Tourlou tourlou, Griekse ratatouille ovenschotel met groenten

grieks tourlou groente ouzo feta

Ben jij ook zo gek op groenten? Dan volgt er zo een recept dat je vast goed zal smaken! De Fransen hebben hun ratatouille, de Turken hebben Briam, de Grieken noemen het tourlou tourlou. Letterlijk vertaald betekent het ‘alles door elkaar’. Inderdaad, wat de Fransen ratatouille noemen dus.

Restjes gerecht

Tourlou tourlou is een Grieks groentegerecht uit de oven. Hoewel er vrijwel altijd sperziebonen in zitten, is de verscheidenheid aan soorten groenten in tourlou-recepten groot. Het is dan ook een ideaal gerecht om restjes mee op te maken. Zo gezegd, zo gedaan.

In mijn tourlou tourlou zitten daarom geen sperziebonen (die waren al op gegaan bij het maken van de Indonesische eieren), maar courgette, wortel, paprika, rode ui en zoete aardappel. Toch heb ik de sperziebonen in de ingrediëntenlijst opgenomen, omdat ik eigenlijk vind dat ze er gewoon in horen.

griekse ratatouille tourlou feta

Kies dus gewoon de groente die jij lekker vindt, en maak deze smakelijke tourlou, die je naar wens topt met verbrokkelde feta. Je kunt de tourlou ook vegan houden en de feta achterwege laten. Een oorspronkelijk tourlou-recept zal zelfs geen feta hebben. Je kunt er dus alle kanten mee op, behalve de goede, zei Oma altijd 😉

Geheim Grieks ingrediënt

En dan volgt nu mijn geheime ingrediënt om de tourlou tourlou écht Grieks te maken: ouzo!
Ik meng stiekem een klein borrelglaasje ouzo door de groenteschotel voordat deze de oven in gaat. Zo krijgt je tourlou net dat Griekse extraatje. En ja, ouzo bevat alcohol, maar wel 0 (nul) koolhydraten. Ik focus nu eenmaal graag op de positieve dingen in het leven …
Dus als je iets te vieren hebt, kun je best een keer een glaasje ouzo vooraf nemen, net als je krijgt in het Griekse restaurant (waar ik overigens vaker kom dan goed voor me is 😉 ). Of door je tourlou tourlou doen. De alcohol verdampt, de smaak blijft.

En nu is het de beurt aan jou: de Griekse keuken thuis!


Tourlou tourlougrieks tourlou groente ouzo feta
Griekse ratatouille ovenschotel

40 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 kleine zoete aardappel
200 gr sperziebonen (mag diepvries)
200 gr gemengde groenten (bijv. paprika, courgette, wortel)
1 rode ui
1 teen knoflook
2 grote tomaten
1 el tijm
1 el tomatenpuree
snuf zout
1 borrelglaasje ouzo (optioneel)
100 gr feta (optioneel)
kokosolie om te bakken
garnering: verse peterselie

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Kook ze in 5 minuten gaar. Als je verse sperziebonen gebruikt, maak deze dan schoon en kook ze eveneens 5 minuten.
  3. Pel en snipper de ui en de knoflook.
  4. Maak alle overige groenten schoon en roerbak ze samen met de ui en knoflook in een beetje kokosolie tot ze gaar zijn. Meng de tijm en tomatenpuree erdoor en breng op smaak met wat zout.
  5. Als je dat wilt, kun je nu de ouzo door de groenteschotel mengen.
  6. Doe de groenten in een ovenschaal en bestrooi deze eventueel met de verbrokkelde feta. Bak de schotel 20-30 minuten in de oven, let op dat er niks aanbrandt.
  7. Strooi voor het opdienen van de tourlou tourlou wat verse peterselie over de schotel.

Tips:

  • Laat voor een vegane versie de feta simpelweg achterwege.
  • Als je van pittig houdt: een paar peperoni pepers meebakken!

Vrij van gluten, lactose, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraat-gereduceerd.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 4/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*