Pizza met geroosterde groente

koolhydraatarme pizza met marokkaans geroosterde groente

Het is weer tijd om te bloggen!
En daar zit ik dan. Want, het is nog niet eerder gebeurd, maar ik kan zo even niks verzinnen om over te bloggen. Zal ik … nee, daar heb ik het al eens over gehad. Of toch … nee, dat vinden mijn lezers niet interessant. Of … ?? Tja, misschien heb ik morgen meer inspiratie?

Vaste lezers van mijn blog weten dat mijn posts in de regel gaan over gezond eten (althans, mijn kijk erop), over koolhydraatarme voeding, en af en toe over het dagelijkse leven hier in Bremen / Duitsland. Maar het verhaal over de Bremer Stadsmuzikanten vertel je natuurlijk ook maar één keer. En het elke keer over het Schietwetter in Bremen hebben, dat gaat ook vervelen. Toch?

Bremer StadtmusikantenWaarom flexi-vega(n)?

Wat je nog niet weet, is waarom ik vegetarisch met af en toe vis ben gaan eten. Flexi-vega dus. Of zoiets 😉 .
Die verandering in mijn eetpatroon had ik al aangebracht voordat ik koolhydraatarm ben gaan eten. Voor de koolhydraten hoef je vlees in de regel ook niet te laten staan, er zitten weinig carbs in. Nee, ik ben gestopt met vlees eten omdat ik het gevoel had dat ik me er qua gezondheid beter bij zou gaan voelen. Simpel als dat. Er zat bij mij absoluut geen diepere gedachte achter. Ik las steeds meer over gerommel in de vleesindustrie, over antibiotica, over hormonen. Het ging me op een bepaald moment gewoon tegen staan. En dus heb ik van de ene op de andere dag vlees van mijn bord verbannen.

Waarom ik wel vis eet? Want ook daar wordt toch gerommeld! Inderdaad, daar heb je een punt. En toch staat er af een toe een stukje vis op het menu. Maar dan wel ‘echte’ vis, niet de diepvries vissticks die waarschijnlijk alleen bestaan uit aan elkaar geplakt afval-vis. Maar je hebt gelijk, helemaal consequent is het niet.

Hoe doe je dat, vegan én low carb?

Veganisten die helemaal geen dierlijke producten eten, eten vaak juist koolhydraatrijk. Wellicht ben je wel eens de term HCLF tegen gekomen? High Carb Low Fat, de tegenhanger van LCHF: Low Carb High Fat. Je ziet de HCLF term vooral terug in de veganistische foodblog wereld.
Het blijkt soms ook best lastig om koolhydraatarme vegan recepten te bedenken. En dat komt omdat de meeste plantaardige voeding nu eenmaal relatief gezien meer koolhydraten bevat dan vetten en/of eiwitten. De peulvruchten familie is qua eiwitten een uitzondering, maar dan krijg je ook meteen weer meer koolhydraten op je bord.
Nee, het is lastig, low carb vegan te eten. Want hoe maak je bijvoorbeeld een lekkere vegane koolhydraatarme pizza? Mij is het nog niet gelukt. Mijn pizzabodem is óf lowcarb (recept hier), óf vegan met meer carbs omdat ik ze dan het liefst met kikkererwtenmeel maak.

Nu kan ik, omdat ik alweer meer dan twee jaar op gewicht ben en blijf, me af en toe een koolhydraatje meer veroorloven. En dan huldig ik het principe: eet je carbs, dan de gezonde! En dus kies ik geen tarwemeel, maar bijvoorbeeld boekweitmeel. En let ik er op dat ik niet elke dag meer koolhydraten eet, maar het een beetje afwissel. Die tactiek werkt bij mij blijkbaar goed, want zoals gezegd: ik blijf prima op gewicht.
Overigens: een dag waarop ik wat meer koolhydraten eet, telt zo’n 100 KH. Een low carb dag telt voor mij maximaal 60 KH. Kennelijk zijn dat voor mij waarden waar ik me goed bij voel, en waar mijn gewicht constant mee blijft. Jouw grens ligt wellicht ergens anders: het is gewoon een kwestie van uitproberen, dat heb ik ook gedaan.

