Limoen kokos ijsjes met matcha

limoen kokos ijsjes koolhydraatarm

Ben je ook zo gek op ijs? Van die enorme sorbets die overladen zijn met chocoladesaus en noten? Of erger nog, met after-eight chocolaatjes? En veel slagroom natuurlijk. En een likeur-shot is ook niet verkeerd… Oké, sorry, ik draaf door. Hopelijk ren je nu niet meteen naar de dichtstbijzijnde ijssalon, maar lees je nog even door. Want dan zie je hoe je zelf heel eenvoudig gezonde limoen kokos ijsjes kunt maken.

Wat voor ijs-type ben jij?

Er zijn vele soorten ijs, en vele manieren waarop ze geserveerd worden. Hier volgt een korte opsomming, zodat je kunt bepalen welk type je eigenlijk bent en welk ijsje het beste bij jou past 😉

  • het onopvallende type. Motto: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. IJs: 1 bolletje schepijs in een hoorntje of bekertje, met of zonder slagroom.
  • de levensgenieter. Motto: pluk de dag voordat deze in een vaas eindigt. IJs: schepijs in minstens 3 smaken in een coupe met alles erop en eraan, bijvoorbeeld noten, fruit, chocoladesaus en slagroom. En het liefst nog met een likeur-shot.
  • de evenwichtige medemens. Motto: begin de dag nooit met de scherven van gisteren. IJs: softijs, al dan niet met een choco-laagje.
  • de anders-dan-anders doener. Motto: mens durf te leven. IJs: spaghetti ijs, zeer populair in Duitsland trouwens.
  • het traditionele type. Motto: vroeger zaten er nog zeven in een sixpack. IJs: een ouderwets raketje.
  • de hippe trendsetter. Motto: iemand moet toch de eerste zijn. IJs: nicecream, de internet-hit van vandaag. Meestal niets anders dan bevroren banaan gemixed met plantaardige melk en een andere fruitsoort.

2016-07-kokos-limoen-ijsje

Na mijn Denemarken vakantie met vééél ijs, moet ik concluderen dat ik zelf een mix van het type onopvallende levensgenieter ben. Meestal een klein bekertje ijs, maar soms en vooral op vakantie ga ik gewoon ruig voor de coupe. Mét slagroom, waar in Duitsland gelukkig geen suiker in zit. Nul koolhydraten dus. Dat is natuurlijk om mijn kleine gewetensduiveltje koest te houden.

IJs in Denemarken

Vakantie! Twee weken in het jaar let ik niet op wat ik eet. Daar is het toch vakantie voor! En eenmaal in Denemarken aangekomen, ga ik me onbeschaamd te buiten aan de Deense ‘gammeldags isvaffel’ (ouderwetse oubliehoorn). Die oubliehoorn is extra groot en bevat minstens twee enorme bollen schepijs, daarop softijs, vruchtensaus, en de zogenaamde ‘guf’ (een soort marshmallow-room met fruit-smaakje), en een mini-schuimzoen er bovenop. Fout, heel fout ja, ik weet het. Maar lang leve de vakantie!

denemarken isvaffel ijs
Gammedags isvaffel: Deens ijs

IJs in Duitsland

In Duitsland wordt veel ijs gegeten, ook in de winter. Elke stad, elk winkelcentrum, elke dorp heeft z’n eigen ijssalon. Ook de wijk in Bremen waar ik woon, heeft er eentje. En ik geef toe: in de zomer kom ik er vaker dan goed voor me is. Terwijl ik gek genoeg nooit ijs als toetje in een restaurant neem. IJs is voor mij eerder een traktatie dan een nagerecht.
Topper in Bremen is het biologische ijs van ‘Snuten Lekker bey Kaemena’. Een half uurtje op de fiets en dan op de boerderij zelf een ijsje scoren. Koeien aaien is een mogelijkheid, als ze niet lekker in de wei rondhangen. Het ijs wordt ter plaatse gemaakt, en sommige smaken zijn zelfs vegan en/of glutenvrij. Vaak worden er seizoensproducten in het ijs verwerkt. Mijn favoriet: rabarberijs!

bio ijs Kaemena
Bio en glutenvrij: rabarberijs van Kaemena

Zelf maken: ijslollies

Maar ijs kan gelukkig ook gezond én koolhydraatarm zijn, en ijslollies kun je makkelijk zelf thuis maken. Ben je op zoek naar een verfrissend, niet mierzoet ijsje, maak dan alsjeblieft deze limoen kokos ijsjes. Ik had nog steeds matcha in de kast liggen van de bananencake met matcha. Dat spul komt bij mij niet op, dus ik heb wat matcha aan deze ijsjes toegevoegd. Zo wordt het een verfrissende snack met een kick!

Enne … deze ‘onopvallende levensgenieter’ is erg benieuwd naar wat voor ijs-type jij bent! Laat gerust een berichtje achter, vind ik leuk!


Limoen kokos ijsjesLimoen kokosijs met matcha met matcha

6 KH

Bereidingstijd: 10 minuten (plus min. 3 uur wachttijd)

Je hebt nodig voor 6 ijsjes:

250 ml kokosroom
1 biologische limoen
1 tl matcha (te krijgen in bio winkels maar ook bij AH)

Zo maak je het:

  1. Boen de limoen onder heet water goed schoon. Rasp de schil van de limoen, en pers de vrucht uit.
  2. Meng de kokosmelk met de limoenrasp en -sap en de matcha. Vul er 6 ijsvormpjes mee en zet die minimaal 3 uur in de vriezer.

Tips:

  • Toch liever iets zoetere limoen kokos ijsjes? Voeg 1 tl agavesiroop toe (+1 KH per ijsje).
  • Meer ijsjes vind je hier.

Vrij van gluten, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*