Vis met een saus van kruisbessen

vis kruisbessensaus groente

Zomertijd is fruittijd. En als je koolhydraatarm eet, dan eet je waarschijnlijk het liefst bessen. Want dat zijn niet alleen natuurlijke superfoods, ze behoren ook nog eens tot de koolhydraatarme fruitsoorten. Inmiddels is één van mijn favoriete bessensoorten weer verkrijgbaar: kruisbessen!

Kruisbessen

Kruisbessen heten ook wel stekelbessen, hier in Duitsland Stachelbeere. Persoonlijk vind ik de Franse naam de mooiste: groseilles. Daarbij vergeleken klinken stekelbessen bijna onsmakelijk 😉 .

Kruisbessen

De eerste kruisbessen zijn meestal eind juni te krijgen. Mijn ervaring in de supermarkt is dat de kruisbessen meestal nog niet rijp zijn en daardoor enorm zuur smaken. Je koopt ze dus beter op de markt of bij de groenteboer. Ze zijn er in verschillende kleuren, ik kocht zelf de rode.
Kruisbessen bevatten veel antioxidanten, en zijn laag in koolhydraten: 8 KH per 100 gram. Ze blijven niet heel lang goed (max. 2 dagen in de koelkast), dus dat is een goed excuus om ze snel op te eten 🙂 .

Kruisbessen zijn makkelijk schoon te maken: alleen de steelaanzet verwijderen is genoeg. Maar als het je stoort, kun je ook het ‘kontje’ met een scherp mesje wegsnijden.

Wat kun je ermee?

Kruisbessen kun je natuurlijk gewoon zo eten, of door je ontbijt-yoghurt roeren. Maar wist je dat de smaak van kruisbessen het goed doet in combinatie met vis? Het is een Noord-Franse klassieker bij makreel. De kruisbessen die men daarvoor gebruikt, heten dan ook groseilles à maquereau (letterlijk: kruisbessen-bij-makreel).

vis zalm kruisbessen saus

Overtuig jezelf door deze kruisbessensaus te maken en te serveren bij een gebakken vis. Ik had zalm in huis, en aangezien ik niet zo’n gratenpikker ben, heb ik voor filet gekozen. Maar je kunt de saus ook bij een andere vissoort serveren, echt Frans wordt het dus met makreel.
Ik heb er een flinke berg koolhydraatarme groente bij gemaakt, meer heb je niet nodig voor een lekkere koolhydraatarme avondmaaltijd.


Vis met een saus van kruisbessenvis kruisbessensaus groente

14 KH

Bereidingstijd: 30 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 rode ui
200 gr kruisbessen, schoongemaakt
1 cm verse gember
1 el appelazijn
1 tl ahornsiroop
2 el gehakte munt (liefst vers maar gedroogd kan ook)
versgemalen peper en zout
scheutje kokosmelk
2 stukken visfilet (ik had zalmfilet)
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Verwarm voor de vis de oven voor op 180 graden.
  2. Pel en snipper de ui. Maak de gember schoon en hak of rasp ze heel fijn.
  3. Bestrooi de vis met een beetje zout en flink wat peper, en bak ze in een ingevette ovenschaal in 15 minuten gaar.
  4. Verhit ondertussen in een sauspannetje een beetje kokosolie op een middelhoog vuur. Roerbak de ui 2 minuten tot ze zacht is (maar niet bruin). Voeg de gember toe en roerbak 1 minuut. Voeg de kruisbessen en roerbak zo’n 5 minuten tot de bessen knappen.
  5. Voeg nu de appelazijn, ahornsiroop, munt en een scheutje kokosmelk toe, roer door en breng de saus dan op smaak met peper en zout. Laat nog een paar minuten op een laag vuurtje sudderen. Als de saus te dik wordt, kun je nog een scheutje kokosmelk toevoegen.
  6. Leg de vis op twee borden en verdeel de saus erover.

Tips:

  • Serveer er roerbakgroente bij (ik koos bloemkool, sperziebonen en courgette), en kies Provençaalse kruiden om op smaak brengen. Ik heb er voor wat extra pit nog een eetlepel roze peperbessen doorheen gedaan.

Vrij van gluten, lactose en noten.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*