Omelet met asperges (met vegane versie)

omelet met asperges

Het kan nog nèt, toch? Een recept met asperges, bedoel ik. De aspergetijd loopt alweer op z’n eind, dus je moet er nog even goed van genieten. Daarna is het weer een jaar wachten 🙁 maar gelukkig zijn er genoeg andere lekkere dingen om die wachttijd door te komen: aardbeien, pompoen, spruiten … elk seizoen heeft zo zijn voordelen!

omelet met asperges champignons vegan

Omelet kan ook vegan!

Ik heb een recept bedacht dat zowel voor / door de vegetariër als de veganist te maken is: een omelet met asperges. Het is een lekker licht lunchgerecht. Het verschil zit ‘m in de omelet: die is óf van eieren, of van kikkererwtenmeel. Aan de laatste voeg je wat kala namak toe om de omelet een ei-smaak te geven. Maar verder is het recept hetzelfde.

omelet kikkererwtenmeel vegan

In huize Con-serveert wordt dit recept inderdaad in twee versies gemaakt: de ei-omelet is voor manlief, de kikkererwten-omelet is voor yours truly. Want sinds de Vegan Challenge die ik in mei heb gedaan, neig ik ertoe steeds meer ei en zuivel te laten staan. Persoonlijk vind ik de vegane omelet dan ook veel lekkerder, maar smaken verschillen natuurlijk. Probeer het gewoon een keer uit! Afwisseling kan nooit kwaad als het om eten gaat.

Ik houd het kort vandaag, dus hier komt het recept voor een overheerlijke omelet met asperges!


Omelet met asperges (+ vegane versie)omelet asperges champignons vegan

9 KH (vegane versie 25 KH)

Bereidingstijd: 25 minuten 

Je hebt nodig voor 1 persoon:

3 eieren
of
40 gr kikkererwtenmeel + 90 ml water + 1/2 tl kala namak

5 asperges
5 champignons
1 kleine rode ui
1 klein handje peterselie (of gebruik diepvries)
1 klein handje basilicum blaadjes, in reepjes
1/2 tl chilipoeder
1/2 tl kurkuma
1/2 tl knoflookpoeder
versgemalen peper en zout
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Maak de asperges schoon, kook ze in 6-8 minuten gaar en giet ze af.
  2. Snijd ondertussen de champignons in kleine stukjes. Pel en snipper de rode ui en meng door de champignons.
  3. Ei-versie: Kluts de eieren met de chilipoeder, kurkuma. knoflookpoeder en peper en zout naar smaak.
    Vegane versie: Zeef het kikkererwtenmeel boven een kom en meng met het water, kala namak, kurkuma, knoflookpoeder, chilipoeder en peper.
  4. Verhit wat kokosolie in twee pannen. Bak in de ene pan de omelet, en in de andere het ui-champignon mengsel. Maak je de vegane omelet, draai het vuur dan iets lager anders verbrandt je omelet snel.
    Bak de champignons niet te lang, dus voordat al het vocht uit de champignons komt, kun je de pan van het vuur halen. Roer de peterselie aan het eind van de baktijd door de champignons.
  5. Leg de omelet op een bord, leg de asperges er midden op en verdeel haaks daarop het champignon mengsel. Strooi de basilicum erover.

Tips:

  • Als je de vegane omelet maakt, zorg er dan voor dat het ‘beslag’ de consistentie van pannenkoekenbeslag heeft. Is het te dik, voeg dan nog een scheutje water toe. Anders wordt het eerder een socca (ook lekker hoor).
  • Kala namak (zwart zout) koop je in de bio-winkel of online.

Vrij van gluten, noten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*