Lammetjespap van tijgernoten

Lammetjespap van tijgernoten

Lammetjespap van tijgernoten recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Als je van mijn generatie bent, dan ken je het vast wel: lammetjespap. Inmiddels in de vergetelheid geraakt, maar bij vele (waarschijnlijk iets oudere) bloglezers komen vast jeugdherinneringen naar boven.

Wat is lammetjespap?

Pap.
Porridge moet je het tegenwoordig noemen. Als je hip en modern bent. Nu ben ik niet zo heel erg van de hippe en moderne, en zeker als het om een oud Hollands recept als lammetjespap gaat, houd ik het gewoon op pap. Lamb porridge klinkt toch ook niet echt smakelijk?

Lammetjespap was in het noorden van Nederland van oudsher een pap gemaakt van melk, bloem en suiker. Het is een heel makkelijk te maken gerecht. Waar de naam vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen slaan op schattige lammetjes, maar het zou ook kunnen dat het zo genoemd wordt omdat het vroeger vooral aan zieke kinderen werd gegeven die aan moesten sterken.

Lammetjespap van tijgernoten recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Soorten pap

De generatie 50- en 60-plussers (en ouder) is er groot mee geworden, met pap. En daar was veel variatie in. Ik herinner me de lammetjespap, maar ook gortepap, havermoutpap, rijstepap, en karnemelkse pap. Dat laatste met heel veel stroop erin. Oh, en beschuitpap (dat is geloof ik de zuidelijke versie van lammetjespap). En daar gingen dan weer heel veel klontjes boter in, die zo lekker smolten.

Pap werd niet alleen als ontbijt genuttigd, en ook niet alleen door kinderen. Pap werd bij ons (en bij velen) thuis ook regelmatig als toetje geserveerd. En dat ging eigenlijk altijd gepaard met veel suiker of stroop. Ja, ik was vroeger een enorme zoetekauw.

Lammetjespap van tijgernoten recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Lammetjespap nu

In een nostalgische bui tijdens een waterkoude winterdag, kreeg ik zin in zo’n ouderwets kommetje pap. Als het koud is buiten, dan kan dat echt comfort food zijn. Ook al zo’n hippe term. Hoe noemde je dat vroeger eigenlijk? Ik weet het niet, het enige wat bij me opkomt is troost-voer. Maar dat is een zelfbedachte term.

Hoe maak je nu lammetjespap zonder de suiker en zonder al te veel koolhydraten? En ook nog glutenvrij, notenvrij en lactosevrij? Ik koos voor een nog niet heel bekende soort meel, die inmiddels tot één van mijn persoonlijk favorieten behoort: tijgernotenmeel. Dat is al licht zoet van smaak, en met het extra zoetjes dat de kokos en kaneel geeft, heb je wat mij betreft geen extra zoet nodig. De melk is eenvoudig te vervangen door ongezoete plantaardige melk. Zo is de lammetjespap lactosevrij.

Lammetjespap van tijgernoten recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Als je de lammetjespap op de ouderwetse manier wilt eten, dan strooi je er alleen nog wat erythritol over. Maar je kunt je lammetjespap natuurlijk ook wat meer aankleden, met bijvoorbeeld koolhydraatarm fruit en wat noten (als je die verdraagt), pitten, zaden en/of notenvrije speculaaspasta. Voor de foto heb ik de lammetjespap een beetje opgepimpt, want het oog van de lezer wil ook wat. De extra koolhydraten in een eventuele topping zijn niet meegeteld, en erythritol levert nul koolhydraten extra op.

Lammetjespap van tijgernoten recept - koolhydraatarm genieten begint bij con-serveert.nl

Lammetjespap van tijgernoten

Con
Een nostalgisch Hollands gerecht in een modern jasje: deze lammetjespap is gemaakt van tijgernotenmeel, kokos en hennepzaad. De pap is hierdoor glutenvrij, notenvrij en lactosevrij.
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Hollands
Porties 1 persoon
Koolhydraten 13 kh

Dit heb je nodig
  

  • 2 el tijgernotenmeel
  • 1 el kokosmeel
  • 1 el hennepzaad
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl kardemom gemalen
  • snufje zout
  • 50 ml kokosmelk
  • 100 ml ongezoete plantaardige melk
  • topping naar wens alleen wat erythritol, of noten, zaden, bosbessen etc.

Zo maak je het
 

  • Meng tijgernotenmeel, kokosmeel, kaneel, kardemom, hennepzaad en een snufje zout in een kommetje goed door elkaar.
  • Verwarm in een klein pannetje de kokosmelk met de plantaardige melk (niet laten koken). Doe het meelmengsel erbij en roer goed door. Laat de pap al roerende goed warm worden en een beetje binden. Dat duurt een paar minuten.
    Is de pap te dun, voeg dan nog een klein beetje kokosmeel toe. Te dik? Een scheutje melk.
  • Schenk de lammetjespap in een kom en versier met topping naar wens (ik heb wat bosbessen kort verwarmd, en verder wat zelfgemaakte speculaaspasta en hennepzaad toegevoegd).

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *