Tomaten-pompoen soep

Tomaten-pompoen soep

Tomaten-pompoen soep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Het zijn me de weekjes wel. Berichtte ik vorige week over mijn encounter-met-een-antibioticum, wordt het deze week een soort continuing story. De specialist had kennelijk gelijk: als ik dan een keer ziek ben, dan is het meteen goed raak.

Telefoon!

Het is echt waar. Ik ging er vorige week vrijdag even goed voor zitten want het was hoog tijd om jullie weer eens te voorzien van een nieuw recept. Ik had de tekst net gereviewd en stond op het punt te publiceren, toen de telefoon ging. De hierboven genoemde specialist aan de lijn. Of ik alstublieft nog vandaag langs kon komen om een ander antibioticum op te halen, want uit de resultaten van de kweek bleek dat ik kennelijk geïnfecteerd ben door een specifieke soort bacterie. De antibioticum die ik al de hele week zeer tegen mijn zin al braaf slikte, zou niet helpen. “Mevrouw, U moet gewoon weer opnieuw met een andere antibioticum aanvangen” … nou lekker dan!

Tomaten-pompoensoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Geen zuivel

En zo komt het dat de aanslag op mijn lichaam nog even wat langer gaat duren. Het verklaarde in ieder geval wel waarom ik me wel wat beter, maar nog niet helemaal fris voelde. Nu, met de nieuw pillen, voel ik me afgezien van de bijwerkingen (heb je wel eens de legendarische “dode-vogeltjes-smaak” in je mond gehad? Nee?? Prijs je gelukkig) een heel stuk beter. Nu maar duimen dat het allemaal goed gaat helpen. Want dat ziek zijn, dat vind ik maar niks natuurlijk.

De bijsluiter lezende van het nieuwe doosje pillen, bleek er nog een bijkomende uitdaging te zijn. Daar stond wel drie keer op vermeld dat je voorzichtig moest zijn met de inname van zuivel en calcium-verrijkte levensmiddelen. Waaaaat! Geen yoghurt, geen kaas? My life is over … nee dat valt natuurlijk wel mee. Maar omdat ik echt van alle ellende afwil, nam ik me wel voor om deze periode even serieus op de niet-inname van calcium te letten.

En weet je wat ik heel apart vond? Het internet buitelt over elkaar heen met lijsten met calciumrijke levensmiddelen, maar calciumarme, daar moet je lang naar zoeken. En daarom geef ik je een simpel lijstje van calciumarme levensmiddelen, voor het geval jij ook ooit in een situatie komt dat je tijdelijk niet te veel calcium mag hebben.

Tomaten-pompoensoep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Calciumarme levensmiddelen

Fruit, de meeste groente (behalve groene bladgroente) vooral spruitjes, romainesla, komkommer, koriander, sommige peulvruchten (zwarte bonen), witvis en tonijn uit blik zouden allemaal laag in calcium moeten zijn. Varkensvlees (bacon), kip, gelatine, olieën en vetten, zoetmiddelen, en verrassend genoeg wortelen bevatten helemaal geen calcium. En dat is ook eigenlijk alles wat ik kon vinden. Natuurlijk zit er niks in een gummibeertje, maar dat valt bij mij niet in de categorie levensmiddelen hoor.

Voor de volledigheid: veel calcium zit in zuivelproducten, broccoli, boerenkool, groene bladgroente zoals spinazie, asperges, spinazie, noten (amandelen), tofu, kelp, sesam, en haver.

(Bron: diverse sites op het wereld wijde web)

Herfstsoep

En dus is er deze week een calciumarm soepje in de keuken van Con tevoorschijn getoverd. Het is een smakelijk herfstsoepje geworden, want een herfst zonder pompoensoep, dat kan niet natuurlijk. Zoals altijd is deze tomaten-pompoen soep makkelijk te maken en lekker voedzaam. En ik heb er dit keer een extra calciumloze wortel aan toegevoegd. Zou dat deze soep zo extra lekker maken ;-)

To be continued …


Tomaten-pompoen soep

24 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

Tomaten-pompoen soep recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Je hebt nodig voor 2 personen:

halve Hokkaido pompoen
1 winterwortel
1 prei
paar takjes verse peterselie
8 kerstomaatjes
500 ml (gistvrije) groentebouillon
250 gr gezeefde tomaten
1/2 pakje kokosmelk
2 el zonnebloempasta
versgemalen peper en zout
1 tl kerriepoeder
chilipoeder naar smaak
2 el pompoenpitten

Zo maak je het:

    1. Maak de prei schoon en snijd ze in dunne ringen.
    2. Was de wortel en snijd ze in plakjes. Maak de pompoen goed schoon (je hoeft ze niet te schillen), snijd de helft in blokjes, en kook deze samen met de wortel in de groentebouillon in 8 minuten zacht en gaar.
    3. Voeg de gezeefde tomaten, kokosmelk, pindakaas en de kruiden toe, en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep opnieuw aan de kook.
    4. Voeg de preiringen toe aan de soep, draai het vuur laag, en laat de prei zo’n 4 minuten zachtjes in de soep garen.
    5. Verdeel de tomaten-pompoen soep over twee borden of kommen, en garneer met de verse peterselie en de pompoenpitjes.

Tips:

  • -.

Vrij van gluten, noten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij (anoniem)?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Al geprobeerd?

Conny (zeg maar Con) roert in de pannen in haar koolhydraatarme keuken in Bremen, Duitsland. Ze is gek op koffie (#geendagzonder), 75% vega, 20% vegan, 5% vis eter (of zoiets) en een heuse bosbessen fetisjist. Verder zie je haar elke dag wel ergens fietsen en/of wandelen, bespeelt ze regelmatig haar E-piano, en houdt ze enorm van muziek, films, koken, eten en fotograferen. Haar motto: ‘Eten en laten eten’.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *