Appeltaart, wie lust het niet? Alleen de geur al van verse appeltaart in je huis tijdens het bakken, daar zou je het al voor doen. Dit paleo appeltaartje is weliswaar wat hoger in koolhydraten, maar is wel vegan, lactosevrij en glutenvrij. En het bevat nog altijd minder koolhydraten dan een punt appeltaart van de bakker.
Terug aan het blog-front
Na een super lekkere lange blogvakantie van ruim vier maanden, waarin veel gewandeld, getuinierd, en vakantie gevierd is (in Denemarken, wat is het daar toch fijn), ben ik weer terug aan het blog-front. En om dat te vieren heb ik taart gebakken! Nu ben ik niet zo’n enorme bak-koningin, maar ik heb me weer eens aan een baksel gewaagd.
Appeltaartje
Dus ik had zin in appeltaart. Omdat manlief en ik met z’n tweetjes zijn, heb ik geen grote appeltaart gebakken. Jammer voor mijn buren natuurlijk, die kunnen nu niet meegenieten. Ik heb laatst een leuke kleine bakvorm gekocht, en die heb ik gebruikt om een klein appeltaartje mee te bakken. Ik haal er 4 stukken uit. Dat betekent zaterdag taart eten, en the day after nog een keer. Niet verkeerd!
Natuurlijk is dit appeltaartje niet hartstikke koolhydraatarm. Ik zou het koolhydraatbeperkt of koolhydraatbewust willen noemen. In één stuk van mijn appeltaart zitten 17 koolhydraten. In een gemiddelde punt appeltaart van de bakker zitten er rond de 36 in. Dat scheelt toch nog steeds een hoop!
Geen kneedbaar deeg
Hoe maak je nu koolhydraatarm glutenvrij deeg dat je enigszins kunt kneden en vormen? Dat blijkt best lastig. Ettelijke pogingen heb ik ondernomen, tot ik het lumineuze idee had om mijn toevlucht te zoeken in een inmidels favoriete meelsoort van mij: tijgernotenmeel. Dat heb ik gecombineerd met amandelmeel, en met die basis ben ik aan de slag gegaan. En ik moet zeggen, het is aardig goed gelukt.
Verwacht niet dat je een deeg krijgt dat je met de deegroller kunt uitrollen, daar is dit deeg echt niet stevig genoeg voor. Het deed me denken aan Playdoh, dat zachte speelgoedklei van vroeger. Je kunt het simpel met je vingers in de bakvorm uitdrukken, en zo tot een bodem en zijkant vormen. Ook de repen deeg die traditioneel over de appeltaart gaan, zijn met je vingers te kneden. Enige voorzichtigheid is wel geboden hoor, want dit deeg valt wegens gebrek aan gluten nu eenmaal sneller uit elkaar dan “normaal” deeg.
Wat het beste helpt, is om je deeg te maken en dat dan minstens 15 minuten in de koelkast te zetten. Zo wordt het iets steviger en daardoor beter handelbaar.
Appels en cranberry’s
In plaats van rozijnen heb ik voor verse cranberries gekozen voor dit Paleo appeltaartje. Dat scheelt een berg koolhydraten, en ik vind die friszure smaak van de cranberry’s veel beter bij appel passen dan de superzoete rozijnen. Die cranberries rooster je eerst in de oven.
Belangrijk bij dit paleo appeltaartje: laten afkoelen!! Ja ik weet het, het is moeilijk als het zo lekker ruikt. En verse appeltaart is het allerlekkerst, maar in dit geval niet. Mijn advies is om het appeltaartje volledig af te laten koelen, dan een nachtje in de koelkast te zetten, en de volgende dag lekker op te peuzelen. Dat heeft allemaal te maken met het feit dat je appeltaartje dan gewoon minder snel uit elkaar valt. En ach, als je taartje wel uit elkaar valt, is dat ook geen probleem hoor. Dan noem je het gewoon heel hip “deconstructed appeltaart”, de smaak blijft hoe dan ook onovertroffen!
Koolhydraatarm paleo appeltaartje
Dit heb je nodig
Voor de bodem
- 50 gr tijgernotenmeel
- 30 gr amandelmeel
- 25 gr pijlwortelmeel
- 1 el erythritol
- 1 tl kaneel
- snuf zout
- 35 gr kokosolie gesmolten
- 1 el water
Voor de vulling
- 1 appel
- 50 gr verse cranberry’s
- 1 tl kaneel
- 1 el yaconsiroop
- 1 tl pijlwortelmeel
- 2 tl plantaardige melk
- 2 el geschaafde amandelen optioneel
Zo maak je het
Voorbereiden
- Meng voor het deeg de droge ingrediënten in een kom. Voeg de gesmolten kokosolie toe en meng alles goed door elkaar (ik doe dat gewoon met een vork). Voeg dan het water toe en meng nogmaals goed. Zet koel weg voor minimaal 15 minuten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de verse cranberry’s en verdeel ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de cranberry’s 10-15 minuten in de oven, schep af en toe om. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Maak de taartbodem
- Houd ongeveer eenderde van het deeg apart. Druk (gewoon met je vingers) de rest uit in een goed ingevette kleine bakvorm (mijn meet ongeveer 13×10 cm). Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
Maak de appelvulling
- Maak de appel schoon en snijd ze in stukjes.
- Verhit een beetje kokosolie in een pannetje, en roerbak de stukjes appel een paar minuten. Voeg dan de geroosterde cranberries, kaneel, yaconsiroop en pijlwortelmeel toe en meng het geheel goed.
- Laat de appelvulling iets afkoelen, schep ze dan op de taartbodem.
- Druk het achtergehouden deeg met je vingers plat (of gebruik een deegroller), en snijd er stroken van. Verdeel die kruislings over het taartje. Bestrijk ze met een beetje plantaardige melk, en strooi de geschaafde amandelen erover.
Bak het appeltaartje
- Bak het paleo appeltaartje in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar. Laat volledig afkoelen (het allerbest een nachtje in de koelkast), voordat je het taartje aansnijdt.
Tips
- Tip: maak dit appeltaartje een dag van tevoren! Daar wordt ie echt veel lekkerder van.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: