Naan brood, koolhydraatarm en glutenvrij

Naan brood, koolhydraatarm en glutenvrij
Keto naan brood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Soms mis ik brood. Niet zozeer als maaltijd, maar als bijlage bij een maaltijd. Dat broodje met kruidenboter bij de Italiaan. Of dat naan brood bij de Indiër. En ik ben gek op Indiaas eten. Daarom ben ik mijn keuken ingedoken om een koolhydraatarm én glutenvrij naan brood te maken. Na een paar pogingen is het gelukt, en krijg je hier het recept van mij.

Indiaas brood

De Indiase keuken is heel geschikt voor vegetariërs. Van de restaurants waar ik uit eten ga, heeft de Indiër toch wel de meest uitgebreide veggie kaart. Helaas is het niet altijd koolhydraatarm, want er worden veel peulvruchten en rijst gegeten. Onder het motto “een keertje kan alles” is dat voor mij geen probleem. Wat een groter  probleem is, is het lekkere Indiase brood. Want dat is natuurlijk ook niet koolhydraatarm, en daarnaast niet glutenvrij.

Keto naan brood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Ik zal het bekennen: het lekkerste Indiase brood vind ik bhatura. Dat is een brood van tarwemeel dat gefrituurd wordt. Ja, inderdaad, niet zo heul gezond en ook niet glutenvrij maar oei wat is dat lekker zeg. Ook een naan brood is natuurlijk niet te versmaden.
Andere Indiase broodsoorten zijn bakhri, chapati en dosa. En dan heb je nog papadums, die zijn gemaakt van kikkererwtenmeel (en dus wel glutenvrij).

Hoe bak je zelf glutenvrij naan brood?

Het zelf bakken van een keto naan brood is niet moeilijk. Je hoeft er zelfs de oven niet voor aan te doen, het kan gewoon met een koekenpan!

Met het maken van het deeg moet je een beetje spelen, want het resultaat is vooral afhankelijk van het merk kokosmeel dat je gebruikt. Bij mijn eerste poging was het deeg veel te kruimelig, en was het niet uit te rollen, het viel uit elkaar. Bij mijn tweede poging was het deeg juist veel te nat, en na het toevoegen van wat extra kokosmeel weer te droog. Uiteindelijk was de derde poging precies goed, en die verhoudingen heb ik dan ook in het recept opgenomen. Maar het kan dus zijn dat jij net een scheutje meer (of minder) water nodig hebt omdat je een ander merk kokosmeel gebruikt. Kwestie van uitproberen dus.

Keto naan brood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

In één naan brood zitten slechts 3 koolhydraten, da’s niet verkeerd natuurlijk. En in tegenstelling tot veel ketogene bakrecepten komt er geen ei of zuivel aan te pas. Dit naan brood is dus niet alleen koolhydraatarm en glutenvrij, maar ook geschikt voor de veganisten onder ons.

Als je het recept authentiek Indiaas wilt houden, én je eet vegetarisch, dan kun je ervoor kiezen om het brood niet in kokosolie maar in ghee te bakken.
Ghee is geklaarde boter, en wordt in de Indiase keuken veelvuldig gebruikt. Ik heb zelf ook altijd een potje in huis, ik bak er graag mee. Het geeft gerechten een lekkere botersmaak, je baksel  kleurt mooi bruin, je kan het verhitten tot wel 250 graden (ter vergelijking: boter tot 175 graden), en het spat niet of nauwelijks.
Wil je het recept liever vegan houden, dan kun je het keto naan brood gewoon in kokosolie bakken. Smaakt net zo goed!

Keto naan brood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Wat eet je bij een naan brood?

Nou, het liefst een Indiase curry natuurlijk. Snuffel maar eens rond in de Indiase recepten hier op de blog. Eet je curry dan als een echte Indiër en laat je vork of lepel in de la liggen: schep gewoon je curry met stukken naan brood. Scheelt afwas ;))


Keto naan brood

3 KH per brood

Bereidingstijd: 25 minuten

Keto naan brood recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 1 naan brood:

30 gr kokosmeel
4 gr vlozaad (a.k.a. psyllium)
1/4 tl bakpoeder
snufje zout
flink wat versgemalen peper
1 tl koriander
120 ml water
kokosolie om te bakken (of ghee, dan niet meer vegan)

Zo maak je het:

  1. Meng alle ingrediënten behalve het water en de kokosolie door elkaar.
  2. Voeg het water toe en meng het geheel tot het een deegbol vormt. Als het te kruimelig blijft kun je een klein scheutje water toevoegen. Als het te nat is, dan nog een beetje kokosmeel toevoegen.
  3. Laat het deeg 10 minuten rusten. Rol het dan tussen twee vellen bakpapier met een deegroller uit tot een dun, rond / ovaal brood.
  4. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak het brood aan beide zijden ongeveer 5 minuten.

Tips:

  • Het keto naan brood is goed in te vriezen. Gelijk een voorraadje bakken dus!
  • Lekker met een curry, bijvoorbeeld deze.

Vrij van gluten, noten, lactose en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF en Paleo.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 4,00/5)
Loading...




5 reacties op “Naan brood, koolhydraatarm en glutenvrij”

  • Con,ik heb al meerdere recepten van jou gemaakt erg goed alleen was dit Naan brood bij mij geen succes,het was inderdaad eerst te droog steeds (een drup) water erbij dacht echt dat het goed was maar bleek toch niet een heel broodje te worden misschien toch nog meer vocht??
    Ik hoop geen 3 keer proberen het als jij begreep ik dat is soms toch wel jammer van de ingrediënten!!

    • Wat jammer dat het naan brood niet gelukt is. Mijn ervaring is dat het waarschijnlijk aan het merk/soort kokosmeel ligt. Het ene meel heeft meer vocht nodig dan het andere, hoewel het allemaal kokosmeel is. Kokosmeel is sowieso een lastig meel om mee te werken.

      Als ik het zo lees, zou ik toch een beetje meer water toevoegen.
      De consistentie van het deeg moet zo zijn dat het goed aan elkaar blijft plakken maar nog wel een deegbal is. Bij het uitrollen moet je dan oppassen dat de randen niet toch gaan scheuren/kruimelen. Dát is de consistentie die het bij mij het beste deed.
      Helaas is het toch een kwestie van uitproberen. Ik probeer dat al zo veel mogelijk voor mijn lezers te doen zodat ze zelf niet naar de juiste verhoudingen hoeven te zoeken, maar zeker met kokosmeel ontkom je er vaak niet aan zelf een beetje te experimenteren.
      Succes bij je volgende poging!

      • Dank je,ja met uitrollen ging het inderdaad aan de zijkanten wat verkruimelen dus volgende keer wat meer water toch ga het tzt toch weer proberen dank!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *