Caribische pompoensoep

pompoen tomaten soep garnalen

Herfst is mijn favoriete seizoen. Ik houd van de aardse geuren, de prachtig verkleurende bossen. Het is dan weer tijd voor lange wandelingen en heerlijk uitwaaien.
Herfst is ook favoriet vanwege alle lekkernijen die de natuur je biedt. Met stip op 1: pompoen. Direct gevolgd door (in willekeurige volgorde) paddenstoelen, granaatappel en kastanjes. Helaas zijn die laatste niet heel koolhydraatarm, dus die worden bewaard voor de ‘occasional treat’.

Pompoen vermoorden

Pompoen is gezond, ze bevat veel vezels, veel ijzer, veel vitaminen. De kleur verraadt al dat er veel caroteen in zit, goed voor huid en ogen, en met een anti-oxidant werking. Ze bevatten niet veel koolhydraten (7KH per 100 gram). De schil kun je trouwens gewoon eten, ik snijd zelf alleen lelijke plekken weg. Nog een voordeel van pompoen is dat je ze weken bewaren kunt, mits niet te warm weggelegd.
Pompoenpitten zijn trouwens ook heel gezond, ze zouden vooral een gunstige invloed op je cholesterol hebben. Lekker in je ontbijt-yoghurt!

pompoen oven

Het schoonmaken van een pompoen vind ik een hele toer. Ik noem het dan ook niet schoonmaken, maar vermoorden 😉 . Het grootste mes dat ik heb komt te voorschijn, en dan maar hopen dat de pompoen doormidden wil, zonder dat ik onderdelen van mezelf eraf hak. Als iemand nog tips heeft om een pompoen eenvoudig schoon te maken, dan houdt ik me aanbevolen!

Herfst favoriet

Als trouwe foodblog volger ben je de laatste dagen vast al tig pompoen-recepten tegengekomen op het internet. Pompoen is ook erg veelzijdig. Je kunt ze in zowel zoete als hartige gerechten verwerken. Je kunt ze koken, bakken, roosteren, tot puree stampen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

pompoensoep garnalen lowcarb

Waar pompoen zich extreem goed voor leent, is soep. Ik ben afgelopen week tig recepten op Instagram tegengekomen. Niks mis mee! In mijn pre-koolhydraatarme leven maakte ik al graag pompoensoep. Met spaghetti in plaats van vermicelli. En toen ging er ook nog vlees in, maar die tijden zijn lang voorbij. Nu maak ik een koolhydraatarme versie van Caribische pompoensoep met garnalen, en gebruik courgetti in plaats van pasta. Courgetti blijkt het prima als koolhydraatarme vermicelli te doen: lang leve de spiraalsnijder! Nu kun je ook eindelijk weer een koolhydraatarme noodlesoep maken.

Caribische pompoensoep of ‘sopi di pampuna’ wordt traditioneel gemaakt met pekelvlees. Die heb ik als niet-vleeseter vervangen door garnalen, die ook veelvuldig in de Caribische keuken gebruikt worden. De soep wordt normaal gesproken op smaak gebracht met kaneel en kerrie. Ik heb de kerrie hier uit de soep gelaten, maar juist door de garnalen gedaan.
De soep maak ik een dag van tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken. De courgetti voeg ik de volgende dag bij het verwarmen van de soep toe, terwijl ik ondertussen de knoflookgarnalen klaarmaak. Zo is deze soep snel klaar.

Caribische pompoensoep met garnalen

Bereidingstijd: voorbereiden 25 minuten, bereiden 10 minuten
KH/carbs: 20
Nodig voor 2 personen:
  • 1/2 biologische Hokkaido pompoen, 1 el olijfolie, zout / peper
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 chilipeper
  • 4 tomaten (optioneel: 1 blik gehakte tomaten)
  • 1 tl kaneel
  • 80 ml kokosmelk
  • 1 kleine courgette voor de courgetti
  • 80 gr garnalen
  • 1 teen knoflook (voor de knoflookgarnalen)
  • flinke snuf kerriepoeder
  • kokosolie om te bakken
  • garnering: gehakte peterselie
Zo maak je het:
De dag tevoren:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak de pompoen schoon: wassen, halveren en de pitten en draden verwijderen. Snijd de eventueel lelijke plekken van de schil en snijd de pompoen dan in schijven.
  3. Meng de pompoen met de olijfolie, zout en peper en verdeel ze over de oven-bakplaat. Bak de pompoen in ongeveer 20-25 minuten gaar.
  4. Pel en snipper ondertussen ui en knoflook. Halveer de chilipeper overlangs en haal de zaadjes eruit, snijd in reepjes. Snijd de tomaten in stukjes.
  5. Verhit wat kokosolie in een soeppan en bak de ui, knoflook en chilipeper kort aan. Voeg pompoen, tomaten en kaneel toe en bak een paar minuutjes. Voeg dan de kokosmelk toe. Pureer het geheel met de staafmixer. Verdun eventueel met water tot de gewenste dikte. Laat de soep afkoelen en zet ze een nachtje in de koelkast.

De volgende dag:

  1. Maak courgetti van de courgette (ik gebruik de Gefu Spirelli). Doe de courgetti in de soep, en warm het geheel op. Breng pittig op smaak met zout en peper.
  2. Maak ondertussen de knoflookgarnalen: druk de teen knoflook door de knoflookpers. Verhit wat kokosolie, voeg knoflook, kerriepoeder en garnalen toe en bak in enkele minuten gaar (pas op: niet te lang anders worden de garnalen taai).
  3. Verdeel de soep over twee kommen, leg de knoflookgarnalen erop en garneer met peterselie.
Variatie:

_________________________________________
Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 2    Gemiddelde: 4/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*