pizza koolhydraatarm gegrilde groente

Pizzatijd: met geroosterde groente

En dan nu het recept voor deze blog: de Marokkaanse versie van een low-carb-not-vegan pizza 🙂 . Nou ja, Marokkaans wordt-ie vooral door het gebruik van ras el hanout. Wat dat precies voor kruidenmengsel is, kun je hier lezen.
Voor de pizzabodem gebruik ik mijn standaard recept, al eerder verschenen bij Con-serveert. De topping bestaat uit een mix van geroosterde groente, olijven en cashew noten, alles lekker pittig op smaak gebracht met ras el hanout.

En zo is het toch weer een lekker gevulde blogpost geworden 😉


Pizza met geroosterde groentepizza marokkaans geroosterde groente

15 KH

Bereidingstijd: 20 minuten (plus 10 minuten oventijd)

Je hebt nodig voor 2 personen:

2 koolhydraatarme pizzabodems (recept hier)
1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
1 tl ras el hanout kruiden (deze is lekker)
1 courgette
1 rode paprika
1 el olijfolie
4 artisjokharten
10 zwarte olijven
1 klein handje cashew noten
versgemalen peper en zout
kokosolie om te bakken
Garnering: sesamzaad, peterselie

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak de courgette en paprika schoon en snijd ze in lange niet te dikke repen. Snijd de artisjokharten in kwarten. Halveer de olijven, hak de cashewnoten grof.
  3. Meng de plakken courgette en paprika in een kom met de olijfolie. Verdeel de groente over een met bakpapier belegd ovenblik. Rooster de groente in 20 minuten gaar, halverwege keren.
  4. Meng de tomatenpuree met 1-2 el water om ze wat smeuiger te maken. Meng er een halve tl ras el hanout doorheen.
  5. Besmeer de pizzabodems met het tomatenmengsel. Verdeel dan de geroosterde groente en de artisjokken erover. Leg de olijven en cashewnoten erop en bestrooi met de rest van de ras el hanout.
  6. Bak de pizza’s nog 10 minuten in de oven.
  7. Bestrooi de pizza’s indien gewenst met wat sesamzaad en peterselie.

Tips:

  • Snellere versie: bak de groente in de koekenpan in een beetje kokosolie tot ze lekker bruin kleurt.

Vrij van gluten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, Primal en LCHF.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 2/5]

2 Reacties

  1. Bedankt voor je bericht. Het lijkt me heerlijk als je je koolhydraat-evenwicht hebt gevonden. Ik ben nog aan het aftasten en vind het behoorlijk “lastig”. Tel jij trouwens nog elke dag je koolhydraten of niet? Lijkt me heerlijk als ik daar niet meer zoveel mee bezig hoef te zijn. Als het een ingebakken gevoel is.

    Bedankt voor je leuke blogs!!! Ook die zonder inspiratie:)

    Wendy

    • Hoi Wendy! Nee, ik tel de KH’s inmiddels niet meer. Maar heb dat lang gedaan hoor, meer dan twee jaar. Inmiddels weet ik zo ook wel wanneer ik wat meer koolhydraten op het menu heb staan.
      Maar zo af en toe, als de weegschaal me vertelt dat ik moet gaan oppassen (meestal als ik een paar dagen bij mijn moeder ben geweest 🙂 ), dan gaat de rem er weer op, en tel ik weer een paar dagen braaf de carbs. En dan antwoordt mijn weegschaal tot nu toe gelukkig positief!
      Blijf volhouden Wendy! Het gaat je zeker lukken. Het kost gewoon tijd om welke andere manier van eten dan ook, je helemaal eigen te maken. Je hebt vroeger ook niet in één dag leren lopen, toch 😉 ?
      En bedankt voor je complimenten (bloos bloos). Groetjes, Con

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*