Foe yong hai met zoetzure saus

foe yong hai met zoetzure saus

Trouwe lezers weten dat ik graag gerechten uit de wereldkeuken maak en eet. Of het nu Griekenland, Mexico of Indonesië is, ik vind het allemaal (bijna) even lekker. Ook Chinees gaat er bij mij wel in. Alleen jammer van die koolhydraten hè. En dat is de reden dat ik een tijdje geen Chinees gegeten heb … bye bye nasi goreng 🙁 . Totdat ik erachter kwam dat je dat prima met koolhydraatarme bloemkoolrijst kunt maken (recept hier).

Chineesje halen

Vroeger werd er thuis regelmatig Chinees gehaald. Vooral op zondag was dat een geliefde bezigheid, voordat Studio Sport begon. Ik ging als kind graag mee, want ik vond die Chinese inrichting van het restaurant super interessant. Er lagen ook Chinese tijdschriften over kunst, waar ik natuurlijk niks van begreep. Maar kunst geniet je vooral door plaatjes kijken, en dat lukte natuurlijk prima.

We kwamen met bakken met eten van de Chinees thuis alsof we een weeshuis moesten voeden. Want bij de Chinees krijg je altijd veel. En dus aten we twee, soms wel drie dagen Chinees. Lekker! Je krijgt bij de Chinees trouwens zo veel omdat Chinezen het als onbeleefd ervaren als je je bord helemaal leeg eet. En dus krijg je té veel, zodat je altijd je buikje rond kunt eten maar toch iets beleefd kunt laten staan.

foe yong hai met zoetzure saus

En die koolhydraten dan?

Over buikje rond gesproken. Ook het Chinese eten bevat vaak veel koolhydraten, vooral door de bijgerechten: rijst en noedels. En dan is er ook nog mijn favoriete nagerecht van toen: pisang goreng oftewel gebakken banaan. Met zoetzure saus en poedersuiker ook nog. Mierzoet maar zo lekker.

Zuivel kom je eigenlijk niet echt tegen in de Chinese keuken, eieren gelukkig wel. Want die zijn lekker koolhydraatarm natuurlijk. Het meest bekende Chinese gerecht met eieren is de foe yong hai (ook wel foo yong hai). En zoals met vele wereldgerechten het geval is, bestaan ook hier meerdere varianten van. Strikt genomen zou er krab in moeten zitten, want hai is Chinees voor krab. Maar het wordt vaak zonder gemaakt, of met garnalen in plaats van krab. In de Indonesische variant wordt er een pittig-zoete tomatensaus bij gegeven, en die krijgt je dus meestal in Nederland bij de Chinees.

zelfgemaakte zoetzure saus

Met of zonder rijst

Ik kan me een keer herinneren dat ik in mijn eentje Chinees ging halen toen ik in Haarlem aan het verhuizen was. Ik was er nog niet eerder geweest, en moest even wachten tot ik mijn bestelling door kon geven. “Twee maal foe yong hai alstublieft.” De dame achter de toonbank sprak alleen meer Chinees dan Nederlands, ik begreep niks van wat ze me vroeg: “wielaibai? wielaibai?” En ik maar: “Sorry, ik begrijp u niet”. Waarop zij weer in de herhaling ging.
Het duurde even (ongeveer tien keer) voordat mijn hersenen de vertaling hadden gemaakt … wielaibai … witte rijst erbij?
Je begrijpt dat ik niet meer bijkwam van het lachen. En ja, destijds wilde ik er graag witte rijst bij, nu niet meer natuurlijk. Als je wilt, dan kun je bloemkoolrijst bij de foe yong hai maken. Ik eet dit gerecht gewoon zonder.

Zoetzure saus zelf maken

De saus komt vanzelfsprekend niet uit een pakje, die maak je zelf natuurlijk. En die saus is nogal makkelijk te maken: je zou ‘m ook bij andere gerechten kunnen serveren, bijvoorbeeld bij de gevulde courgettes met hüttenkäse. De zoetzure saus bevat in totaal 11 koolhydraten, en is voor 2 personen bedoeld.


Foe yong hai met zoetzure saus

foe yong hai met zoetzure saus

20 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

50 gr verse ananas
25 gr tomatenpuree
1 el appelazijn
2 tl tamari
0,5 – 1 tl sambal (optioneel)
1 ui
1 teentje knoflook
200 gr champignons
1 grote wortel
1 kleine prei
2 bosuitjes
6 eieren
1 flinke draai verse peper
1 tl kurkuma
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Doe de ananas met de tomatenpuree, appelazijn, tamari en eventueel de sambal in een kom en pureer met de staafmixer. Je saus is nu klaar.
  2. Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd alle overige groente (dus de champignons, wortel, prei en bosui) naar wens in blokjes of plakjes of wat je wilt.
  3. Breek de eieren boven een kom en kluts ze met peper en kurkuma los.
  4. Verhit wat kokosolie in een roerbakpan. Fruit de ui met de knoflook kort aan, voeg dan de overige groente toe en roerbak alles in ongeveer 5 minuten knapperig gaar.
  5. Voeg het eimengsel aan de groente toe en laat het geheel in 3 minuten stollen. Steek dan met een houten roerbakspaan het ei los in grote brokken die je keert in de pan. Het is niet erg als het een rommeltje wordt, zolang het maar geen compleet roerei is. Laat het ei nog 1-2 minuten stollen.
  6. Verdeel de foe yong hai over twee borden en verdeel de saus erover. Bestrooi voor het opdienen met sesamzaad.

Tips:

  • Eet je er bloemkoolrijst bij, dan komt er ongeveer 3 KH per 100 gram bij. Bij AH kun je kant-en-klare bloemkoolrijst kopen.

Vrij van gluten, noten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, Paleo en vetarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 2    Gemiddelde: 5/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*