Maghmour – Libanese moussaka van aubergine en kikkererwten

Maghmour – Libanese moussaka van aubergine en kikkererwten

Maghmour is één van mijn persoonlijke favoriete recepten van mijn eigen blog. Ik ben dan ook gek op aubergines! Dit gerecht kan makkelijk van tevoren gemaakt worden. Zoals zo vaak, als de smaken de tijd krijgen om in te trekken, wordt het er alleen maar lekkerder van!

Bremen is groen

Vandaag begint de lente! En dat vind ik altijd even moeilijk. Want ik ben een buitenmens, en dus wil ik niets liever dan naar buiten! Op een terrasje met een kop koffie van de eerste warme zonnestralen genieten. Helaas, met de komst van de lente is ook het pollenseizoen acuut losgebarsten. En hoewel ik, sinds ik mijn eetpatroon heb aangepast, veel minder last heb, is de allergie niet verdwenen hoor. Dus snuffend en snotterend moet ik de komende weken doorkomen, en stiekem hopen op een verfrissende lente regenbui. Sorry …

Als je denkt dat in het noorden van Duitsland minder bomen zijn en dus minder boompollen allergie is, dan heb je het mis. Bremen is een groene stad, met veel parken en dus veel bomen. Zelf woon ik letterlijk op een park, niet echt handig als je een pollenallergie hebt dus.

Het bekendste park in Bremen is het Bürgerpark. Het is ligt vrijwel midden in de stad, vlak achter het station. Ook het stadsbos (Stadtwald) hoort bij dit gebied. Het is in totaal meer als 200 hectare groot. Oorspronkelijk was het gebied een kale weide bedoeld voor vee, een deel van dit weideland bevindt zich nog steeds in het park. Er bestaat een leuke legende over het ontstaan van het park.

buergerpark bremen

De legende van gravin Emma

De legende van gravin Emma van Lesum valt in de categorie ‘sprookjes uit Bremen’. Zij zou in 1032 de Bürgerweide aan de burgers geschonken hebben.
Het verhaal gaat dat de gravin tijdens een uitje met haar zwager een delegatie van het Breemse bestuur ontmoette, die zich bij haar beklaagden over het gebrek aan weideland voor hun vee. De gravin besloot daarop om zoveel land beschikbaar te stellen als een man van zonsopgang tot zonsondergang belopen kan.
Haar argwanende zwager was bang dat zo een groot deel van zijn erfenis weggegeven zou worden. Hij koos daarom een oude kreupele man die de opgave kreeg om te gaan lopen. En deze man raapte al zijn krachten bij elkaar en beliep zo’n 400 hectare aan land, tot ergernis van de zwager natuurlijk.

Het Bürgerpark verveelt niet

Het Bürgerpark kent een enorm aantal banken. Dat zijn niet alleen de standaard parkbanken, maar ook een flink aantal meer kunstzinnige banken, waar het goed toeven is als je van de bibliotheek terug naar huis fietst en een korte stop wilt maken om alvast wat te lezen.

bank buergerpark bremen

Geld voor het onderhoud van het Bürgerpark komt voor een groot deel van de jaarlijkse Bürgerparktombola. Elk voorjaar staan de tombola kraampjes drie maanden lang in de stad en in de winkelcentra. Hier kun je loten kopen en prijzen winnen, de opbrengst wordt gebruikt voor het Bürgerpark. Dit gaat als sinds 1953 zo.

Er is veel te doen in het Bürgerpark. Er is een kinderboerderij, een trimbaan, je kunt er midgetgolfen, of een bootje huren om de vele watertjes in het park te bepeddelen. In de zomer zijn er voorstellingen van de Bremer Shakespeare Company in het park. Een ander hoogtepunt is ‘Muziek en licht aan de Hollersee‘ midden september, waarbij een symfonie orkest op een bühne in het meer speelt, en als de avond valt het geheel door de toeschouwers met fakkels verlicht wordt.

maghmour libanese moussaka

Naast de vele wandelpaden, vind je in het Bürgerpark ook een aantal leuke locaties om koffie te drinken of een hapje te eten. Mijn favoriet in de zomer is de Waldbühne, waar je zondags naar live muziek in de Biergarten kunt luisteren. Ook het ‘Haus am Walde‘ biedt je live muziek, en is dé plek om EK’s en WK’s voetbal te gaan kijken.

Geen zin meer om te koken?

Na zo’n heerlijke buitendag is het erg prettig als je niet meer de keuken in hoeft. Nou, dat hoeft niet als je dit gerecht ‘s ochtends vast klaar maakt, zodat de smaken lekker kunnen intrekken. Het is een koolhydraatbeperkte aubergine stoofschotel, van oorsprong Libanees, en het heet Maghmour. Het staat tevens bekend als Libanese moussaka, of moossaka’a, hetgeen betekent ‘afgekoeld’. Koud ook te eten dus! En met mijn favoriete kruiden: sumac en za’atar.

libanese moussaka

Jawel, het zijn dus niet de Grieken die moussaka hebben uitgevonden. Maar zitten in de Griekse moussaka vlees, aardappelen en béchamelsaus, in maghmour vind je die niet. Maghmour lijkt meer op de Italiaanse caponata. Zo kun je lekker én koolhydraatarm genieten van moussaka-anders, die je alleen maar op hoeft te warmen als je thuis komt. Wat wil je nog meer!

maghmour libanese moussaka

Maghmour - Libanese moussaka van aubergine en kikkererwten

Con
Nee, niet de Grieken hebben moussaka uitgevonden. Dit is het origineel: maghmour of Libanese moussaka, een stoofschotel van aubergine en kikkererwten.
Bereidingstijd 25 minuten
wachttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Midden-Oosten
Porties 2 personen
Koolhydraten 30 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 grote aubergine
  • 2 uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 groene peper
  • 4 tomaten of 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 blikje kikkererwten
  • 2 el tomatenpuree
  • 1-2 el gedroogde munt
  • 1 tl sumak
  • 1 el za’atar
  • handje verse peterselie
  • 1 el kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Maak de uien schoon en snijd ze in halve ringen. Pel de knoflook: snijd 1 teen in dunne plakjes, hak de andere fijn. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd de groene peper in ringetjes (met of zonder zaadjes, de keuze in aan jou). Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken.
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Snijd ondertussen de aubergine in grote stukken. Roerbak de aubergine tot ze bruin begint te kleuren, haal ze dan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Verhit nog wat kokosolie in dezelfde pan. Bak de ui een paar minuten. Voeg dan de peper en knoflookplakjes toe en bak kort mee. Voeg dan de tomaten en de tomatenpuree toe en roerbak nog een paar minuten.
  • Doe de aubergine terug in de pan, voeg de kikkererwten en de gehakte knoflook toe, en verwarm het geheel zachtjes. Voeg indien nodig een beetje water toe, het geheel mag niet te droog zijn.
  • Strooi de munt in de pan (niet te veel doorroeren), zet het vuur uit en doe een deksel op de pan. Laat de maghmour minimaal 2 uur zo staan, zodat de smaken lekker kunnen intrekken.
  • Eet de maghmour koud, of warm ze vlak voor het opdienen nog even op. Voeg nu de verse peterselie en sumak toe. Verdeel over twee borden en bestrooi met de za’atar.

Tips

  • Als je geen sumak kunt krijgen, dan kun je dat vervangen door citroensap. 1 tl sumak = 1 el citroensap.
  • Eet je zuivel? Dan zijn blokjes feta door de maghmour een goed idee. Het gerecht is dan niet meer lactosevrij.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 13 stemmen. Gemiddeld: 3,85/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *