: nul koolhydraten. Min: ik vind het niet echt lekker, een beetje rubberig van consistentie en ze smaken echt he-le-maal naar niks, dus een pittige saus is een must hierbij.
  • Courghetti: de ultieme lowcarb pasta. Wat een uitvinding! Courgette in slierten, dat betekent meer groente met gezonde voedingsstoffen op je bord, en minder koolhydraten. Zowel warm als koud te eten. En veelzijdig, kijk maar naar de courghetti recepten op Con-serveert.

oriëntaalse pasta aubergine feta

Oriëntaalse pasta

Trouwe blog-lezers weten dat ik gerechten graag een net iets andere draai geef. En dus maak ik in plaats van de standaard pasta-op-zijn-Italiaans liever een oriëntaalse pasta. Geen tomatensaus dus, de smaak komt vooral van de kruiden die je in deze oriëntaalse pasta gebruikt. Je kunt zelf kiezen welke pasta-soort je erbij maakt: daarom heb ik in het recept alleen het aantal KH voor de saus vermeld.

Mijn eigen versie van de oriëntaalse pasta heb ik met de peulvruchten-pasta gemaakt … is daar eigenlijk al een nieuw hip woord voor zoals voor courghetti a.k.a. zoodles? Poodles? Geen fusilli maar linzilli?? Kikkeretti in plaats van spaghetti??? Ik sta open voor suggesties 😉


Oriëntaalse pasta met aubergineoriëntaalse pasta koolhydraatarm

16 KH (excl. KH voor de pasta)

Bereidingstijd: 25 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

150 gr pasta naar keuze (courghetti of peulvruchten-pasta)
1 aubergine
1 rode ui
1 teen knoflook
2 bosuitjes
vergemalen zout en peper
1 el gemalen koriander
1/2 tl kaneel
1/2 tl gemalen chili
1 el rozenwater
1 el citroensap
150 gr feta, in blokjes
klein handje pijnboompitjes
2 el verse muntblaadjes, gehakt
kokosolie om te bakken
1 el za’atar (o.a. bij AH)
1 el goede olijfolie

Zo maak je het:

  1. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin. Laat ze op een keukenpapiertje afkoelen.
  2. Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui in parten en de knoflook in dunne plakjes. Snijd de aubergine in blokjes. Maak de bosui schoon en snijd ze in ringetjes. Houd de groene apart voor garnering.
  3. Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Voeg de aubergine toe en roerbak 6-8 minuten toe de aubergine zacht is. Neem de aubergine uit de pan.
  4. Verhit opnieuw wat kokosolie in de koekenpan en bak de ui, knoflook en het wit van de bosui kort aan.  Breng pittig op smaak met zout, peper,  gemalen chili, koriander en kaneel, en blus af met het citroensap.
  5. Bereid ondertussen je pasta-naar-keuze.
  6. Als je pasta bijna klaar is, doe dan de aubergine terug in de pan en voeg de fetablokjes toe. Roer het rozenwater erdoor en verwarm het geheel zachtjes.
  7. Verdeel je pasta over twee borden en schep de saus erop. Bestrooi met de achtergehouden bosui, za’atar en pijnboompitjes. Sprenkel de munt en de olijfolie erover en dien direct op.

Tips:

  • Meer oriëntaals (maar ook meer carbs) wordt je pasta je als je een eetlepel rozijnen toevoegt.

Vrij van gluten, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Deel dit recept

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *